Merkez sattıkça doları kim alıyor?

10.07.2013 - 09:10 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası 11 Haziran’dan bu yana 4.9 milyar dolar döviz sattı...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6752601c04688fbdf720.jpg">Milliyet Gazetesi yazarı Güngör Uras bugünkü yazısında `Merkez Bankası`nın sattığı dolarları kim alıyor?` sorusuna yanıt aradı...

Merkez Bankası 11 Haziran’dan bu yana 4.9 milyar dolar döviz sattı. Pazartesi de 2.2 milyar dolar dövizi piyasaya sürdü. Hepsi kapışıldı. Fiyat 2 kuruş ucuzladı. Peki kim alıyor bu kadar doları?

Bugüne kadar, aylık 5 milyar dolar dolayındaki bir cari açığa (döviz açığına) göre oluşmuş arz ve talep dengesinde dolar 1.80  TL dolayına oturmuş görünürken, ne oldu da birden 1.97 TL’ye doğru sıçradı?

Daha düne kadar Merkez Bankası, dolar 1.80 TL’den daha da aşağıya inmesin diyerek, piyasadan döviz topluyor, bankaların elindeki dövizleri alarak rezerve istif ediyordu.

Halbuki şimdilerde tersine bir durum var. Merkez Bankası 11 Haziran’dan bu yana 4 milyar 900 milyon dolarlık “Döviz Tanzim Satışı” yaptığı halde, talebin ateşini söndüremedi.

Pazartesi günü 2 milyar 250 milyon dolar tutarında dövizi piyasaya sürdü. Dolarlar kapışıldı. Doların fiyatı ancak 2 kuruşcuk ucuzladı.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Dolar satmak bu işin raconu

Çok kişi merak ediyor. Merkez Bankası’nın sattığı dövizleri kimler satın alıyor?

Merkez Bankası, dövizde bu tür “fıkırdamalar”ın olduğu dönemlerde döviz satar. Piyasanın ateşini söndürmek için bunu yapar. (Ufak bir hatırlatma: Döviz satmak, bu işin raconlarından biridir ama... Usulü vardır. Ne zaman, ne kadar satılacak? Döviz satarken buna ek olarak faiz silahı nasıl kullanılacak? Racon yerine getirilmez ise dövizler satılır, hiçbir netice alınmaz.)

Merkez Bankası şimdilerde şanslı. Neden şanslı? Geçmişte benzer “fıkırdamalar”da, Türk Lirası’ndan dövize dönme telaşına girdiğinden, halk da döviz satın alırdı. Günümüzde halk talebi yok. Geçmişte benzer “fıkırdamalar”da Merkez Bankası döviz satmaya kalkınca, neyin ne olduğunu bilmeyenler, “Gene birilerine kıyak çekiliyor. Ucuz ucuz döviz satılıyor” derler, kafaları karıştırırlardı. Günümüzde Merkez Bankası ihaleyi yapıyor, talepleri topluyor, piyasa fiyatından döviz satıyor.

İyi de... Dolarlar kime gidiyor?

Tamam... Anlaşıldı. Bugün dünden farklı da... Dövizi alanlar kimler? Bu konuda bilgi bulmak çok zor. Piyasanın içinde olanların tahminleri ise şöyle:

- Bankalar döviz toplamıyor. Bankaların pozisyon kapama telaşları yok. Bu nedenle bankaların talebi sınırlı.

- Dövize büyük talep reel sektörde, büyük rakamlarla ithalat yapan kuruluşlardan geliyor. Özellikle petrol ve petrol ürünü ithal eden, işleyen kuruluşlar döviz satın alıyor.

- Özel sektörde daha önce döviz kredisi kullanan firmalar, döviz kredilerinin taksitlerini ve faizlerini gene ucuz döviz kredisi ile döndürürlerdi. Döviz pahalanınca, piyasadan döviz toplayarak taksitleri ve faizleri dövizle ödemeye başladılar.

- Kısa vadeli ticari döviz kredisi kullanmış olanlar, kur riskinden kaçınmak için kredileri döndürecek yerde piyasadan döviz toplayarak kapatıyorlar.

Bunlar piyasanın içinde olanların tahminleri. Daha doğrusu döviz talebini açıklayan, Merkez Bankası’nın sattığı dövizleri kimlerin satın aldığını açıklayan bilgiler.

Merkez açığı kapatmaya çalışıyor Bu işin bir de arz yönü var. Türk ekonomisinin çarkı her ay 5 milyar dolar dolayında dış kaynağın ülkeye girmesi sayesinde dönüyor. Her ay ekonomi 5 milyar dolar cari açık (döviz açığı) veriyor. Bu açık bugüne kadar, (1) doğrudan yatırımlar, (2) hisse senedi ve bono satın almak için gelen dövizler  portföy yatırımları, (3) döviz kredileri ile kapatılabiliyordu.

Mayıs ve haziran aylarında cari açığın ne kadar olduğunu, bu açığı kapatacak ölçüde sermaye hareketi (döviz girişi) olup olmadığını bilemiyoruz. Ama tahminlere göre haziran ayında hisse senedi ve bono için döviz girişi yerine döviz çıkışı oldu. Kredi girişi hakkında bilgi yok.

Açık anlatımıyla, döviz çıkışı az bile olsa, döviz girişi yavaşlayınca, ayda 5 milyar dolarlık kaynak gerektiren cari açığı (döviz açığını) kapatmak sorunu ortaya çıkıyor.

Bugüne kadar yabancıların gönderdiği dövizlerle kapanan döviz açığını kapatma yükü Merkez Bankası’nın omzuna biniyor.

Sonuç: Bugüne kadar her ay dışarıdan ülkeye giren 5 milyar dolar dövizi kimler satın alıyorlar idi ise, Merkez Bankası’nın sattığı dövizi de onlar kapışıyor. Merkez Bankası’nın sattığı döviz, bırakınız olağanüstü talebi, olağan talebi bile karşılayamayınca da döviz fiyatı yükseliyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.