Euro`nun hayalleri suya düştü
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6b8f601c04688fbe0fd8.jpg">ABD`nin notunun düşmesi sallanan dolar hızla toparlanarak euronun rezerv para hayallerini suya düşürdü.ımg>
Son 3 yıldır süre gelen Euro Bölgesi borç krizi bir zamanlar doların karşısında güçlü bir rakip olarak görülen euronun cazibesini bitirdi.
Gelişmiş ülkelerin son döneme yaşadığı korkuların etkisi ve ekonomik istikrar noktasında beklentilerin karşılanmaması euro tercih edenlerin sayısını hızla aşağı çekiyor. IMF verilerine göre elinde euro bulunduranların sayısı son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.
1 Ocak 1999 yılında yürürlüğe giren euro Avrupa için ABD karşısında önemli bir silah olarak planlanmıştı. ABD dolarının rezerv para özelliği karşısında önemli bir rakip olarak düşünülürken 2008’de krizin ilk etkilerinin görüldüğü zamanlarda ABD tarafında işlerin kötü gitmesi ile euronun doların yerine rezerv para olabileceği yorumları gündeme gelmişti.
Son gelinen durumda bu düşüncenin hayal olmaktan öteye gitmediği gözleniyor. Başlangıçta dünya ülkeleri kasalarını bu yeni ve parlak rakip ile doldururken, rüyanın gerçekçi olmadığını ortaya çıkması ile işlerin tersine döndüğü gözleniyor. Kriz döneminde gelişen ülkeler rezerv para ihtiyaçlarını farklı yollarla karşılıyorlar. IMF’nin döviz rezervleri verilerine bakıldığında, gelişen ülkeler tarafında 2011’de 90 milyar euroluk rezerv saklanırken 2012’de bu rakamın 45 milyar euroya düştüğü görülüyor.
Euro tarafında küresel erozyonu gözler önüne seren rakamlar, kur birliğine olan güvenin azalması ile holdingler tarafında ABD dolarına eğilimin arttığı ortaya çıkıyor.
S&P’nin 2011’de ABD’nin notunu kırması ile dolar tarafında yaşanan sarsıntı Euro Bölgesi ekonomileri için gerilimin artması ile hızla giderildi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN