Dolarda 2.30 TL olası duruyor
Siyasi endişelerin devam etmesi ve global yatırımcıların ilgisinin azalmasıyla dolar karşısında değer kaybeden TL dün 2.21’i gördü
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349dolar.jpg">Siyasi endişelerin devam etmesi ve global yatırımcıların ilgisinin azalmasıyla dolar karşısında değer kaybeden TL dün 2.21’i gördü. TL’deki düşüş baskısının devam edeceğini öngören banka ekonomistleri içinde 2.30’u olası gören var.
ımg>Türk Lirası’nın (TL) dolara karşı olan değer kaybı, dünyadaki gelişmelerin yanı sıra içerdeki siyasi endişeler ve belirsizlikler nedeniyle devam ediyor. Dün dolara karşı TL 2.21’i gördü.
İç piyasayı sarsan ve döviz kuru karşısında fiyat belirlemekte zorlanan bütün kesimler, döviz kurunun nerede duracağına kilitlenmiş durumda. Milliyet`ten Kadife Şahin`in haberine göre; sektörün üç önemli bankasının başekonomistine döviz kuruna ilişkin öngörülerini sorduk.
ING Bank Başekonomisti Muhammet Mercan, 2.30’un olası olduğunu söyledi.
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
İş Bankası başekonomisti İzlem Erdem, Merkez Bankası’nın sıkı para politikalarına da devam etmesi halinde dövizin 2014 yılının geri kalanında daha istikrarlı bir seyir izleyeceğini öngördüğünü belirtti.
TL’deki değer kaybının mayıs başından beri yüzde 20 seviyelerine ulaştığını belirten Akbank Başekonomisti Fatma Melek, “TL’nin ticaret ortaklarımızın para birimlerine göreli reel değerini gösteren reel efektif döviz kuruna göre gelinen bu seviye aşırı değersiz bir noktada. Dolayısıyla nominal ve reel kurda kalıcı bir değer kaybını bu seviyelerden beklememek gerekir. Ancak bu seviyelerden kısa vadede sert düşüşler öngörmüyoruz” dedi.
‘Belirsizlik artıyor’
İzlem Erdem - İş Bankası Başekonomisti
“Yurt içinde yaşanan gelişmeler ve önümüzdeki döneme ilişkin yoğun seçim gündemi faiz ve kurlara ilişkin belirsizlikleri artırıyor. Son dönemde hızlı değer kaybeden TL’nin, Merkez Bankası’nın (MB) sıkı para politikalarına da devam etmesiyle 2014 yılının geri kalanında daha istikrarlı bir seyir izleyeceğini öngörüyoruz. Faiz oranlarının ise, MB’nin para politikasındaki sıkı duruşun bir süre daha devam edeceği yönündeki açıklamaları ve yurt dışı piyasalarda ABD ekonomisi ve Fed kaynaklı yaşanabilecek hareketlere bağlı olarak dalgalı bir seyir izleyeceğini tahmin ediyoruz.
Yatırımcıların likit yatırım araçlarında kalmaları avantajlarına olacaktır. Özellikle dövizdeki oynaklığın arttığı bu dönemde, döviz gelirleri olmayanların açık pozisyonlarını makul düzeylerde tutması risklerini azaltmalarına yardımcı olacaktır.”
‘Faiz enflasyona bağlı’
Fatma Melek - Akbank Başekonomisti
“TL’de mayıs başından beri yüzde 20 seviyelerinde önemli bir değer kaybı gördük. TL’nin ticaret ortaklarımızın para birimlerine göreli reel değerini gösteren reel efektif döviz kuruna göre gelinen bu seviye aşırı değersiz bir noktada. Dolayısıyla nominal ve reel kurda kalıcı bir değer kaybını bu seviyelerden beklememek gerekir. Ancak bu seviyelerden kısa vadede sert düşüşler öngörmüyoruz. Faizlerde bundan sonra oluşabilecek seviyeler enflasyon beklentilerine paralel olacaktır. TL’de görülen değer kaybının enflasyon beklentilerine geçişkenliği bir süre daha devam edecek. Bundan sonra da temkinli para politikasının etkisiyle piyasa faizlerinde kısa vadede kalıcı bir gerileme beklenmemeli. Yatırımcılar daha çok sabit getirili enstrümanlara yönelebilir. Döviz piyasalarındaki yüksek volatilite kısa vadeli döviz açık pozisyonu taşımanın maliyetini arttırıyor.”
‘Türk Lirası ayrıştı’
Muhammet Mercan - ING Bank Başekonomisti
“Politik belirsizlik, bono piyasasında gösterge faizin çift basamaklı düzeylere yükselmesine, döviz piyasasında Dolar/TL’nin diğeri gelişmekte olan para birimlerinden önemli ölçüde ayrışarak ciddi ölçüde değer kaybetmesine neden oldu.
Önümüzdeki dönemde seyrin nasıl olacağı ve gelişmelerin ekonomik performansa etkisinin ne boyutta gerçekleşeceğine dair sorular öne çıkmaya başladı.
Bu şartlar altında, döviz piyasasındaki baskının bir süre daha devam edeceğini tahmin ediyoruz.
2006, 2008-2009 ve 2011 dönemlerindeki dalgalanmalarda reel efektif döviz kurunun 100 seviyelerine kadar gerilediği hatırlandığında Dolar/TL’de 2.30’lara yakın seviyelerin olası olduğunu, ancak yılın ikinci yarısında kısmi bir değer kazancı gözlenebileceğini düşünüyoruz.”
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN