Dolar kritik veriye ne tepki verdi?
Gün içerisinde sert dalgalanmalar yaşayan dolar/TL, ABD verisiyle 3.74 seviyesinin altına geriledi.
Dolar fiyatları, ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında geriledi. İstihdam verisi öncesi 3.75 seviyesinin üzerinde işlem gören kur, verinin ardından 3.7358 seviyesini test etti. Ücret artışlarının beklentinin altında alması da düşüşte etkili oldu. Kur saat 16.53 itibarıyla 3.7415 seviyesinden işlem gördü.
DOLAR VE EURO SERT GERİLEMİŞTİ
Merkez Bankası'nın fonlama yapmayacağını açıklamasıyla dolar ve euro sabah saatlerinde sert gerilemişti. Dün akşam saatlerinde 3.78 seviyesini aşan, bu sabah saatlerinde ise 3.77 seviyesinin üzerinde olan dolar/TL, BIST kotasyon fonlaması yapılmaması ile 3.7445'ye kadar geriledi.
Avrupa Merkez Bankası açıklamaları sonrası akşam saatlerinde 4.01 seviyesini gören euro/TL; bu sabah 3.9990 lira seviyesindeyken Merkez Bankası'nın hamlesi sonrası 3.9715 liraya kadar geriledi. Kur şu sıralarda 3.9782 seviyesinden işlem görüyor.
DOLAR VE EURO'DA BEKLENTİ NE?
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Haftalık bazda Fed’den beklenen faiz artırımının fiyatlanmasıyla beraber güçlenen USD, GOÜ para birimlerini aşağı çekerken TRY’nin de %1’in üzerinde değer kaybettiği görülmektedir. Beklenenden oldukça yüksek gelen ADP verisi ile beraber USD’deki yukarı hareket ağırlık kazanırken, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de %2,60 üzerinde geldiği gözlenmektedir. Asya işlemlerinde USDTRY 3,78 seviyesine kadar yükselirken, TCMB’nin bankalararası piyasada gecelik repo fonlaması yapmamasıyla beraber saat 09.00 itibariyle kur 3,75 altına geri çekilmiştir" dedi.
Erkan şöyle devam etti: "ABD’de Şubat ayında tarım dışı istihdam artışı 235 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam artışı 200 bin olan piyasa medyan tahmininin üzerinde gerçekleşirken, Ocak ayı istihdam artışına ise 11 bin kişilik yukarı yönlü bir revizyon geldi. İşsizlik oranı, güçlü istihdam artışının etkisiyle %4,7 seviyesine geriledi. Manşet verilerde istihdam artışı kuvvetli görünüyor, ancak ücret artışları beklentinin altında kalmış görünüyor. Ancak aylık %0,2 altı ücret artışları enflasyon açısından kötü, nitekim Şubat ayında %0,2’lik ücret artışıyla tam alt sınırda bir artış gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Önceki ayın ücret artışlarında ise 0,1 puanlık yukarı yönlü bir revizyon yapıldı. Böylece %0,2 olan aylık artış ile yıllık ücret artış seviyesinin %2,8’e gelmesi için yeterli oldu. Fed kararı etkilenmez, ücretler beklentinin altında, ancak önceki veriye yapılan revizyon aylık artışlara biraz daha istikrarlı bir görüntü kazandırmış. Bu yüzden çok da negatif diyemem. “4 faiz artırımı olabilir” beklentileri de törpülenmez. ABD tahvil faizlerinde yukarı doğru hareketin devamını bekliyorum. 10 yıllıklar hedefim %2,70’e doğru yaklaştı. Dolara ise ilave alış getirecek kadar yeni bir durum yok ortada. Bu yüzden GOÜ ve G10 tarafında bir USD baskısı veri etkisiyle olmayacaktır.
Draghi’nin yaptığı konuşmada EUR’nun geleceğine ilişkin iyimser beklentilerini ortaya koyması ve büyüme, enflasyon beklentilerinin yukarı doğru revize edilmiş olması tonu şahinleştirdi ve EUR’ya da pozitif yansıdı. Bu kapsamda EURUSD paritesinde 1,06 seviyesine doğru bir hareket görülmüştür. ABD istihdam verisinden sonra bu eğilim yukarı doğru olmaya devam ettiği görülmektedir. EURTRY tarafında da, kurun ve paritenin aynı anda yukarı gitmesi etkisiyle 4,01 görüldü. Muhtemelen 4 ve üzeri denenmeye devam edilecektir, ancak parite ve kur hareketinin geniş resimde ters eğilim göstererek birbirini nötrleme ihtimali daha ağır basmaktadır"
MERKEZ'DEN YENİ HAMLE
TCMB bugün 6 milyar TL'lik dönüşüne karşılık yüzde 9.25 faiz oranından BIST kotasyon miktarını bugün sıfır olarak belirledi. Piyasadaki likidite ihtiyacı nedeniyle bankaların bugün de geç likidite penceresi (GLP) imkanından yararlanması ve ortalama fonlama maliyetinin dünkü yüzde 10.71'in de üstüne çıkması bekleniyor.
MERKEZ'İN SIKILAŞMAK İÇİN FAZLA YERİ KALMADI
TCMB'nin yüzde 9.25 faiz oranından BIST kotasyon miktarını dün bu yılın en düşük seviyesi olan 6 milyar TL olarak belirleyerek sıkılaştırmaya devam etmesiyle ortalama fonlama maliyeti dün yüzde 10.71 seviyesinde oluşmuştu.
Bankacılar yükselen enflasyon ve gelecek haftaki Fed'in faiz artırımı gibi riskler nedeniyle TCMB'den koruma kalkanı niteliğinde en azından geç likidite penceresi faizinde bir faiz artırımı beklentisine işaret ederken, TCMB'nin daha fazla sıkılaştırma için fazla yerinin kalmadığı da belirtiliyor.
Bankacılar yaklaşan referanduma ilişkin belirsizliğin siyasi risk algısını artırdığına da dikkat çekiyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN