Çin 'kur savaşlarını' tetikler mi?
Çin'in yuanı iki gün üst üste devalüe etmesi diğer Asya ülkelerinin de benzer hareketlere gitmesine neden olabilir
Çin'in yuanda sürpriz devalüasyonu, bazı Asya ülkelerinin paraları için daha kötü bir zamanda gelemezdi. Asya'nın yen hariç en fazla işlem gören 10 para biriminden oluşan endeks, Fed'in yaklaşık 10 yılın ardından ilk faiz artırımına gitmeye hazırlandığı bir ortamda, düşüşünü üçüncü güne taşımaya ve böylelikle 1997'den bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bloomberght'nin haberine göre; Çin Merkez Bankası (PBOC) Salı günü referans kuru yüzde 1.9 ile rekor hızda düşürmesi ve ve küresel bir satış dalgası yaratmasının ardından, bugün yüzde 1.6'lık bir düşüş daha gerçekleştirdi. Bu kararın ardından Vietnam, dong'un günlük işlem bandını genişletti.
Singapur'da Pictet Asset Management Ltd. Asya sabit getirili menkul kıymetler müdürü Wee-Ming Ting, "Bu, para biriminin zayıflamasına izin veren Çin ile çifte bir sorun gibi," dedi ve "Bu durum paralarının değerini düşürmeye çalışan farklı ülkelerin devreye girmesi ile birlikte kısır bir dögü yaratacak" şeklinde görüş bildirdi.
Yuan, son kriz döneminde Asya'da para birimi istikrarının bir kaynağı durumundaydı ve Çinli otoriteler sermaye çıkışlarını durdurmak ve yuanın Uluslararası Para Fonu'nda (IMF) rezerv para statüsü kazanması iamacıyla durumu güçlendirmek için yuanın değer kazanmasını sağladılar. Çin'in ihracatçıları desteklemek ve 1990'dan bu yana en derin ekonomik yavaşlamayı engellemek için politikasında değişikliğe gitmesi, küresel talebin azalması ile birlikte, rekabetçi kur devalüasyonları riskini artırıyor.
Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi çarşamba günü, Salı günkü yüzde 1.6'lık kaybın ardından yüzde 0.7 daha geriledi. TYuan, PBOC'un yuan referans kurunu 2012'den bu yana en düşük seviyesine indirmesinin ardından, son 21 yılın en büyük iki günlük kaybına yöneldi.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN