1 ayda ülkeden 8 milyar dolar çıktı
Başcı, mayıs ayı başından itibaren Türkiye’den 8 milyar dolar çıkış gerçekleştiğini bildirdi
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6897601c04688fbdfd7f.jpg">Merkez Bankası Başkanı Başçı, küresel tedirginliğin artmasıyla birlikte mayıs ayı başından itibaren Türkiye’den 8 milyar dolar çıkış gerçekleştiğini, bunun üçte ikisinin yurtdışı kaynaklı olduğunu söyledi.
ımg>
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, mayıs başından itibaren ağırlıklı küresel etkiler kaynaklı 7.9-8 milyar dolarlık çıkış olduğunu, bunun üçte ikisinin yurtdışı kaynaklı olduğunu belirtti. Başçı, TL’deki oynaklığa ek parasal sıkılaştırma ile müdahale ettiklerini belirterek, faiz koridorunun üst bandında artırıma ihtiyaç olmadığını söyledi.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nda piyasalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başçı, “Kur konusunda aslında rahatız. Herhangi bir seviye konusunda endişemiz de yok. Yalnız, oynaklık konusunda bir sinyal vermemiz piyasaya gerekiyordu. İ ve dış gelişmeler paniğe yol açmasın, yatırımcı daha fazla pozisyon kapatmasın diye bir günlüğüne ek parasal sıkılaştırma yaptık. TL’yi istikrara kavuşturduk” dedi.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
2 milyar $ kullandı
Başçı, döviz rezervlerinde altın dahil göstergeye bakıldığında, yakın zamanda ciddi artış olduğunu, bu artışın temel sebebinin Rezerve Opsiyonu Mekanizması (ROM), bankaların Merkez Bankası’nda tuttuğu iade likidite olduğunu, en son rakamların 128 milyar dolar civarında bir döviz rezervine işaret ettiğini kaydetti. Başçı, “ROM etkili çalıştı ve bankalar 2 milyar dolar kullandı, mekanizma çalıştı” dedi.
‘FED tedirginliği azaltır’ Başçı, “Kur ve faizdeki değişimin üçte iki mertebesinde yurtdışı bağlantılı, kalan kısmında bir miktar iç etkiler de etkili olmuş olabilir. Dünyadaki tedirginlik haddinden fazla seviyelere ulaştı. O nedenle büyük ihtimalle haftaya FED’den gelecek açıklamalar netleştirecek ve yatıştıracaktır diye tahmin ediyorum. Çünkü o kadar çok alarmist bir tavır almaya gerek yok” diye konuştu.
Türk Lirası’nın şu anda aşırı değerli olmadığını, piyasa şartlarında dengesini bulduğunu belirten Başçı, “Aşırı oynaklık olursa o zaman, Merkez Bankası devreye girerek, ek parasal sıkılaştırma ile döviz likiditesi sağlayarak, o tedirginliği yumuşatır. Dolayısıyla o oynaklığa olan bir müdahaledir, yoksa 120 dışında aşağıda bir sınır vermiyoruz” diye konuştu.
Başçı, “Son günlerde de bir miktar tahvil piyasasından da çıkış var ama tedirginlik verici büyük rakamlar değil” dedi.
Esas riskli tablo...
Erdem Başçı, cari açığın mayıs ayında nisandaki kadar kuvvetli olmayabileceğini ve şimdilik OVP ile uyumlu olduğunu söyledi.
Esas riskli olan tablonun hem dövizin hem faizin yükseldiği dönemler olduğunu, bunun da küresel panik davranışı sırasında gerçekleştiğini söyleyen Merkez Bankası Başkanı Başçı, bu durumu “alarmist yaklaşım” olarak tanımlayarak, merkez bankalarının görevinin paniği önlemek olduğunu belirtti.
Kurdaki yükselişin enflasyona etkisi
Döviz kurlarındaki yüzde 10’luk bir hareketin enflasyona 1-1.5 puan katkı yaptığını ve bunun da 12 ayda kendini gösterdiğini belirten Başçı, Türkiye’de reel sektörün döviz cinsinden borcu olduğunu belirterek, TCMB’nin dövizdeki aşırı oynaklığa kayıtsız kalamayacağını söyledi.
Başçı, emtiada yatay ve dalgalı bir seyir izlendiğini, ağustostan itibaren baz etkilerinin emtiada artışların eksiye döndüreceğini, oradan da enflasyona düşürücü etki geleceğini söyledi.
Türkiye tarihinde ilk kez reel faizlerin sıfıra yakın seyrettiğini belirten Başçı, bunda mali disiplin, risk primlerinin sıfıra yaklaşması ve enflasyonun düşeceğine dair güvenin yanı sıra küresel faiz oranlarının düşük olmasının da rolü olduğunu belirtti.
Başçı’dan ‘müdahale’ esprisi
Başçı, konuşmasını yaptığı sırada mikrofondan bir ses dalgası çıkması üzerine, mikrofonu kapattı. Bunun üzerine basın mensuplarına, mikrofunu tekrar açmasını isteyip istemediklerini sordu.
Gazeteciler, “gerekiyor” yanıtı üzerine, dikkatlice kendi mikrofonunu açan Başçı, diğer mikrofonların kapatılmasını istedi. Bunun faydalı olması üzerine Başçı, “Demek ki zaman zaman Merkez Bankası’nın duruma müdahale etmesi gerekiyor” esprisi yaptı.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN