Dolar sert yükseldi, yükselişin devamı gelecek mi?
Zeybekci ve Kapusuz'un açıklamaları ile oluşan not indirimi endişesi ile TL değer kaybediyor
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf57d9601c04688fbd905b.jpg">
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz'un açıklamaları ile oluşan not indirimi endişesi ile TL değer kaybediyor.
ımg>Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin dün, Moody's tarafından Cuma günü açıklanacak olan Türkiye değerlendirmesinde artı yönde değil eksi yönde bir beklentisi olduğunu ifade etmesi ile piyasada oluşan not indirilebileceği endişesi üzerine Türk Lirası değer kaybetmeye başladı.
DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Dünü yüzde 2.14'ün üzerinde kapatan Dolar/TL, yükselişi bugün de sürdürüyor. Dolar/TL, bu sabah 2.1580 seviyelerinden güne başladı. Son gelişmelerin ardından Dolar/TL 31 Mart'tan bu yana en yüksek seviye olan 2.1755'e kadar yükselirken, saat 17.00 itibariyle 2.1590 seviyesinde bulunuyor.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz ise Twitter hesabından yaptığı yorumda, Türkiye'nin kredi notunu düşürmeye yönelik bir takım girişimlerin olduğuna dair söylentiler bulunduğunu ifade etti.
Kudret AYYILDIR / GCM Menkul - Başanalist
USDTRY kuru için 2,2000 ve 2,2500 seviyeleri gündeme gelecek mi?
Bu sorunun cevabını teknik ve temel beklentiler olarak iki aşamalı sizlerle paylaşabiliriz.
USDTRY kurunu teknik olarak incelediğimizde 31 Mart 2014 tarihinden itibaren etkisini hissettiğimiz 2,1530 – 2,0615 arasındaki bandın bugün itibariyle sonlandığını görmekteyiz. 2,1530 seviyesini geçtikten sonra yukarı yönlü çıkışlarını 2,1750 seviyesine kadar taşıyan kur şu sıralar 2,1700 seviyesine yakın hareketlerine devam etmektedir. USDTRY bundan sonraki süreçte eğer 2,1530 destek noktası üzerinde kalıcı bir şekilde durmayı başarırsa yükselişlerin 2,20 – 2,25 arasında hareket etme düşüncesi daha da güçlenebilir. Bu bağlamda da özellikle bu haftaki yapacağı günlük kapanışlar dikkatle takip edilmelidir. 2,1530 seviyesi üzerindeki günlük kapanış yükselişler için önemli bir sinyal olarak değerlendirilebilir. Aksi takdirde bu yükselişler önemli bir tuzak olarak piyasada ses getirebilir.
USDTRY kurunu temel olarak değerlendirdiğimizde ilk etapta hafta sonu da dâhil olmak şartıyla yaklaşık 4 günlük bir sürecin sonucuna odaklanmak ve sonucun kur üzerindeki etkisinin incelenmesi gerekmektedir.
• 7 Ağustos – Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararı ve Başkan Draghi’nin konuşması
• 8 Ağustos – Kredi Derecelendirme Kuruluşu (Moody’s) Türkiye değerlendirmesi,
• 10 Ağustos – Cumhurbaşkanlığı seçimi 1. Tur,
Yeni hafta ile birlikte makro-ekonomik anlamda yoğun bir takvim verisi bizi bekliyor olsa da piyasalar ve dolayısı ile para yönetimi gerçekleştiren yatırımcıların öncelikli olarak 4 günlük periyotta nasıl bir strateji belirlemeliyiz sorusunun cevabını aramaktadır.
• 21 Ağustos – FED Başkanı Janet Yellen’in Jackson Hole’de gerçekleştireceği konuşma,
• 24 Ağustos - Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. Tur,
• 27 Ağustos – PPK toplantısı ve Faiz Kararı
Yoğun ve kritik bir ay geçirecek olan Yurtiçi piyasalarda özellikle TRY’li kurlarda ve BİST-100 endeksinde sert hareketlerin olması gerektiğine ilişkin psikoloji ile stratejilerde yer almanın önemli olduğunu, teknik + temel analiz metotlarını birlikte değerlendirirken biraz daha dikkatli ve temkinli olmanın riski minimize etmek açısından önemli olduğunu söyleyebiliriz.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN