Para yeniden yön değiştirdi

12.05.2014 - 10:18 | Son Güncelleme :

Son iki yıldır sönük bir dönem geçiren emtia, jeopolitik riskler ve yatırımcının portföyünü çeşitlendirme çabalarıyla yeniden gözde oldu

<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5d0f601c04688fbdb0d0.jpg">

Son iki yıldır sönük bir dönem geçiren emtia, jeopolitik riskler ve yatırımcının portföyünü çeşitlendirme çabalarıyla yeniden gözde oldu.

Geçtiğimiz yılın son aylarında emtia piyasalarında patlamaların artık geride kaldığı, hatta emtia piyasalarının ölmek üzere olduğu yorumları yapılıyordu. Ancak emtia şaşırtıcı bir şekilde bu yıl tahvil ve hisse senedi piyasalarını geride bırakarak en iyi getiri sağlayan varlık sınıfı oldu. dünya.com`dan Evrim Küçük`ün haberine göre; yatırımcı tarafından dikkatle takip edilen ve 17 üründe vadeli işlemlerin izlendiği GreenHaven Continuous Commodity Index Fund ETF bu yıl yüzde 12 yükseliş gösterirken, CRB Emtia endeksindeki çıkış yüzde 10’a yaklaştı. Aynı dönem içinde S&P 500 endeksi yüzde 2, Barclays ABD Tahvil Endeksi yüzde 3 prim yaptı. Reuters’da yer alan bir analize göre, jeopolitik sorunların yaşandığı ortamda portföyünü çeşitlendirmek isteyen yatırımcının iyi bir performans gösteren emtiaya yönelmesiyle bu yıl para yeniden ham madde piyasalarına akmaya başladı.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Böylelikle son iki yıldır sönük bir dönem geçiren emtia yeniden gözde yatırım araçları arasına katıldı. Uluslararası piyasalardaki yatırım araçlarına bakıldığında yılbaşından 7 Mayıs’a kadarki dönemde en büyük getiriyi 10 yıllık İtalyan tahvilleri sağlarken, ikinci sırada CRB emtia endeksi yer aldı. Thomson Reuters Çevre Euro Bölgesi Ülkeleri Endeksi üçüncü sırada yer alırken, altın ve gelişmekte olan ülkelerin dolar cinsinden tahvilleri takip etti. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsa endeksleri, dolar endeksi getiri listesinin altında yer aldı. Emtia ürünleri yatırımcılarına altından, 10 yıllık Almanya ve ABD Hazine tahvillerinden, ML Global şirket tahvillerinden, S&P 500 Kompozit endeksinden, Brent patrolden ve Şangay Borsası`nda işlem gören A hisselerinden daha büyük getiri sağladı.

En büyük fiyat artışı tarımsal emtiada

Emtia piyasalarının kendi içinde en büyük artışı ise tarımsal emtia gösterdi. S&P’nin GSCI endeksindeki fiyat değişimlerine bakıldığında tarım ürünlerini, et ve değerli metaller izledi. Spot fiyatı en çok artan ürün kahve olurken. nikel ve buğday fiyatı artanlar arasında üst basamaklarda yer aldı. Fiyat düşüşü yaşayanlar arasında ise çinko, kurşun ve bakır var.

Emtia fonlarına bu yıl 6 milyar dolar girdi

2013’te birçok Wall Street stratejisti ve danışmanlar, talebin zayıfl adığına dikkat çekerek petrol, metaller ve tarımsal emtia konusunda aşağı yönlü seyir tahmininde bulunmuştu. Geçen yıl emtia fonlarından net 50 milyar dolar çıkış yaşanmıştı. Şimdi ise yatırımcının zayıf dolar, borsa ve tahvil piyasalarındaki hareketlere karşı kendini korumak istemesiyle para emtia piyasalarına dönüyor. Financial Times ‘Yıllarca devam eden zayıf performanstan sonra yatırımcının yeniden emtiaya ısındığı’ yorumunu yapıyor. Gazetede yer alan bilgiye göre emtia ETF’lerine (emtiaya dayalı hisse yatırım fonları) bu yıl 6 milyar dolar girdi. Paranın mıknatısları arasında enerji, tarım ürünleri ve altın yer alıyor. Ukrayna’daki gerginliğin tarımsal emtia arzını etkileyeceği endişesi özellikle buğday gibi tahılların fiyatlarını yükseltiyor.

Çin’in yüklü alımları artıyor

Ancak Goldman Sachs ve Citigroup gibi finans kuruluşları, dünyanın en büyük emtia tüketicisi Çin’de ekonominin hız kesmesi nedeniyle emtia fiyatlarındaki yükselişin devam edeceği konusunda şüpheli. Citigroup Küresel Piyasalar başkan yardımcısı Aakash Doshi, hazırladığı bir raporda yılın ilk çeyreğinde jeopolitik sorunların ve hava olaylarının piyasayı etkilediğini fakat genel trendin aşağı yönlü olmasını beklediklerini belirtti. Ancak son veriler Çin’in yüklü alımlarını sürdürdüğünü gösteriyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi nisanda günde ortalama 6.8 milyon varille rekor düzeyde alım yaptı.

Çin`in demir cevheri ithalatı nisanda yüzde 24 arttı

Demir cevheri ithalatı geçen ay yüzde 24 artarak 83.4 milyon tona ulaştı, soya fasulyesi ithalatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 artış gösterdi. Bakır ithalatı da yüzde 52’lik artışla 450 bin ton olarak gerçekleşti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.