Dolar mı, Türk Lirası mı?
'USDTRY paritesi haftaya sert satıcılı şekilde başladı'
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5275601c04688fbd7335.jpg">
FED üyesi Fischer’ın hafta sonu güçlü doların rahatsız edici olduğunu ve faiz artırımlarının ertelenmesi gerektiğini belirtmesi USDTRY paritesinin haftaya sert satıcılı şekilde başlamasını sağladı.
ımg>ABD tarafında son dönemde açıklanan dataların beklentilerinden iyi gelmesi ABD ekonomisinin iyiye gittiğini işaret ederken, FED başkanı Yellen’ın dikkat çektiği işsizlik rakamları azalması faiz artırımı için uygun koşulların oluştuğu algısını oluşturmaktaydı. Piyasa tarafından ABD ekonomisindeki olumlu hava fiyatlanmaya devam ederken, Bazı FED üyeleri global piyasalar bu derece durgunken doların tek başına değerlenmeye devam etmesinin ileride problem oluşturabileceğini düşündüğünden sözlü yönlendirmelerde bulundu. Kar realizasyonuna ihtiyacı olan piyasa bu fırsatı iyi değerlendirerek dolarda satışların yaşanmasını sağladı. Bu açıklamaların devam edip etmeyeceğini ve ne kadar geçerliliğini olduğunu önümüzdeki FED toplantısında daha net göreceğiz.
Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...
<ımg border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5276601c04688fbd7337.jpg">ımg>
Türkiye tarafında ise yaşanan gelişmeleri 2 başlık altında toplamak daha doğru olacaktır. Bunlardan ilki ülke içerisinde yaşanan gerginlik. IŞİD’in Kobani’ye yönelik eylemleri yurt içinde protesto edilmesi siyasi riskleri artırırken Türk Lirası üzerinde satış baskının oluşmasını sağladı. Diğer başlık ise ekonomik veriler ve planlar olarak oluşturulabilir. Geçtiğimiz dönemde başbakan yardımcı Babacan’ın açıklamış olduğu OVP’ler Türkiye piyasasının ileri vade için iyimser tutum göstermesini sağlamıştı. Hacimlerin artış gösterdiği USDTRY paritesindeki hareketlilik bugün açıklanan datalarla devam etmekte. Açıklanan verilerde cari işlemler dengesi -3 Milyar 176 milyon dolar beklentiye karşılık 2 milyar 768 milyon dolar olarak açıklandı. İşsizlik oranı ise beklentiye paralel %9,8 olarak geldi. Sonrasında açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Şimşek bu yıl için büyüme tahminlerini % 3,3 olarak açıkladı. IŞİD faktörüne vurgu yapan Şimşek bunun Türk ekonomisini olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca merkez bankasına faiz indirimi konusunda geçtiğimiz dönemde sözlü eleştirilerde bulunan Şimşek, TCMB’nin yanında olduklarını ve enflasyonla mücadelesini desteklediklerini belirtti. Son olarak ise gelecek yıllar için tahminlerini iyimser tutmaya devam ettiklerini belirtti.
Grafiği büyütmek için grafiğin üzerini tıklayın...
<ımg border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5276601c04688fbd733b.jpg">ımg>
Öğle saatlerinde 2,2760 seviyelerinde fiyatlanan USDTRY paritesi, Öğleden sonra ABD tarafından gelecek olan perakende satış verileri ile hızlı hareketlerine devam edebilir. Dolardaki değerlenmenin gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı devam edeceğini düşündüğümüzde, artı olarak Türkiye tarafındaki siyasi gelişmeler Türk lirası üzerinde satış baskısı oluşturduğundan USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlerin devam edeceğini düşünmekteyiz. Gün içerisinde yükseliş hareketlerinin devamında 2,2850 seviyesinin test edilebileceğini ve sonrasında bu seviyenin üzerinde kalınması halinde kritik 2,3000 direncinin görülebileceğini düşünmekteyiz. Olası geri çekilmelerin kısıtlı kalacağını düşündüğümüz paritede 2,2680 güçlü bir destek olarak gözükürken bu seviyenin kırılması halinde 2,2550’ler gözlemlenebilir.
Destek : 2,2680 – 2,2550 – 2,2450
Direnç : 2,2850 – 2,3000 – 2,3110
(A1 Capital)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN