Dolarda düşüş sürüyor! Trend mi değişti?
Bankalararası piyasada dolar ABD verisinin ardından 2,63'ün altına inerek bir ayın en düşüğünü gördü
ABD'de perakende satışlar Nisan'da yüzde 0,2'lik artış beklentisine karşın değişim kaydetmedi. Veri sonrası dolar 2,6260'a kadar geriledi.
Dolardaki sert değer kazançlarının son dönemde yerini değer kaybına bırakması dolar/TL'de aşağı yönü desteklerken bankacılar yılbaşından beri dolar karşısında en sert değer kaybını yaşayan para birimlerinin başında yer alan TL'de 7 Haziran'da gerçekleşecek seçim öncesi pozisyon alımlarının da yavaş yavaş başlamış olabileceğini öngörüyorlar. Öte yandan yılbaşından bugüne yüzde 13'e yakın değer kaybı ile dolar karşısında gelişmekte olan ülkeler arasında en sert değer kayıplarından birini yaşayan TL'de ise son iki günde negatif ayrışmanın yerini pozitif ayrışmaya bıraktığı dikkat çekiyor.
TL'de yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da yaklaşık bir ay önce geride bırakarak, yüzde 13'e yakın seyrederken; en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 4 civarında değer kaybetti.
Seçim öncesi USDTRY kurunda trend mi değişti?
GCM Foreks
2.7429 başta olmak üzere sırasıyla 2.7225, 2.7050 ve 2.6745 gibi destek noktalarını aşağı yönlü kırarak satıcılı seyir konusunda önemli bir iştah kaydeden USDTRY kuru, son iki günlük performansı ile yılbaşından bu yana dikkate aldığımız kritik bölgelerin altına sarkarak trend sorgulanması gerçekleştirmiştir. Uzunca bir süredir olumsuz ABD verileri ile değer kaybeden Dolar Endeksine karşın, BİST-100 performansı ile güçlenen Türk Lirası, USDTRY kurunun gün içerisinde 1.6255 seviyesine kadar gerilemesine katkı sağladı.
Yılbaşından bu yana sürekli takip ettiğimiz 34 günlük üssel hareketli ortalama (2.6540) ve son zamanların önemli bir desteği olarak kaydedilen 2.6470 seviyeleri altına sarkması, yükseliş trendi sonlandı mı sorusunu sormamızı sağlıyor. Özellikle de endeksteki negatif seyir, bu düşünceyi güçlendirmektedir.
Peki, gerçekten trend değişti mi?
Bu konu ile ilgili aceleci bir tavır içerisinde olmaktan ziyade günlük kapanışları takip etmek gerekmektedir. Özellikle 34 günlük üssel hareketli ortalama altında gerçekleşecek günlük kapanışlar, trendin değiştiğini görmemize katkı sağlayacakken, ilgili ortalama üzerinde günlük kapanışın sürmesi durumunda ise mevcut düşüşler tuzak olarak algılanabilir. Bu nedenle de özellikle günlük kapanışlar yakinen takip edilmelidir.
Günü değerlendirdiğimizde günün zirvesi olarak kaydedilen 2.6705 direnci önemlidir. Kur eğer bu bariyer altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 2.6255 desteği altına sarkıtabilir. Bu da 2.6045 ve 2.5880 desteklerinin gündeme kalmasını sağlayabilir. Kur da yaşanılan düşüşlerin sonlanma düşüncesini konuşabilmemiz içinse 2.6405 direncinin geçilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Pivot: 2.6705
Destek: 2.6255-2.6045-2.5880
Direnç: 2.6470-2.6705-2.7050
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN