Doların ateşi düştü
Dolar/TL, dün akşam AK Parti'nin olağanüstü kongre kararı almasıyla 2,98 seviyesine yaklaşırken, güne 2,93 seviyesinde başladı. Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasının ardından dolar 2,90'nın altını gördü.
Ak Parti'de kongre kararı alınması sonrasında dün sert yükselen dolar bugün sakin seyrediyor. Dolar/TL, dün akşam Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında gerçekleşen görüşmenin ardından AK Parti'de olağanüstü kongreye gidileceği haberiyle yükseldi.
Kur dün gece likit piyasada 2.9765 seviyesini test ettikten sonra bu sabah 2.93 seviyesinde güne başladı.
Ak Parti MKYK toplantısı sonrası Başbakan Davutoğlu'nun konuşması beklenirken 2,94'ün üzerine çıktı. Davutoğlu'nun mesajları sonrası 2,90 seviyesinin altını gördü.
Geçen hafta dolardaki küresel zayıf seyre paralel altı ayın en düşük seviyeleri olan 2.80'in altında işlem gören dolar/TL, dün güne 2.85'in hemen üzerinde başladıktan sonra Erdoğan-Davutoğlu görüşmesi öncesinde 2.8850 civarında işlem görüyordu.
SİYASİ BELİRSİZLİK DOLARI NEREYE KADAR YÜKSELTEBİLİR
Adnan Çekcen / Destek Menkul Araştırma Müdür Yardımcısı
Hafta başında internette yayınlanan bir yazı ile siyasi cephedeki ayrışmaya ilişkin iddialar ortaya atıldı ve istikrara ilişkin kaygılarla TL varlıkları, son zamanların en sert kaybını yaşadı. Ak Parti'de teşkilatlara atama görevinin Başbakanlık'tan Merkez Karar ve Yönetim Kuruluna (MKYK) devredilmesi sonrası dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu arasında Cumhurbaşkanlığı tarafından olağan olduğu açıklanan görüşme gerçekleşti. Görüşmenin ardından piyasaları sarsan açıklama geldi ve Ak Parti olağanüstü kongre kararı kaldı. 2015 yılında yaşanan seçim belirsizliği kadar sarsıcı olmasa da Davutoğlu'nun aday olmayacağının açıklanması ile TL varlıklarındaki satışları derinleşti.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Piyasalar için öngörülemeyen ancak hafta başından bu yana yavaş yavaş fiyatlanan siyasi belirsizlik sonrası gözler artık Mayıs sonunda yapılacak Ak Parti olağanüstü kongresinde olacak. Mayıs'ın son haftası yapılacak kongrede Başbakan Davutoğlu'nun aday olmayacağını biliyoruz. Kongre tarihine kadar Davutoğlu başbakanlığını sürdürecek. Yeni ekonomi kurmaylarının kim olacağı belirsizliği piyasaları etkileyebilir. Özellikle piyasanın benimsediği isim Mehmet Şimşek'in kabinede yer almama ihtimali ne kadar çok artarsa piyasalarda tedirginlik de o kadar yükselebilir. Yine de 2015 yılında yaşanan seçim belirsizliği kadar büyük bir dalgalanma beklenmiyor. Fakat kongre sonrası erken seçim ihtimali gündeme gelirse yine TL varlıklarındaki kayıpların arttığını görebiliriz.
FAİZ İNDİRİMLERİNE ARA VERİLEBİLİR
Dolardaki sert yükseliş veya TL varlıklarındaki kayıplar sonrası TCMB'nin para politikaları elbette bu süreçten etkilenecek. Hem iç piyasada hem dış piyasada oynaklığın azalmasından dolayı TCMB faiz indirimlerine hız kazandırmıştı. Ancak geldiğimiz noktada ülke risk priminde %1.78 artış (5 yıllık ülke CDS'i) olduğunu görüyoruz. TL varlıklarında ise kayıplar sürüyor. TL, Dolara karşı haftalık bazda %5, Euro'ya karşı %6'lara varan değer kaybına uğradı. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nnın son açıklamasında belirttiği üzere oynaklık azaldığı sürece faiz indirimleri sürecek. Dolayısıyla 24 Mayıs'ta yapılacak TCMB toplantısına kadar piyasalarda oynaklığın artması beklendiği için TCMB faiz indirimini birkaç toplantı erteleyebilir.
DOLARDA OYNAKLIK DEVAM EDER Mİ?
TL şu an itibariyle dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi olarak karşımıza çıkıyor. Haftalık kayıp %5'i aşmış durumda. Ancak şu süreçte 2015 yılı kadar yüksek bir belirsizlik durumu yaşanmıyor. Yani dolar açısından 2.99-3.00 seviyelerinin aşılması beklenmiyor. Başbakan Davutoğlu'nun bugün yapacağı açıklama önemli olacak ancak kurun ilk etapta 2.92-2.90 seviyelerinde dengelenmesi daha ihtimal dahilinde. 2.90'nın altında fiyatlama görürsek geri çekilmeler devam edebilir. Piyasalarda bu denli belirsizliğin yüksek olduğu dönemlerde, teknik seviyeler çok sağlıklı değerlendirmeler yapmaya müsaade etmeyebilir. Siyasi cepheden gelebilecek her açıklama, kurdaki oynaklığı arttırabilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN