1 ayda ülkeden 8 milyar dolar çıktı

13.06.2013 - 09:16 | Son Güncelleme :

Başcı, mayıs ayı başından itibaren Türkiye’den 8 milyar dolar çıkış gerçekleştiğini bildirdi

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6897601c04688fbdfd7f.jpg">Merkez Bankası Başkanı Başçı, küresel tedirginliğin artmasıyla birlikte mayıs ayı başından itibaren Türkiye’den 8 milyar dolar çıkış gerçekleştiğini, bunun üçte ikisinin yurtdışı kaynaklı olduğunu söyledi.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, mayıs başından itibaren ağırlıklı küresel etkiler kaynaklı 7.9-8 milyar dolarlık çıkış olduğunu, bunun üçte ikisinin yurtdışı kaynaklı olduğunu belirtti. Başçı, TL’deki oynaklığa ek parasal sıkılaştırma ile müdahale ettiklerini belirterek, faiz koridorunun üst bandında artırıma ihtiyaç olmadığını söyledi.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nda piyasalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başçı, “Kur konusunda aslında rahatız. Herhangi bir seviye konusunda endişemiz de yok. Yalnız, oynaklık konusunda bir sinyal vermemiz piyasaya gerekiyordu. İ ve dış gelişmeler paniğe yol açmasın, yatırımcı daha fazla pozisyon kapatmasın diye bir günlüğüne ek parasal sıkılaştırma yaptık. TL’yi istikrara kavuşturduk” dedi.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

2 milyar $ kullandı

Başçı, döviz rezervlerinde altın dahil göstergeye bakıldığında, yakın zamanda ciddi artış olduğunu, bu artışın temel sebebinin Rezerve Opsiyonu Mekanizması (ROM), bankaların Merkez Bankası’nda tuttuğu iade likidite olduğunu, en son rakamların 128 milyar dolar civarında bir döviz rezervine işaret ettiğini kaydetti. Başçı, “ROM etkili çalıştı ve bankalar 2 milyar dolar kullandı, mekanizma çalıştı” dedi.

‘FED tedirginliği azaltır’ Başçı, “Kur ve faizdeki değişimin üçte iki mertebesinde yurtdışı bağlantılı, kalan kısmında bir miktar iç etkiler de etkili olmuş olabilir. Dünyadaki tedirginlik haddinden fazla seviyelere ulaştı. O nedenle büyük ihtimalle haftaya FED’den gelecek açıklamalar netleştirecek ve yatıştıracaktır diye tahmin ediyorum. Çünkü o kadar çok alarmist bir tavır almaya gerek yok” diye konuştu.

Türk Lirası’nın şu anda aşırı değerli olmadığını, piyasa şartlarında dengesini bulduğunu belirten Başçı, “Aşırı oynaklık olursa o zaman, Merkez Bankası devreye girerek, ek parasal sıkılaştırma ile döviz likiditesi sağlayarak, o tedirginliği yumuşatır. Dolayısıyla o oynaklığa olan bir müdahaledir, yoksa 120 dışında aşağıda bir sınır vermiyoruz” diye konuştu.

Başçı, “Son günlerde de bir miktar tahvil piyasasından da çıkış var ama tedirginlik verici büyük rakamlar değil” dedi.

Esas riskli tablo...

Erdem Başçı, cari açığın mayıs ayında nisandaki kadar kuvvetli olmayabileceğini ve şimdilik OVP ile uyumlu olduğunu söyledi.

Esas riskli olan tablonun hem dövizin hem faizin yükseldiği dönemler olduğunu, bunun da küresel panik davranışı sırasında gerçekleştiğini söyleyen Merkez Bankası Başkanı Başçı, bu durumu “alarmist yaklaşım” olarak tanımlayarak, merkez bankalarının görevinin paniği önlemek olduğunu belirtti.

Kurdaki yükselişin enflasyona etkisi

Döviz kurlarındaki yüzde 10’luk bir hareketin enflasyona 1-1.5 puan katkı yaptığını ve bunun da 12 ayda kendini gösterdiğini belirten Başçı, Türkiye’de reel sektörün döviz cinsinden borcu olduğunu belirterek, TCMB’nin dövizdeki aşırı oynaklığa kayıtsız kalamayacağını söyledi.
 Başçı, emtiada yatay ve dalgalı bir seyir izlendiğini, ağustostan itibaren baz etkilerinin emtiada artışların eksiye döndüreceğini, oradan da enflasyona düşürücü etki geleceğini söyledi.

Türkiye tarihinde ilk kez reel faizlerin sıfıra yakın seyrettiğini belirten Başçı, bunda mali disiplin, risk primlerinin sıfıra yaklaşması ve enflasyonun düşeceğine dair güvenin yanı sıra küresel faiz oranlarının düşük olmasının da rolü olduğunu belirtti.

Başçı’dan ‘müdahale’ esprisi

Başçı, konuşmasını yaptığı sırada mikrofondan bir ses dalgası çıkması üzerine, mikrofonu kapattı. Bunun üzerine basın mensuplarına, mikrofunu tekrar açmasını isteyip istemediklerini sordu.

Gazeteciler, “gerekiyor” yanıtı üzerine, dikkatlice kendi mikrofonunu açan Başçı, diğer mikrofonların kapatılmasını istedi. Bunun faydalı olması üzerine Başçı, “Demek ki zaman zaman Merkez Bankası’nın duruma müdahale etmesi gerekiyor” esprisi yaptı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.