Dolarda dalgalı seyir ! Beklenti ne?
Güne 3.71 seviyesinden başlayan dolar fiyatları Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın sıkılaştırmanın devam edeceği açıklamasıyla geriledi. Kur en düşük 3.6870 seviyesini gördü.
Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Murat Çetinkaya'nın Londra'da yaptığı açıklamaların para politikasında sıkı duruşun uzun süre devam edeceği algısı oluşturmasıyla dolar/TL 3.69 seviyesinin altını test etti.
Merkez Bankası açıklamaları öncesi 3.7140 seviyelerinde olan dolar/TL, 3.6870'e kadar geriledikten sonra saat 15.38 itibari ile 3.7015 seviyesinden işlem gördü. Euro fiyatlarında ise en düşük 3.9436 seviyesin görüldü. Euro şu sıralarda 3.9536 seviyesinden işlem gördü.
PARASAL SIKILAŞTIRMA DEVAM EDECEK
Çetinkaya Londra'da yaptığı sunumda TCMB'nin yakın dönemde döviz piyasasında gözlenen oynaklığın fiyatlama davranışı üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla kapsamlı ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yaptığını söyleyerek, "Mevcut para politikası duruşu net ve istikrarlı bir sıkılaştırmaya işaret etmekte olup, enflasyon dinamiklerinde belirgin bir iyileşme gözlenene kadar devam edecek. TCMB fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda bütün araçlarını kullanmaya devam edecek" dedi.
DÜŞÜŞ TRENDİNİN BAŞLATTIĞINI SÖYLEMEK İÇİN ERKEN
Alan Yatırım Kıdemli Analist Eda Önder Öztürk; "Dolar cephesinde dünya genelinde hafta içerisinde görülen değer kazançlarının ardından, haftanın sonuna yaklaşırken aşağı yönlü düzeltme hareketleri görülmekte. Gelişmekte olan ülke para birimlerinin birçoğu dolar karşısında değer kazanırken, Türk Lirası da geçtiğimiz aylarda görülen negatif ayrışmayı kısa süreli olarak geride bırakarak dolar karşısında değer kazanma eğilimini sürdürmekte" dedi.
Öztürk şunları ekledi: "Türk Lirası cinsinden varlıklar cephesindeki değer kazançları global bazda sakin seyirden beslenirken, yurt içinde Merkez Bankası’nın hamleleri de söz konusu değer kazanma eğilimine destek oluyor. Hafta içerisinde Merkez Bankası’nın bankaları %11 oranı ile fonlamaya başlamasından bu yana USDTRY paritesi 3.67 seviyesinde dengelenmesini sağladı. USDTRY paritesinde hafta içerisinde görülen gerileme sonrası, söz konusu seyrinde USDTRY paritesinde yeni bir düşüş trendini başlattığını söylemek için henüz erken olup, paritede aşağı yönlü hareketlerin teyit edilebilmesi için 3,70 seviyesinin aşağısında kalıcılık sağlanması önem arz etmektedir."
DOLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?
TEB Stratejisti Erkin Işık, "TCMB uzun süredir parasal duruşunda belirgin sıkılaştırma gerçekleştirmesine rağmen TL'nin olumlu tepkisi sınırlı kalmıştı. Bu konuşmada, duruşunu daha uzun süre koruyacağı yönünde oluşan algı, dolar/TL'yi olumlu etkilemiş olabilir. TL son dönemde diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre oldukça kötü performans gösterdi. Günlük dalgalanmalar olabilir ancak piyasalar TCMB'nin sıkı duruşunu koruyacağına ikna olursa önümüzdeki günlerde dolar/TL'de aşağı hareketin devamını görebiliriz" dedi.
Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı likidite politikaları sonucunda ortalama fonlama maliyeti Ocak ayı başına göre 2 puanlık artışla yüzde 10.30 civarına yükseldi.
Bir süredir yüzde 8 seviyesindeki politika faizinden fonlamayı kesen ve üst banttan da fonlamayı sınırlayan TCMB bankaları geç likidite penceresine yönlendirerek piyasa faizlerini yukarı çekti.
Diğer taraftan ABD'de açıklanan son verilerin Fed'den faiz artırım beklentilerini azaltması da TL dahil gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansıdı.
3.70'İN ALTI KALICI OLMAYABİLİR
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "TCMB'nin sıkılaştırmaya ve elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği yönündeki açıklaması dolar/TL'yi aşağı çekmiş görünüyor.
Ancak dolar/TL 3.70 seviyesinin altında çok kalıcı olmayabilir. Trump endişeleri nedeniyle doların kendi hareketi de çok istikrarlı değil. Öte yandan ABD tahvil faizlerindeki gerileme gelişmekte olan ülke para birimlerine olumlu yansıyor. Ancak 3.70 seviyesinin altında kalıcı olabilmesi için kuru daha da aşağı indiğini görmemiz gerek" diye konuştu.
Erkan, "Ekonomik büyümede aşağı riskler daha fazla, hükümet kanadından gelen açıklamaları da dikkate alırsak TCMB'nin daha fazla sıkılaştırma adına çok yeri yok. Öte yandan enflasyonda yükseliş eğilimi de daha fazla sıkılaştırma adına baskı yaratıyor" dedi.
Sanayi üretimi verileri ekonomide üçüncü çeyrekte yaşanan daralma sonrası toparlanmanın yavaş bir ivme ile gerçekleştiğini teyit ediyor. Veriler dördüncü çeyrekte büyümenin artıya geçeceğini teyit etmesine karşın, toparlanmanın hızı ise OVP'deki nispeten yüksek büyüme hedeflerine ilişkin önemli bir risk unsuru olarak görülüyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN