Dolar neden yükseliyor, dolarda yükseliş devam eder mi?
Dolar/TL, güne 2.09 seviyesinin üzerinde başlarken ilerleyen saatlerde rekor üzerine rekor kırdı. Kur 3,1130 seviyesini gördü. Peki, dolar neden yükseliyor, dolarda yükseliş devam eder mi? Piyasa uzmanları bigpara'ya yorumladı.
DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?
Eral Karayazıcı / Gedik Portföy Yönetim Müdürü
Dolar hem içsel hem dışsal nedenlerle yükseliyor. İlginç olan yurt dışında FED faiz arttıracak temalı bu yükselişte gelişen ülkeler daha dirençli. Dolar gelişmiş ülke paralarına karşı daha fazla değer kazanıyor. Türkiye olarak biz bu lehte durumdan yararlanamıyoruz. 15 Temmuz, Moody’s TCMB faiz indirimleri ve OHAL’in süresine ilişkin belirsizliklere ek olarak başkanlık referandumu ve takiben gerçekleşmesi olası başkanlık seçimi ajandası lokal katalizörler.
20 Ekim tarihli TCMB toplantısı doların seyri üzerinde güçlü etkiler göstermeye aday. Merkez Bankası sadeleştirmenin sona erdiğini veya çok yakın olduğumuzu açıklar, Türkiye faiz arttıramaz ön yargısının da yersiz olduğunu ve ileride ihtiyaç görülmesi halinde pekala TCMB‘nin faiz silahını kullanabileceğini ifade ederse güçlü yabancı ilgisi sağlar ve bu hareketin hızla yön değiştirmesini sağlayabiliriz.
DOLARDA YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?
Enver Erkan / KapitalFx Araştırma Uzmanı
TL, USD karşısıda tarihinin rekor düşük seviyesini yeniledi. TL’nin değer kaybetmesinin üzerinde geniş zamana yayılan kırılganlık faktörlerinin yanı sıra, gündemde yer alan para politikası ve siyasi sistem tartışmalarının etkisi görülmektedir. Fed’in Aralık’ta faiz artırması ihtimalinin kuvvetlenmesi ve 2017 yılına şahin bir politika duruşuyla girmesi olasılığı GOÜ para birimlerini genel olarak baskılarken, günlük bazda TL bu grubun ortasında, aylık bazda ise değer kayıplarında ilk sırasındadır.
Türkiye’ye ilişkin iki neden öne çıkıyor. Birincisi siyasi sistemle alakalı son açıklamalar. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hafta içindeki açıklamalarından sonra Başbakan Binali Yıldırım’ın da Başkanlık sistemi kanun teklifini Meclis’e en kısa sürede ileteceklerini söylemesi sonrasında kur hareketinde yukarıya doğru ivmelenme olmuştu. Aynı zamanda Başkanlık sistemine ilişkin halka gidileceği söylemi de kısa dönemde Türkiye’nin referanduma gideceği beklentisi oluşturmaktadır. Yatırım eşiğindeki bir kredi notunun kaybedildiği ve küresel sermaye hareketlerini etkileyecek Merkez Bankaları politikalarının olduğu bir ortamda dış finansman ihtiyacı, tekrar sandığa gidilmesi durumunda daha kaygan bir zemine oturabilir. Bu durumun Türk finansal varlıklarının genelinde değer kayıplarının devamını tetikleyeceğine ilişkin endişemiz mevcuttur.
Bir diğer unsur; söz konusu ortamda Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam ediyor olması ve devam edeceğinin de beklenmesi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin kur ve para politikasına ilişkin yaptığı açıklama ve öngörüler de önümüzdeki hafta Merkez Bankası’nın faiz indirmeye devam edeceği beklentisini kuvvetlendirmektedir. Faiz indirimlerinin de reel getirileri azaltması nedeniyle TL’de değer kaybını tetiklemesi durumundan söz edilebilir. Ancak, büyümenin odak noktasına oturtulduğu bir ortamda da, her ne kadar teorik olarak aksini düşünsek de faiz indirimleri devam edecektir.
Son olarak; yükseliş devam eder mi? Bu şartlar altında kurda hareket alanının önceki 3,05 – 3,10 platosundan 3,10 – 3,17’ye doğru kayacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan kullandığımız Fibonacci araçları kurdaki olası hareket alanı tahminimizi doğrulamaktadır. 3 ay vadeli opsiyon sözleşmelerindeki eğilim ve forward fiyatlamalar da kurda yükseliş beklentisi ortaya koymaktadır. Biz TL’de uzun vadeye yayılacak bir değerlenme beklemiyor, düşüşlerin piyasa tarafından alım fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN