İşte BIST`teki en cazip şirketler!
Genel kurul toplantı zamanının gelmesiyle birlikte yatırımcılar temettü verimliliği yüksek şirketlere yönelmeye başladı
<ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf605f601c04688fbdc764.jpg" align="right">Genel kurul toplantı zamanının gelmesiyle birlikte yatırımcılar temettü verimliliği yüksek şirketlere yönelmeye başladı. Fiyatların düşük olması temettü verimi yüksek şirketleri cazip hale getiriyor.
ımg>Yatırımcıların gözü temettü verecek şirketlere çevrildi. 10 yıllık verilere göre, temettü getirisini gözönünde bulundurarak yatırım yapanların, endeksten daha yüksek getiri sağladığı görülüyor.
Profesyonel hisse avcıları ise sırf temettüsü için alınan hisse senetlerinin kriz zamanlarında da kâr payı dağıtıp dağıtmadığına bakıyor. Milliyet`ten Zeynep Aktaş`ın haberine göre; onlara göre, eğer bir firma kriz döneminde de kâr payı dağıtabiliyorsa o şirket oldukça sağlam bir yapıya sahip demek.
SPK, ocak ayında, borsadaki şirketleri, temettü verip vermeme ve oran konusunda serbest bırakan bir tebliğ yayımladı.
Temettü dağıtımı zorunluluğunun olmaması bireysel yatırımcı cephesinde tartışma konusu oldu. Kurumsal yatırımcıların yaklaşımı ise temettü verenlerin daha fazla ilgi göreceği yönünde.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Temettü vermeyenlerin öne çıkabilmek için kâr payı dağıtmak zorunda kalacağı düşünülüyor. SPK ise taşların zamanla yerine oturacağı beklentisinde.
Kâr payı güven verir
Uzun vadeli hisse senedi alan yatırımcı açısından kâr payı bir soluklanma ifadesi taşırken, şirketin paylaşımcı yaklaşımda bulunması onlara güven aşılıyor.
Şirketlerin kaynak ihtiyacı nedeniyle kârı bünyelerinde tutmaları ve yeni fikirlere yatırmaları da tartışılıyor.
Büyüme potansiyeline sahip şirketler, kaynağı dağıtmak yerine bünyelerinde tutmayı tercih ediyor. Ancak kurumsal yatırımcılar kar payını dağıtan şirketlere daha çok güveniyor.
Kurumsalların tercihi
Uzun vadeli yatırımcıların, özellikle de fonların ağırlıklı olarak temettü verimliliği yüksek şirketlere yatırım yaptığını görüyoruz.
Hatta yabancılara yönelik araştırma raporlarında ‘mevduat faizine yakın temettüler’ şeklinde tanımlamalar bulunuyor.
Yabancılar, emeklilik şirketleri, fonlar uzun dönem hisse senetlerini ellerlinde tuttukları için şirketin ödediği kâr payları daha önemli hale geliyor.
<ımg src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf605f601c04688fbdc766.jpg">
7 şirket açıkladı 7 şirket açıkladı
2013 kârından temettü ödeyeceğini açıklayan 7 şirket; Türk Telekom, Türk Traktör, TAV Havalimanları, Teknosa, Çemtaş, Aksigorta ve İzocam oldu.
İlk dört şirkette yabancılar ciddi oranda pozisyon almış durumda. Türk Telekom’daki yabancı payı yüzde 74 olurken, Türk Traktörde 76.26, TAV’da yüzde 79.14, Teknosa’da ise yüzde 55.60 oranında.
Yabancılar da düzenli temettü ödeyen şirketleri tercih ediyor.
ımg>
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN