Dolar fiyatları ne kadar oldu? 07 Mart 2016 Pazartesi
7 Mart 2016 Pazartesi günü serbest piyasada dolar fiyatları ne kadar oldu?
Küresel piyasalarda risk iştahının canlı kalmaya devam etmesi dolar/TL'yi aşağı yönlü desteklerken jeopolitik gelişmeler küresel piyasalar takip edilmeye devam edilecek.
Cuma günü haftayı 2.9150 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah güne 2.9090/2.9145 seviyesinden başladı.
Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Aslında yurtiçinde son günlerde gerçekleşen olaylar pek piyasa dostu değil. Ancak dışarıda risk iştahı o kadar kuvvetli ki şimdilik lokal gelişmelerin etkisini piyasalarda tam olarak hissedemiyoruz" dedi.
##$$DOVIZWIDGET##$$
Alış Satış
ABD Doları 2,9224 2,9236
Avro 3,2022 3,2036
Sterlin 4,1390 4,1413
İsviçre Frangı 2,9218 2,9230
DÖVİZ NEDİR?
Bilindiği üzere, Türkçe'de yabancı ülkelerin paraları döviz olarak adlandırılmaktadır. Bir ülkenin para biriminin başka bir ülkenin para birimine dönüştürülmesi işlemine döviz işlemi denir. Döviz günümüzde bir yatırım aracı olarak da kullanılan iktisadi bir mal niteliğindedir. Döviz fiyatları arasında doğan farklardan kar elde edilmeye çalışılır. Döviz fiyatlarına döviz kuru da denir. Döviz kurları ülkelerin günlük ekonomik şartlarına göre anlık olarak değişir.
Döviz piyasasına hakim olmak isteyen biri bu gelişmeleri iyi şekilde takip etmelidir. Biz de Bigpara olarak ziyaretçilerimize en güncel döviz fiyatlarının sunmaya çalışmaktayız. Bigpara Döviz sayfasından döviz kurlarını takip etmenin yanı sıra döviz hesaplama işlemleri de yapılabilmektedir. Bigpara'nın döviz çevirici aracı ile farklı ülkelerin para birimleri arasında çeviri işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz.
DOLAR NEDİR?
Dolar 100 cent’e eşit ve $ işareti ile gösterilir. Şu-ülkelerin temel para birimidir: Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Etyopya, Guayana, Jamaika, Liberya, Malaysia, Yeni Zelanda, Trinidad ve Tobago, Batı Samoa, Hong Kong ve Singapur. Köken olarak 1517 de Almanya’da bastırılan ve adına Joachimstaler adı verilen gümüş sikkelerden gelmektedir. Bu paralar Bohemya’da Joachim vadisinde (thaler : dale : vadi) üretilen gümüş madeninden yapıldığı için bu isimle adlandırılmıştı. Fakat giderek bu isim thaler şeklinde kısaltılmış ve ispanyolca’mn etkisiyle de dolar şeklinde değişmiştir. Dolar’ı dünyanın öteki yörelerine yayan ispanyollar olmuştur. Örneğin XVI. asırda İspanyol darphanelerinde basılan gümüş sikkeler Filipinler’den geçerek Çin’e kadar yayılmıştı.
Ancak bu ülkelerde halk bu paralara İspanyol doları demeyi tercih etmişti. İspanyol doları birçok ülkede gümüş sikke basımına örnek olmuştur. Örneğin, Amerikan dolan, Meksika doları, Filipin doları ve Osmanlı kuruşu, İspanyol dolarını örnek alarak basılmıştır. 1910 dan 1948 e kadar Çin parasına da dolar denmiştir. İç Savaş sırasında Amerika’da kullanılan bir İspanyol parasına da dolar deniyordu. Amerikan doları ilk defa 1785 de İspanyol’ların peso duroları esas alınarak gümüş sikkeler halinde basılmıştı.
1849 da ise Amerika’da ilk Standard altın sikkeler basılmıştır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Altın Külçe Sistemiyle doların altın «konvertibilitesi sağlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan Bretton \Voods Sistemi ile dolar bir uluslararası ödeme aracı durumuna gelmişti. Doların bir uluslararası rezerv para ve ödeme aracı olma fonksiyonlan, Bretton Woods Sisteminin yıkılmasından sonra da devam etmektedir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN