İşte SPK’nın yeni düzenlemeleri

15.02.2013 - 07:42 | Son Güncelleme :

SPK, halka açılan şirketlerin kötü performansı, yüklü ortak satışları ve rekor bedelli arttırımların...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6d92601c04688fbe1b77.jpg">SPK, halka açılan şirketlerin kötü performansı, yüklü ortak satışları ve rekor bedelli arttırımların yatırımcıyı bezdirmesine seyirci kalmadı

Bu yıl başında göreve getirilen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş ve yeni yönetimi, 12 Şubat’taki toplantıda tarihi kararlara imza attı. aradan 5 gün geçmesine rağmen kararlar hala basında geniş yer bulmaya devam ediyor.

Radikal gazetesi konuyu geniş bir şekilde sayfalarına taşıdı. Özellikle son iki yıldır yatırımcıların büyük tepkisini çeken Galatasaray ’ın borsadaki operasyonlarına fren koyan SPK, halka arzlara ve sermaye arttırımları ile hisse satışlarına da çekidüzen getirdi. SPK ve İMKB ’nin başlattığı ‘Halka arz seferberliği’ kapsamında, son iki yılda özellikle Gelişen İşletmeler Piyasası ve Serbest İşlem Platformu’nda olmak üzere halka açılan 53 şirket büyük hayal kırıklığı yarattı. Söz konusu 53 şirketten 41’i halka arz değerinin altında işlem görürken, halka arz değerinin üstüne çıkan şirket sayısı 12’de kaldı. Geçen yıl şirketlerin bedelli sermaye arttırımları ile sağladığı kaynak 3.6 milyar dolar oldu.

Halka açılan şirketlerin kötü performansının yanı sıra bu şirketlerde gerçekleşen ortak satışları da yatırımcıların tepkisini çekmişti. Bazı şirketlerde, halka arzın ardından borsada işlem görmeye başladığı ilk gün, halka arz fiyatının altında bile büyük ortakların ciddi satışları gerçekleşti. SPK, yatırımcıların tepkisini çeken bir diğer konu olan bedelli sermaye arttırımlarına sınır getirdi. Başta Galatasaray olmak üzere, ana ortakların nakit olarak katılmayacakları bedelli arttırımları durdurdu.

84 şirkete dur dedi

SPK öncelikle daha önceki yönetimin, 84 şirketin borsada veya Serbest İşlem Platformu’nda işlem görmesine izin veren kararını yürürlükten kaldırdı. Kurul, halka arz öncesi yapılan bilanço makyajlarını engellemek için de bazı düzenlemeler yaptı. Buna göre paylarını ilk kez halka arz edecek ortaklığın ödenmiş/çıkarılmış sermayesinde son iki yıl içinde varlıkların rayiç değere taşınması suretiyle oluşan fonların bulunmaması şartı getirildi.

Kurul, fiyat aralığı yoluyla talep toplama yönteminde, tavan halka arz fiyatının taban halka arz fiyatının yüzde yirmi fazlasını geçemeyeceğini belirtti. Paylarını ilk kez halka arz edecek ortaklığın halka arz edilecek paylarının, halka arz fiyatı baz alınarak hesaplanacak piyasa değerinin yirmi milyon liranın altında olması durumunda, satılamayan payların tamamı için halka arza aracılık eden kuruluşların halka arz fiyatından yüklenimde bulunması zorunlu hale getirildi.

Kurul ayrıca, paylarını ilk defa halka arz edecek şirketlerde sermayede yüzde on ve üzeri pay sahibi olan ortaklar ile yönetimi elinde bulunduran ortakların, şirketin borsada işlem görmeye başlamasından itibaren hisseleri bir yıl halka arz fiyatının altında satamayacaklarını bildirdi.

Galatasaray’da sıkıyönetim

SPK’nın aldığı son kararlar Galatasaray’da büyük sıkıntıya neden oldu. Halka açık şirketin planlanan bedelli sermaye arttırımını yapabilmesi için getirilen çağrı zorunluluğu, mevcut fiyatlar dikkate alınırsa, kulübe 255 milyon lira civarında yük getirecek. Mali tablolarda futbolcu sözleşmelerine ilişkin fesih bedellerinin SPK hükümlerine aykırı olarak yeniden değerleme yöntemi ile değerlenmesi, mevcut yönetimin de başını ağrıtacak. Hükümlere aykırı olarak hesaplanan ve bilançoya yansıtılan değer artış fonu, aktif toplamının yüzde 42-44’ünü oluşturuyor.
SPK’nın yeni düzenlemeleri

Halka arz fiyat aralığında tavan fiyat, taban fiyatın yüzde 20 fazlasını geçemeyecek.

Halka arz öncesi bilançolara yapılan makyajlara fren getirildi.

Aracılık eden kuruluş elini taşın altına koyacak.

Ortaklar bir yıl süre ile arz fiyatının altında satış yapamayacak.

İhraççı elde ettiği fonun ne şekilde kullanıldığını açıklamak zorunda.

Yüzde 100’ün üzerindeki bedelli sermaye arttırımlarında çağrı zorunluluğu getirildi.

Bedelsiz bölünmeye 2 liralık hisse fiyat sınırı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4360 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3555 Değişim: 0,34%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.835,53 Değişim: 0,04%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.