Dolardan tarihi rekor! Yükseliş devam eder mi?
Dolar/TL'de tansiyon düşecek mi?
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf4dac601c04688fbd5230.jpg">
Güne 2,35 TL seviyesinden başlayan doların ateşi yeniden yükseldi ve tüm zamanların rekorunu kırarak 2,41 seviyesini aştı. Güne 2,93 TL seviyelerinden başlayan ımg>Euro/TL ise 3 TL'yi aştı.
bigpara.hurriyet.com.tr
Dün yurt içinde siyasi riskin artacağı endişeleri ve işsizlik oranının beklentinin üzerinde olmasıyla birlikte, yurt dışında FED beklentileriyle yükselişini sürdüren Dolar/TL 27 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeyi görerek 2.39 TL seviyesini aştı. Euro/TL ise 2,98 TL seviyesine kadar yükseldi.
Dünkü sert yükselişin ardından güne sert düşüşle yaşanan dolar/TL, yeniden yükselişe geçti. Dolar/TL 2,4140 ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Euro/TL ise 3 TL'nin üzerine çıktı.
Bankalararası piyasada saat 17.37 itibarıyla dolar/TL 2,3705 TL, Euro/TL ise 2,9663 TL seviyesinden işlem görüyor.
Sepet kur 2,7190 ile Ocak 2014'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.
İki yıllık tahvil faizi 45 baz puan artarak yüzde 8.96'ya yükseldi.
Dolar/ruble 77.45'i gördü.
Döviz kurlarında yükseliş sürecek mi?
Gedik Yatirim Yurtiçi Satış Müdürü ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Eral İlhan Karayazıcı
Aralık ayının ilk yarısı yurtdışındaki gerilimin etkisi ile döviz kurlarının değer kazandığı bir seyre sahne oldu.
Kasım ayını 2,22 ile tamamlayan dolar, TL karşısında dün 2,39’a kadar yükselirken Euro da geri kalmadı ve 11 işlem gününde 2,76’dan 2,98’e kadar tırmandı.
Ayın ikinci yarısında negatif haber akışı devam ederse döviz kurlarında % 3-5 arası oranlarda ilave yükseliş yaşanabilir ve USDTRL ‘de 2,44 EURO/TRL’de 3,00 seviyesi test edilebilir.
Ancak bu senaryonun şansı çok yüksek değil. Başka bir deyişle gerek sürdürülen döviz pozisyonlarında gerek yeni açılacak pozisyonlarda artık dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olma riskinin dikkate alınması gerekiyor.
Çünkü asgari % 3-4 yükseliş senaryosu kadar şansa sahip alternatif senaryo döviz kurlarının aynı oranda değer yitirmesi ve birkaç hafta içinde USD/TRL’nin 2,25 EUR/TRL’nin 2,84 ‘e kadar gerilemesi.
Rusya Merkez Bankası dün gece politika faizini % 10,5’den % 17 ‘ye yükseltmek zorunda kalarak adeta teslim bayrağı çekti. Ağırlıkla petrol üzerinden ABD ‘nin Rusya’ya uyguladığı baskının bir sonucu olduğunu düşündüğüm ve Ruble’nin ateşlediği döviz cephesindeki yükseliş Rusya’nın bu geri adımı ile sona erebilir.
Ya yarın akşam FED faiz artırım sinyali verirse? O zaman son bir atakla dolarda 2,44 euroda 3,00 görebiliriz. Ancak bu senaryoda bile doların pupa yelken bir ralli ile 2,60’a çıkmasını beklemiyorum.
Bu nedenle de % 5 kazanmak için % 5 zarar riskine girilmesinin optimal olmayışından hareket ile tasarruf sahiplerinin artık döviz cephesinde defansif stratejilere yönelmesinin (TL’ye geçiş) zamanının geldiği görüşündeyim.
Dolarda yeni rekor uzak değil
Gökhan Uskuay / Global Menkul Strateji Müdürü
Rusya’nın %10,5’den %17’ye şok bir faiz artırımına tepkisi önce %10 değer kazanımı ve ardından %10 değer kaybı oldu. Nette 6,5 puanlık faiz artırımının da etkisi olmadı. Çin başta olmak üzere global büyüme yavaşlarken, düşen talep ve OPEC arzı kısmadığı bir dünyada petrol fiyatları bu seviyede devam edecek. Rusya MB bu yıl ortalama 95$ Brent petrol bekliyor.
Brent petrolde her 10 $ düşüş Rusya MB’sını 20 milyar $ azaltıyor. Bu hesaplamadan gidildiğinde sadece sermaye çıkışı değil, petrol düşüşüde Rusya MB rezervlerini eritiyor. Bu noktada artan faizlerde etkisiz. Çünkü rublenin değer kaybı, Rusya ekonomisinin bütçe açığı enflasyonu artırıyor. Sonuç olarak komşuda ve Venezuela’da petrol fiyatları artmadığı sürece hızlı bir devalüasyon ve ekonominin resesyona girmesi beklenebilir. Diğer gelişen ülkelerin borçlanma oranlarına yansıdığı gibi ticareti olan Türkiye’nin yaş sebze ihracatı ile Turizm önünde ciddi bir baskı olarak yansıyacaktır. Dolar/TL’nin 2,39’un üzerinde yeni bir rekorun uzak olmadığı görüşündeyiz.
Stres havası devam edebilir
Enver ERKAN / ALB Menkul Değerler Analisti
FED’in yarın alacağı kararlar öncesinde gelişmekte olan ülke kurları üzerindeki stres havası devam ediyor. FED’in “kayda değer zaman” ifadesini tutanaklardan kaldırabileceği veya faiz artırımı noktasına yakın olduğuna dair sinyal verebileceği beklentileri kurdaki tansiyonu artırdı ve USD/TRY paritesinde de zirve seviyelerinin yeniden test edilmesine neden oldu. Bu arada Rusya Merkez Bankası, rubledeki düşüşünün önünü kesebilmek amacıyla gece saatlerinde şok faiz artırımı yaptı ve faizi yüzde 10,50’den yüzde 17,00’ye yükseltti. Rubledeki geçici rahatlama dolaylı olarak USD/TRY paritesine etki etse de bu etki kalıcı olmadı.
Brent petrol fiyatının 60 dolar seviyesi altını görmesi rublenin yeniden değer kaybetmeye başlamasına neden oldu ve dünkü stres havası geri geldi. Çünkü gelişmekte olan ülkeleri tedirgin eden bir başka unsur da özellikle Rusya’nın CDS’lerinde görülen ciddi yükseliş olarak önümüze çıkıyor. Bu kapsamda USD/TRY paritesinde yukarı yönlü volatilitenin devamı beklenmekle beraber, tansiyonu düşürecek ana unsur FED’in piyasa dostu açıklamalar yapması olacaktır.
Ancak FED’in “piyasa dostu” açıklamalar yapması senaryosunda dahi USD/TRY paritesinde 2,3400 seviyesi aşağısında kalıcılık gerekli olacaktır. Bu gerçekleşirse 2,3000 desteğine doğru gevşeme görebiliriz. FED “kayda değer zaman” ifadesini kaldırırsa veya kaldırmasa dahi ekonomik projeksiyonlarından “faiz artırımı” noktasına yakın olduğu sonucu çıkarsa stres havası devam edebilir. Bu kapsamda da 2,3940 – 2,4000 aralığı önemli olacaktır. Eğer bu aralık üzerinde hareketlenme görülürse, 2,4300 seviyesine doğru sert bir yükseliş görülebilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN