Piyasalarda sert hareket! Dolar, euro, sterlin, altın, tahvil...
Dolar yaklaşık 11 ayın zirvesini görürken; euro, sterlin, altın ve tahvil faizinde tarihi rekorlar kırıldı. Borsa İstanbul'da ise kayıp yüzde 2'yi aştı.
Güne sakin başlayan piyasalar yeniden hareketlendi. Gün içerisinde en düşük 3.85 seviyesinin altını gören dolar kuru, yeniden tırmanışa geçti. Dolar/TL en yüksek 3.9296 seviyesine tırmanarak 12 Ocak'tan beri en yüksek seviyeyi gördü. Euro ise 4.6315 TL'yi görerek tüm zamanların rekorunu kırdı.
Dolar/TL, saat 17.02 itibarıyla 3.9189 seviyesinde hareket ederken, Euro ise aynı dakikalarda 4.6136 seviyesindeydi. Euro/dolar paritesi de 1.1772 seviyesinde bulunuyor.
TL'deki kayıpların artmasıyla 5.1933 ile yeni rekor seviyesine ulaşan sterlin/TL, aynı dakikalarda 5.1923 seviyesinde bulunuyordu.
TAHVİL FAİZİ REKOR KIRDI
Türk Lirası cinsinden 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 46 baz puan artarak yüzde 13.01 ile rekor seviyeye çıktı.
DOLARDA 3.95 SEVİYESİ MÜMKÜN MÜ?
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Geçtiğimiz haftayı ABD vergi reformu belirsizliği ve Rusya soruşturmasının derinleştirilmesi ile beraber baskı altında geçiren DXY, söz konusu faktörlerin geniş resimde küresel fiyatlamalara etki etmeye devam etmesi ve mevcut durumda hafta ortasında gelecek olan FOMC tutanakları ve Fed Başkanı Janet Yellen’in konuşmasını gölgeler durumda olması itibariyle yatay seyretmektedir" dedi.
Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: "TRY’nin günlük bazda değer kaybı yüzde 1’i aşmış ve en çok değer kaybeden bir başka EM para birimi olan RUB’dan da daha olumsuz bir performans göstermiştir. Tahviller değer kaybetmeye devam ediyor, 10 yıllık tahvil faizi bugünkü yükselişle rekor yüksek seviyeyi yeniledi, an itibariyle yüzde 12,66 seviyesinde. Bugün TCMB’nin başlatacağı TL uzlaşmalı vadeli döviz satımlarının (NDF) dövizi düşürmekten çok döviz oynaklığını azaltıcı etkisi olacağını gören yatırımcılar, bu bakımdan TRY long tarafına geçmiyorlar. Nitekim özel sektörün döviz borcuyla kıyaslandığında yıl sonuna kadar belirlenmiş olan 3 milyar USD’lik ihale miktarının da az olduğunu görmekteyiz. ABD ile arada sorun yaratan mahkeme anlaşmazlığı, NATO ile artan tansiyon ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizlerin düşürülmesi çağrısını yinelemiş olması TRY üzerinde baskı yaratan temel etmenlerdir. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın bugün Merkez Bankası’nın ezberden attığı adımların olumlu sonuç doğurmadığı ve Zarrab davasının Türkiye’ye yönelik kumpas olduğuna ilişkin açıklamaları sonrasında da kurdaki yükseliş hız kazanmıştır.
USDTRY kurunun bir süredir aşmakta zorlandığı 3,89 bandını bugün kuvvetli bir hareketle aştığı görülmektedir. Üstelik bu hareket DXY’nin eşlik ettiği bir hareket değildir ve RUB hareketi ile kıyasladığımızda, yarı yakını EM’lerden, yarısından fazlası ise TRY’nin kendisinden ileri gelen bir harekettir. 3,89 üzerinde kapanışlar devam ederse 3,95 seviyesinde rekorun yenilenmesi teknik olarak mümkün olmaya devam edecektir."
HEM İÇ HEM DIŞ TARAFA BAKILMALI
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "Küresel piyasalarda, Dolar sakin seyretmesine rağmen USD/TL ve EUR/TL kurlarında yukarı yönde tepkiler izleniyor. EUR/TL kuru yeni rekorunu tazelerken, USD/TL kuru ise 11 Ocak 2017 tarihinde görmüş olduğu seviyesi 3.9415 bölgesine yaklaşmaya çabalıyor. Kurlardaki bu oynaklığı tek bir sebebe bağlamak güç dolayısıyla hem iç hem dış tarafa bakmakta yarar var" şeklinde değerlendirdi.
Karadağ şunları ekledi: "İlk olarak, Türkiye’de dahil olmak üzere gelişen ülkelere yönelik risk algılarında ciddi bir bozulma var. Türkiye’nin 5 yıllık CDS rakamı yeni haftaya 207 puandan başlamasına rağmen şu sıralarda 217 puana yükselmiş durumda. CDS rakamı, eylül ayında yılın en düşük puanını test etti ve 160 puana kadar geri çekilmişti. Ancak, eylül ayının sonlarına doğru TL’deki huzursuzluk ve Türkiye’ye yönelik risklerin artmaya başlaması CDS rakamının da 160 puandan destek alıp yönünü yukarı çevirmesine neden olmuş durumda. Kısacası, bugünkü CDS’in hareketi TL’yi rahatsız eden bir durum. Bu tablo karşısında, kurlardaki oynaklık daha da artmış durumda. Gelişen ülke CDS’lerinde de aynı şekilde bozulmalara rastlıyoruz.
Gelişmekte olan ülke piyasaları da çok iç açıcı değil. GOP’larda TL’nin dışında Güney Afrika Randı, Rus Rublesi gibi para birimlerinin de sepet içerisinde negatif ayrıştığı görülmekte. Son dönemde özellikle güçlenmek isteyen bir Doların olması GOP’ları oldukça rahatsız ediyor. Ekim ayında GOP’lardan başlayan fon çıkışlarının kasım ayında da hız kazandığını söylemek mümkün. Bu durumda, TL’yi negatif etkileyen unsurlardan biri olarak yorumlanabilir.
Yabancı fonların tahvil satması faizi yükseltirken, çıkış yapmaları da kurları yukarı itmekte. Bununla birlikte, Türkiye’de yükselen enflasyon, ABD – Türkiye arasındaki ilişkilerin belirsizliği ve ABD-Nato arasındaki huzursuzlukta TL varlıklar üzerinde baskı kuruyor.
USD/TL kuru için 3.90 seviyesinin üzerindeki seyri önemli olacaktır. Kur, bu seviyenin üzerindeki seyrinde ısrarcı olmaya devam ederse yukarı yönde tepki vermeye çalışabilir. Buna karşın, 3.90 üzerinde kalamaması kurun yeniden 3.85-3.90 aralığını gündeme getirecektir.
EUR/TL ise rekorunu tazeledi. Kur, 4.6315 ile en yüksek seviyesini test etti. Kur için 4.60 kritik destek konumunda. Kur, bu destek noktasının üzerinde kalırsa geri çekilmelerde sınırlı kalabilir. Yukarı yönde ısrarcı olması ise yeni bir rekor denemesi yapmasına neden olabilir"
EURO'NUN BİR GÖZÜ ALMANYA'DA
Piyasalarda euro tarafında Almanya'da üç partinin yürüttüğü koalisyon görüşmeleri de izleniyor. Bu görüşmelerinden sonuç alınamadı ve Hür Demokrat Parti, giderilemeyen görüş ayrılıklarını gerekçe göstererek koalisyon görüşmelerinden çekildi.
Hür Demokratların görüşmelerden çekilmesi seçimlerden güç kaybederek çıkan Başbakan Angela Merkel'in ya Yeşiller ile azınlık hükümeti kurması ya da Almanya'nın tekrar seçime gitmesi anlamına geliyor.
BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN