Sterlinde neler oluyor? 'Şişman parmak' olasılığı mı?
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının ekonomiye etkilerine dair endişelerle baskı altında olan İngiliz sterlini geç saatlerde Asya piyasalarında ağır kayıp kaydetti.
Sterlin Türkiye saati ile (TSİ) teknik destek seviyelerini kırarak 02.00'den sonra hacimsiz piyasada çok sert satışlarla karşılaştı. Bir ara dolar karşısındaki kayıpları yüzde 10'a yaklaşan sterlin 1.1378 dolara kadar geriledikten sonra kısmen toparlandı. ABD piyasalarının kapanışına göre yine de yüzde 1.5 değer kaybeden Sterlin 1.2431 dolarda bulunuyor.
Uzmanlar piyasayı şekillendirecek herhangi bir haber akışının olmadığı bir anda gerçekleşen bu keskin hareketin neyden kaynaklandığını henüz bilemiyorlar.
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının tahmin edilenden daha sorunlu ve maliyetli olacağı endişeleri sterlin üzerinde baskı yaratıyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, Pazar günü AB'den ayrılma sürecini resmi olarak Mart ayında başlatacağını söylemişti.
Sterlindeki değer kaybı AB'den ayrılma sürecinin zorlu geçeceğine dair basında çıkan bazı haberleri izliyor olsa da, bazı işlemciler hareketin "tombul parmak" hatası sonucu tetiklenen otomatik stop-loss emirlerinden kaynaklanabileceğini belirtiyorlar.
STERLİN/DOLAR'DA NE OLDU?
Enver Erkan / Kapital/FX Araştırma Uzmanı
Sabaha karşı GBPUSD’da yaklaşık 1200 piplik sert bir düşüş görüldü; parite 1,26’lardan bir anda 1,14’lere doğru düşerken, sonrasında ise hızlı bir şekilde 1,24’lere geri geldi. Bu ani hareket neden oldu? Birkaç potansiyel açıklaması olabilir:
• Kesin bir açıklama getirilemeyen bu ani hareket akla ilk önce “şişman parmak” olasılığını getiriyor. Hatalı emir girişi böyle bir harekete neden olmuş olabilir. Piyasada likiditenin azaldığı bir saatte girilmiş yüklü bir GBP satış emri de harekete neden olmuş olabilir.
• Traderların satış için en yakın emirlerini spotun 100 tick altına yerleştirmeleri ile beraber algoritmik tradelerin yol açtığı bir durum olabilir.
• Piyasada likiditenin kaybolmasıyla düşüş ivme kazanmış olabilir. Asya traderları “bid” fiyatının aniden kaybolduğunu, bir veya daha fazla lkidite sağlayıcının kendini kapattığını söylüyorlar.
• Bir traderın Bloomberg’e söylediğine göre 8 fiyat sağlayıcının olduğu FX fiyat ekranı 30 saniye boyunca “bid” fiyatının olmaması nedeniyle kararmış.
• 1,25 – 1,20 fiyatlarında biriken birçok yüksek miktarlı satış opsiyonları var. Bu seviyelerden alım emirlerinin gecikmesi ile de likiditenin olmadığı bir anda serbest düşüş olmuş olabilir.
Birçok değişik açıklama getiriliyor ve hepsi de trade, algoritma, bilgisayar bazlı. Temelde bu düşüşe neden olan bir haber kaynağı yok.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN