Uzmanların dolar/TL'de beklentisi ne?
Dolarda yükselişin sonu gelecek mi? Dolar üzerinde hangi veriler etkili olacak?
Dolarda yükselişin sonu gelecek mi? Dolar üzerinde hangi veriler etkili olacak?
Şenay Erdem
bigpara.hurriyet.com.tr
Küresel piyasalarda doların 11.5 yılın zirvesini görmesiyle ekonomi yönetimine ilişkin endişelerin devam etmesiyle rekor üzerine rekor kıran dolar tarihinde ilk kez 2,59 TL seviyesini aştı. Uzmanlar dolardaki son durumu bigpara.hurriyet.com.tr için değerlendirdi.
Doların şubat ayında içsel faktörler etkisi ile yükseldiğini belirten Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Eral Karayazıcı ‘Mart ayında ise FED kaygısı ile dünyada yükselen doların içeride de değer kazandığını görüyoruz. İçsel faktörler (yeni negatif manşetler ile karşılaşmayacağımız varsayımı altında) bence büyük ölçüde fiyatın içinde’ dedi.
Karayazıcı ‘Ancak ‘Kaçın FED faiz artıracak’ duygusu ile yaşadığımız dışsal etki sürdükçe ve biz içeride ekonomi yönetiminde felsefe değişikliğine gidileceği yönündeki algıyı değiştirecek (piyasaları rahatlatıcı) bir adım atmadıkça bu rüzgârın etkilerini görmeye devam edebiliriz’ şeklinde devam etti.
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Karayazıcı son olarak şunları ekledi:
‘Dışarıda bu rüzgâr bu hızla esmeye devam eder mi? Sanmıyorum. FED etkisini bölümler halinde yaşıyoruz. Faiz artırımı gerçekleşene kadarda devam edecektir. Ancak yakın vade adına mart rüzgârının sonlarına yaklaştığımızı tahmin ediyorum. Bu nedenle de USD/TRL ‘de yeni rekorların en azından mart ayının devamında görülmesi ihtimalini düşük buluyorum’
ALB Menkul Araştırma Uzmanı Arda Coşar; Yurtiçinde Merkez Bankası ve siyasi kanat arasında faiz tartışmaları, bu durumun Merkez Bankası faiz politikası üzerinde belirsizlik yaratması TL üzerinde kırılganlığı arttırıyor. Liradaki kırılganlık yanı sıra başta istihdam piyasası olmak üzere ivmelenen ABD ekonomisi ve FED’in 2015 yılı ortalarında faiz artırım sürecine başlayacak olması doların özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri olmak üzere diğer ülke para birimlerine karşı değer kazanmasına sebebiyet veriyor’ dedi.
Bu iki etmenin bir araya gelmesiyle de USD/TL kurunun rekor üzerine rekor kırdığını belirten Coşar, ‘Bu hafta ABD tarafında tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve saatlik kazanç verileri izlenecek. Veriler dahilinde USD/TL’nin 2.5500 desteğini aşağı yönlü kırması durumunda TL’de kısmi bir rahatlama görebiliriz. Kurun bu seviyeyi haber ve veri desteğiyle kırması durumunda 2,5300 - 2,5150 ve 2,5000 destekleri sırasıyla hedeflenebilir. Kurun ısrarla 2,5500 üzerinde kalması durumunda ise 2,6000 seviyesi hedef olarak izlenebilir. Uzun vade de USD/TL’de yükseliş trendi devam ederken, kısa vade de 2,5500 üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devamı beklenebilir’ şeklinde ekledi.
Kısa vadede 2.60 seviyesinin test edilmesini beklediğini belirten Ekinci Consulting Group'un kurucusu ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Şevin Ekinci ‘Özellikle yurtdışından gelen verilere bağlı olarak. Ancak artık 2.45 seviyesinin altına düşmesi için Merkez Bankası'nın dolaylı (faiz yoluyla) müdahalesi olması gerekiyor. Yurtdışında olumlu gelişmeler olmadığı takdirde kısa vadede bu şartlarda 2.45 altını göremeyiz’ dedi.
Global Menkul Stratejisti ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Filiz Özcan ‘Türk Lirasında TCMB’nin faiz indirimi ile başlayan kırılganlık, global çapta dolar talebinin artması ile birlikte artarak devam ediyor. Volatilite çok yüksek, bu ortamda kurun ulaşabileceği seviye belirsiz. TCMB’den müdahale gelene kadar da bu belirsizlik ve volatilite korunacak’ dedi.
Özcan; TCMB’nin para politikasına ilişkin söylem değiştirerek tekrar sıkı duruşa geçmesinin ve TL’nin arkasında duracağının mesajını piyasaya vermesinin kurda tepe noktayı belirleyeceğini söyledi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN