Doların ateşi yeniden yükseliyor
Güne sakin başlayan dolar/TL, ilerleyen saatlerde yeniden hareketlendi.
ABD başkanlık seçimlerini tahminlerin aksine sürpriz bir şekilde Cumhuriyetçi Donald Trump'ın kazanmasıyla küresel piyasalara paralel TL'de dün görülen iki yönlü sert volatilitenin ardından dolar/TL bugün güne sakin başladı. Kur ilerleyen saatlerde 3.23 seviyesinin üzerini gördü.
Küresel piyasalar hızla toparlanmış olsa da özellikle ABD'li yatırımcılar Trump'ın temel politikalarına ve önceliklerine odaklanıyorlar. Trump'ın açıkladığı politikalar arasında vergilerde yüksek indirimler, daha yüksek savunma ve altyapı yatırımları ve bankalara yönelik kısıtlayıcı düzenlemelerin kaldırılması bulunuyor.
Trump'ın seçimleri kazanması ile birlikte dün illikit işlemlerde ilk tepki olarak yeni zirve olan 3.30'u test eden dolar/TL işlemlerin hacim kazanması sonrası günü 3.2050 civarında tamamladı. Kur bu sabah güne 3.20 seviyesinden başlarken, saat 15.56 itibari ile 3.2345 seviyesinden işlem gördü.
DOLARDA YÖN NERESİ
İntegral Menkul Değerler
Rekorunu bu haftada tazeleyen Dolar/TL'de yukarı yönlü iştah devam ediyor. Dolar/TL, iç ve dış piyasayla oldukça hareketleniyor. Dolar/TL'de yıl sonunu 3.00 üzeri kapatır mı diye bundan iki ay önce spekülasyonlar dolaşırken, bugünlerde bu beklenti 3.10-3.20 aralığında karşımıza çıkıyor. Kısacası, piyasalar Dolar/TL'de 3.00 seviyesini bir süre rafa kaldırmış gözüküyor ve 2016 yıl sonu beklentilerini de 3.10 ve üzeri olarak güçlendiriyorlar. Bu beklentilerin yanında Türkiye'ye yönelik risklerin sürüyor olması da TL varlıklar üzerinde baskı yaratıyor. Türkiye'nin CDS rakamına bakmakta yarar var. Özellikle, 24 Ekim tarihinde 244 puan seviyelerinde olan 5 yıllık CDS rakamı şu sıralarda 270 puana tırmandı. Risklerin artmaya devam etmesi TL'nin yatırım yapılabilir cazibesini azaltabilir.
Gelişmekte olan ülke piyasaları da Trump ile beraber oldukça negatif ayrıştı. Özellikle, Güney Afrika Randı ve Türk Lirası'nın bu durumdan daha çok etkilendiğini söyleyebiliriz. Global piyasalarda, Doların güçleniyor olması ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin %2'nin üzerine yükselmesi, gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik fon girişlerinin hızını kesiyor. 2016 bahar döneminde gelişmekte olan ülkelere yönelik fon girişleri bu döneme göre daha yoğundu. Hiç kuşkusuz bunda Fed'in etkisi oldukça yüksekti. Ancak, aralık ayına yaklaştığımız bugünlerde Fed'in faiz artırma olasılığının hala %70 seviyesinin üzerinde olması Dolara olan talebi canlı tutarken gelişmekte olan ülke piyasaları üzerinde baskı yaratıyor.
Bugün, TCMB'den gelen açıklamada, teminat döviz depoları için limit uygulamasına 11 Kasım 2016 tarihinden itibaren yeniden başlanacağını belirtti. Ancak, döviz depo hesaplarında 2012 yılından bu yana işlem olmadığını da belirtmek isteriz. TCMB'den gelen açıklamanın TL varlıklar üzerinde hareket yaratmadığı da aşikar.
USD/TRY paritesi teknik olarak yükselen kanal içerisindeki hareketini koruyor. Kur, 3.20 seviyesinin üzerindeki seyirlerinde ısrarcı. Eğer bu hareketini korursa yükseliş iştahı hızlanabilir. Kur, şu sıralarda 3.23 -3.24 aralığında bu aralığın üzerinde 3.25 direnci bizi karşılıyor. Kurda, 3.25 üzeri seyirler rekor seviyesi 3.2850 'ye doğru bir yolculuğa sürükleyebilir. Geri çekilmelerde, 3.20 ana destek olarak takip edilebilir. Kurda geri çekilmelerin şiddetlenebilmesi için 3.20 altı kapanışlara ihtiyacımız bulunmakta.
Destekler: 3,2250 / 3,20/ 3,1850
Dirençler: 3,25 / 3,27 / 3,2850
SİYASİ GELİŞMELER KIRILGANLIĞI ARTIRIYOR
Genel seçimlerde 5 milyonun üzerinde oy alan HDP'nin aralarında eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu 10 milletvekili tutuklanması kurda son günlerde görülen sert satış baskısının ana nedeni olmuştu.
HDP tutuklamaların ardından TBMM çalışmalarını durdurduğunu açıklarken bankacılar siyasi gelişmelerin en önemli iç risk unsuru olarak görüyorlar.
HDP'nin TBMM çalışmalarını durdurması teknik olarak bir ara seçim ihtimalini de gündeme getirebilecek olması ise piyasalarda bir başka endişe kaynağı olarak dikkat çekiyor.
Vekillerin bir ay içinde beş kez TBMM Genel Kurul çalışmalarına mazeretsiz katılmaması durumunda Genel Kurul'da ilgili kişi için vekilliğinin düşüp düşmemesi konusunda oylama yapılabiliyor. Ancak şimdiye kadar Cumhuriyet tarihinde bu yola hiç başvurulmadı. Parlamentoda 28 vekilin vekilliğin bu yolla düşmesi durumunda o seçim bölgesinde ara seçim yapılması gerekiyor.
Öte yandan geçen hafta Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma ve HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamaların ardından AB ülkeleri başta olmak üzere kararlar bir çok ülkeden tepki çekti.
Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin durdurulması, NATO üyeliğinin askıya alınmasına kadar uzanan tepkiler piyasadaki satış baskısının kuvvetlenmesinde etkili oldu.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN