Piyasalarda 'GameStop' tedirginliği sürüyor
Piyasalarda bir süreliğine de olsa "Büyük balık küçük balığı yer" hikayesini tersine çeviren GameStop çılgınlığı, şirketin hisselerinin yüzde 60 değer kaybetmesiyle yatışırken, neden olduğu sonuçlar özellikle açığa satış yapan yatırımcıları tedbirli olmaya zorluyor.
ABD'li video oyun satıcısı GameStop'ın hisselerinde geçen hafta yüzde 400'ü bulan yükseliş, yeni haftada yerini sert düşüşe bıraktı. Son haftalarda GameStop ve benzeri hisselerin fiyatlarında görülen aşırı oynaklık piyasaların gündemini bir anda meşgul ederken, hisse senetleri alım satımı yapılan platformlardan Robinhood'un bu hisselere işlem sınırlaması getirmesi tartışmaların farklı bir boyuta taşınmasına neden oldu.
GAMESTOP HİSSELERİNDEKİ REDDİT DESTEKLİ RALLİ SON BULDU
Hedge fonlarının açığa satmasına karşı, sosyal medya platformu Reddit'te bir araya gelen küçük yatırımcıların alımlarıyla 483 dolara kadar tırmanan GameStop hissenin değeri, bu seviyeden başlayan düşüşünü dün de devam ettirdi. Dün, bir önceki kapanışa göre yüzde 60 değer kaybederek 90 dolara kadar gerileyen GameStop hisselerinin Reddit destekli rallisi, düşüşün panik satışları ile hızlanması nedeniyle uzun soluklu olamadı.
DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
GameStop ile birlikte geçen hafta sert yükselişlerin görüldüğü sinema zinciri AMC, ABD'li ev dekorasyon ürünleri mağazası Bed, Bath and Beyond ve son dönemde popülaritesini yitiren telefon üreticileri Nokia ile BlackBerry gibi şirketlerin hisselerinde de benzer bir düşüş kaydedildi.
AMC'nin hisseleri dün yüzde 40'ın üzerinde değer kaybederken, Bed, Bath and Beyond'un hisseleri yüzde 16’yı, Nokia'nın hisseleri yüzde 7'yi ve BlackBerry'nin hisseleri yüzde 21’i aşkın düşüş gösterdi.
YATIRIMCILARIN BİR SONRAKİ HEDEFİ OLAN GÜMÜŞ FİYATLARI DA GEVŞEDİ
Reddit üzerinden örgütlenen bireysel yatırımcılar, bazı hisse senetlerin alımına getirilen kısıtlama sonrası gümüşe yönelirken, bu durum gümüş fiyatında sert hareketlerin görülmesine neden oldu.
Hafta başında 30,1 dolarla 8 yılın en yüksek seviyesine kadar çıkan gümüşün ons fiyatı, bu seviyede etkisini artıran satışlarla kazançlarının önemli bir kısmını geri vererek 26,3 dolara kadar geriledi.
ABD'nin büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs'ın bir analizinde "kısa pozisyon sıkıştırmasının" gümüş için "başarılamaz" olduğu ifade edildi. Bankanın notunda, bireysel yatırımcılar tarafından gümüş piyasasında yapılan koordineli yatırımın, ancak oynaklığı artıracağı ve arz-talep dinamiklerinde küçük bölgesel sapmalara neden olacağı belirtildi.
YAŞANANLAR REGÜLASYON İHTİYACINA İŞARET EDİYOR
Piyasalardaki GameStop çılgınlığı görece hafiflerken, gelişmelerin neden olduğu tedirginlik yatırımcıları özellikle hedge fonları tedbirli olmaya
zorluyor. Reddit forumu WallStreetBets'te "hareketin bitmediğine" dair yapılan paylaşımlar, piyasaları diken üstünde tutmaya devam ediyor.
Analistler, son birkaç haftada piyasalarda yaşananların tekrar yaşanmaması için, finansal hizmetlere yönelik düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine ve sektörün daha fazla regülasyona ihtiyacı olduğuna işaret ediyor.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), ABD Hazine Bakanlığı ile Beyaz Saray piyasadaki oynaklığı yakından takip ettiklerini belirtirken, GameStop konusunun 18 Şubat'ta ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde görüşülmesi bekleniyor.
ABD basınında yer alan haberlerde, Hazine Bakanı Janet Yellen'ın da piyasalarda GameStop ve benzer hisselerin neden olduğu oynaklığı görüşmek üzere regülatörlerle bu hafta bir toplantı gerçekleştireceği belirtiliyor. Yellen’ın konuya ilişkin SEC, ABD Merkez Bankası (Fed), New York Fed ile ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) yetkilileriyle bir araya geleceği ifade ediliyor.
HEDGE FONLARIN ROLÜNE İLİŞKİN DÜZENLEMELERİ HIZLANDIRMASI BEKLENİYOR
GameStop olayında bireysel yatırımcıların satın alma çılgınlığı, bazı hedge fonların zarar etmesine neden olurken, bu fonların piyasalarda oynadığı role ilişkin yeni düzenlemelerin gelmesini de hızlandırması bekleniyor.
Goldman Sachs tarafından yapılan bir başka analizde, hedge fonların yükümlülüklerini yerine getirmek ve açıklarını kapatmak için çabaladığı, 2009 yılından bu yana en yüksek hisse hacmine ulaşıldığı ve bunun da piyasa çapında oynaklığı tetiklediği belirtiliyor.
Finansal İstikrar Gözetim Konseyi (FSOC) verilerine göre, 2020 itibarıyla ABD'de hedge fonu varlıklarının toplam net değeri 2,9 trilyon doları bulurken, brüt varlıklar hesaba katıldığında bu değer 6,3 trilyon dolara çıkıyor.
Bundan sonra, yüklü miktarda kısa pozisyon alan hedge fonların düzenleyici kurumların radarında olacağına dair söylemlerde dikkati çekiyor.
ELEŞTİRİLERİN ODAĞINDAKİ ROBİNHOOD TOPLAM 3,4 MİLYAR DOLARLIK FON SAĞLADI
GameStop olayında dikkati çeken bir diğer taraf olan komisyonsuz hisse senetleri alım satımı yapılan platformlardan Robinhood'un ise bu süreçte yatırımcılardan toplamda 3,4 milyar dolarlık fon sağladığı biliniyor.
Belirli hisselere getirdiği işlem sınırlamalarıyla eleştiri oklarının hedefi olan Robinhood'un, tüm bunlara rağmen geçen hafta ABD'de en fazla indirilen finans uygulamalarından biri olduğu kaydediliyor.
Söz konusu uygulamanın ABD'de AppStore ve Google Play'de 2,1 milyon kez indirildiği belirtiliyor. Sosyal medya uygulaması Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla WallStreetBets adlı forumda organize olan amatör yatırımcıların daha çok destek bulmasına neden olan ABD'li milyarder Elon Musk ise bir süre Twitter'ı kullanmaya ara vereceğini duyurdu.
GAMESTOP OLAYI
Amerikan borsasında küçük ve büyük yatırımcılar arasındaki çekişme, geçen haftalarda GameStop hisselerindeki işlemlerle gündeme gelmişti.
Yaşadığı ekonomik sıkıntılarla borsa değeri düşen ABD'li video oyun satıcısı GameStop, geçen yıl sonu itibarıyla hisseleri en fazla "açığa satılan" yani yatırımcıların daha da düşeceğini tahmin ettiği hisseler arasına girmişti.
Yatırım fonlarından Melvin Capital, GameStop'ın geçen yıl 17-18 dolar civarında olan hisselerinden "kısa pozisyon" yöntemiyle fiyatların düşüşünden para kazanmaya çalışmış, ancak sosyal medya platformu Reddit'te bir araya gelen yatırımcı grubu bu durumu fark ederek örgütlü bir şekilde hisse senedinde alıma geçmişti.
WallStreetBets adlı forum üzerinden organize olan amatör yatırımcılar, GameStop hisselerini alarak fiyatını yükseltirken, ABD'li milyarder Elon Musk'ın da 26 Ocak'ta Twitter'dan "Gamestonk!!" yazarak WallStreetBets forumunun linkini paylaşmasıyla grup daha da genişlemişti. GameStop'ın daha önce 17-18 dolar civarında olan hisse fiyatı 400 doları aşmıştı.
Wall Street'in büyük yatırım şirketlerinin değerinin daha da düşeceğini tahmin ettiği GameStop hisseleri, küçük yatırımcıların yüklü alımlarıyla geçen ay yaklaşık yüzde 1700 değer kazanarak, yatırım şirketlerinin zarar etmesine neden olmuştu.
GameStop olayı, piyasalarda "büyük balık küçük balığı yer" hikayesini tersine çevirdiği şeklinde yorumlanmıştı.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN