İşte Borsa İstanbul’un 3 aylık performansı
Borsa yatırımcısı, yılın ilk ayında yaklaşık yüzde 4 getiri elde etmesine karşın şubat ve martta kazancını geri verdi.
Bu yıla 115.000 puan seviyesinden başlayan ve genele yayılan alımlarla yükseliş eğiliminde hareket eden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, ocak ayında 121.531 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
Ocakta yüzde 3,64 değer kazanan BIST 100 endeksi, takip eden 2 ayda küresel piyasalarda azalan risk iştahının etkisiyle negatif bir seyir izleyerek yılın ilk ayındaki kazançlarını geri verdi.
Şubatta yüzde 0,48 ve martta yüzde 3,38 değer kaybeden BIST 100 endeksi, böylece yılın ilk çeyreğinde 2017 kapanışına göre yüzde 0,35 azalış kaydetti.
"YURT DIŞINDA ABD BORSALARININ SEYRİ OLDUKÇA ÖNEMLİ OLACAK"
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksinin yılın ilk çeyreğinde 121.600-112.000 puan aralığında dalgalandığını ifade ederek, bu dönemde BIST 100 endeksinin dolar bazında yüzde 7'ye yakın düşüş gösterdiğini kaydetti.
Turşucu, "Aynı dönemde, gelişmekte olan ülkeler endeksi yüzde 1,4 yukarı giderken, BIST 100 endeksi bu endekse kıyasla yüzde 6 negatif ayrıştı. ABD S&P endeksi için de yatay ancak dalgalı bir süreç izliyoruz. Avrupa endeksleri kendilerine yönelik gelişmelerle birlikte düşüş eğiliminde oldular. Avrupa endekslerindeki düşüşler global piyasaları fazla etkilemedi. Bunun nedeni ABD borsalarının temel gösterge olmasıdır. Bu süreçte BIST 100 endeksinde açıklanan bilançolar ve endeks üzerinde ağırlığı olan şirketlerde gelen iyi sonuçların fiyatlamalara pozitif etkisi ön plana çıktı." ifadelerini kullandı.
Gelecek dönemde BIST 100 endeksinin 117.000 seviyesinin üzerine yerleşmesinin 121.600 puan direncini gündeme getireceğini belirten Turşucu, yeni bir yükseliş trendinden bahsedilmesi için de 121.600 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiğini kaydetti.
Turşucu, BIST 100 endeksinde aşağı bölgede 113.300 puan desteğinin ön planda olduğunu, bu seviyenin altına düşmesi durumunda ise satış baskısının 110.000 puana doğru güçlenebileceğini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Önümüzdeki günlerde yurt içinde cari açıktaki gelişmeler, jeopolitik riskler, kur ve faizin seyri önemli olacak görünüyor. Ayrıca, borsada birinci çeyrek bilanço beklentileri hisse bazlı hareketler yaratabilir. Yurt dışında ise ABD borsalarının seyri oldukça önemli olacak. S&P endeksinde satış baskısının devamı tüm küresel piyasaları etkileyebilir. Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları ve ABD Merkez Bankası'na (Fed) yönelik algılar takip edilecek."
"BORSA İSTANBUL, YILIN İLK ÇEYREĞİNDE NET BİR TREND OLUŞTURMAKTA ZORLANDI"
Gedik Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan da Borsa İstanbul'un yılın ilk çeyreğinde net bir trend oluşturmakta zorlandığını vurguladı. Doğan, devamla şunları kaydetti:
"Şubat ayı ile birlikte yurt dışı borsalarda başlayan satışlar, içeride ise kur ve faiz tarafındaki sert yükselişlere karşın Borsa İstanbul'da özellikle sınai endeksi, endekste de ağırlığı yüksek olan hisse bazlı hareketlerin ön plana çıkması BIST 100 endeksindeki kayıpları sınırladı. Bu dönemde bankacılık endeksi ocak ayı sonunda gördüğü zirve seviyeye göre yüzde 15'e yakın kayıp yaşarken, sınai endeksi tarihi zirvelerini mart ayı sonunda gördü. Böylece bu iki endeks arasındaki ayrışma Borsa İstanbul'un genelinde yılın ilk çeyreğinde dengenin çok fazla bozulmamasını sağladı. Yılbaşına göre baktığımızda ise bankacılık endeksi yaklaşık yüzde 1,5 civarında kayıp yaşarken, sınai endeksi bu 3 aylık dönemi yüzde 2,20 civarında artışla kapattı."
Doğan, BIST 100 endeksinde yukarı yönlü hareketlerin tepkiden öteye geçebilmesi için 116.500 puanın üzerinde kalıcılığın sağlanması gerektiğini düşündüklerini söyledi.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN