Piyasalarda iyimserlik devam edecek mi?
Hisse senetleri piyasasında güçlü alım dalgası sürüyor.
Paskalya nedeniyle tatil olan yurtdışı piyasalar yurt içerisinde de işlem hacminin dip yapmasına neden oldu. Günlük ortalama 4.4 milyar TL tutarında işlem hacmi olan Borsa İstanbul’da yabancıların tatilde olması nedeniyle, hacim günlük 1.6 milyar TL’ye kadar geriledi.
Ancak veriler, 18 Mart ile biten haftada yabancıların net alıcı olduğunu gösteriyor. Yabancılar 18 Mart’ta sona eren haftada 282 milyon dolar DİBS ve 174.5 milyon dolar hisse senedi olarak toplamda 457 milyon dolar net alım gerçekleştirdi.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
YABANCI TATİLDEN DÖNÜNCE...
Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre; yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stoku, 174.5 milyon dolarlık net alışla 47 milyar 80 milyon dolara yaklaştı. Peki, hisse senetleri piyasasında yönü tayin eden yabancıların alım eğilimi devam edecek mi? Mevcut yabancı paylarına bakıldığında 22-23 Mart’ta yüzde 64.13 ile zirve yaptıktan sonra gerileyerek yüzde 63.88’e düştüğünü görüyoruz. Yön tayini yabancıların tatilden dönmesiyle netlik kazanacak. Yabancı payında azalma olursa endeksteki düzeltmenin devamını görebileceğiz. Bu durum da endeksin 80.000’in altına doğru kaymasını beraberinde getirecektir. Böyle bir gerilemede 79.000 ve 78.500 seviyeleri güçlü destek olarak öne çıkacaktır.
PARA GİRİŞİ VAR
80.000 seviyesinin üzerindeki hareketlerde ise 83.000-84.000’e doğru hareketlenme görebileceğiz. Teknik göstergeler ise zirve seviyelerinde yönlerini aşağı döndürdükleri yönünde sinyaller veriyor. Bu da şüphesiz kâr realizasyonu için fırsat yaratabilmekte. Buna rağmen genel olarak bakıldığında piyasalara para girişi var ve bu para girişinin etkileri bir süre devam edecek.
Dalgalanmaların yükselmiş olması spekülatörler için oldukça heyecanlı bir ortamın oluşmasına imkan vermekte. Özellikle BIST ve Nastaq OMX’in gerçekleştirdiği stratejik ortaklıkla devreye giren yeni sistem milisaniyelik işlemlerin gerçekleşmesine imkan veriyor. Yabancıların algoritmik trading ile işlem yapmasını sağlayan bu sistem çok hızlı fiyat hareketlerini beraberinde getiriyor. Arbitrajdan para kazanan yabancılar, kendilerine bu altyapıyı sağlayabilen kurumlar aracılığıyla piyasalara hızlı giriş ve çıkışlar yapabilmekte.
CDS’LER SİNYAL VERMEYE BAŞLADI
Türkiye’nin kredi risk primini gösteren CDS’lerin 18 Mart’ta 248 seviyesindeyken 25 Mart’a gelindiğinde 269’a yükseldiği gözleniyor. Buna bağlı olarak kârlı pozisyonlarda realizasyon yapmak isteyenler önümüzdeki günlerde artabilir. Küresel konjonktür, Türkiye’yi ve TL varlıkları destekliyor. FED’in faiz artırımını ötelediği, düşük faiz politikasının hakim olduğu ve küresel risk iştahının devam ettiği ortamda, TL varlıkların yatırımcıların gündeminde kalmasına imkan sağlayacaktır.
FAİZLE HAREKETE GEÇEN SEKTÖRLER
Merkez Bankası’nın 13 aydan bu yana ilk kez faiz indirimine giderek faiz koridorunun üst bandında 25 baz puanlık indirim gerçekleştirmesi sonrasında Borsa İstanbul’da faize duyarlı sektörlerde hareketlenme yaşandı. Banka hisselerinden başlayarak otomotiv, beyaz eşya, gayrimenkul yatırım ortaklıklarına alımlar geldi. Ancak Merkez Bankası’nın yaptığı indirimin, bankaların maliyetlerine etkisi sınırlı kalacağı için, bu indirimin reel ekonomiye yansımasının sınırlı olması bekleniyor. TCMB’nin 19 Nisan sonrasındaki yeni dönem ile birlikte bu indirimlere devam edilip edilmeyeceği, borsada hisse senetlerinin seyri için de belirleyici olacak.
PİYASALARDA İYİMSER DALGA
FED’in faiz artırmaması ve düşük faiz ortamından beslenen risk alma iştahı, gelişmekte olan ülkelere para girişi sağlayınca borsalar ve altın yatırımcılara kazandırdı. İlk çeyrekte dolar yerine mevduatı tercih edenler kazandı. Cumhuriyet altını yüksek getirisini koruyor. Faiz süreci hızlanıncaya kadar yatırım araçlarının getirilerindeki denge korunacak gibi. Ancak yatırımcılar ABD ekonomik verilerindeki akışı yakından izleyecek. Özellikle yılın ikinci yarısından sonrası dengeler değişebilir. Ancak henüz piyasalar bu iyimser dalgayı fiyatlamaya devam ediyor. Kârların artması, risk iştahında azalmalara neden olabilir.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN