İMKB neden yükseliyor?
Analistler bile ”İMKB neden yükseliyor”sorusuna cevap ararken...
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6e56601c04688fbe2180.jpg">Fitch’in not artırmasının ardından soluksuz yükselen İMKB endeksi kasımdan bu yana yüzde 17 prim yaptı. Yeni bir not beklentisi, ekonomideki olumlu görünüm endeksi yeni zirvelere taşıyorımg>
AYFER YILDIZ / Milliyet
Kasım ayında Fitch’in Türkiye’nin notunu ‘yatırım yapılabilir seviye’ye yükseltmesinin ardından İMKB’de başlayan yükseliş trendi sürüyor. Endeks dün de 85.395 puanla yeni tarihi seviyeyi test etti. Kapanışı ise yüzde 0.93 primle 84.860 puanla yine zirveden yaptı. Analistlere göre, endeksin yeni hedefi 90 bin seviyesi. Bu seviyede endeksin Kasım 2010’daki dolar bazlı zirvesi olan 51.070 puanın, TL bazındaki seviyesine denk geliyor.
Analistlere göre İMKB endeksi, Moody’s’in ilk çeyrekte not artıracağı beklentisini fiyatlıyor. Ancak Moody’s, dün notla ilgili 20 Kasım’daki açıklamalarının geçerliliğini koruduğunu açıkladı. Bu açıklamaya rağmen endeks yükselişini sürdürdü.
17 günde % 8.5 prim
Öte yandan, ekonomideki olumlu görünümün yanı sıra bankaların 2012 son çeyrek kârlarına yönelik beklentiler de piyasayı yukarıya taşıyan diğer nedenler olarak gösteriliyor. İMKB’nin yılbaşından bu yana 15 günlük yükselişi yüzde 8.5 olurken, Türkiye’nin notunun arttığı kasımdan bu yana yaklaşık yüzde 17 prim yaptı. Bankacılık endeksi de dün yüzde 1.19 prim yaptı. Bankacılık endeksi de yılbaşından bu yana yüzde 10 değer kazandı.
Kâr satışlarına dikkat!
Analistlerin 2013 yılı için endeksin 85-90 binli seviyeleri göreceği beklentisi vardı. Bu seviyelere hızlı gelindiğini belirten uzmanlar, soluksuz yükselen endekse kâr satışları gelebileceği uyarısında bulundu.
Bu arada, borsadaki yükseliş ve paritenin etkisiyle dolar/TL 2012 Mayıs başından bu yana gördüğü en düşük seviye olan 1.75’e kadar geriledi. Sepet bazında TL ise 2.05 seviyelerinde. Uzmanlara göre, sepetin 2.05’in altına inmesi durumunda Merkez Bankası, faiz koridorunun alt bandında indirime gidebilir. Bu nedenle, gözler Merkez Bankası’nın 22 Ocak’ta yapacağı toplantıda alacağı kararlarda.
‘Merkez koridorun alt bandında indirim yapabilir’
Gülay Elif Girgin / Oyak Menkul Ekonomist
“Fitch’in kasımda Türkiye’nin notunu yükseltmesi sonrasında hızlanan yabancı girişlerinin etkilerini piyasa üzerinde görmeye devam ediyoruz. Bir kredi kuruluşunun daha notu yatırım yapılabilir seviyeye yükselticeği beklentisiyle piyasadaki eğilim alış yönünde. Bu beklenti o denli güçlü ki Moody’s 20 Kasım’daki Türkiye görüşlerini koruduklarını açıklamak zorunda kaldı. Bu olumlu hava tabii TL’nin sepet karşısında değerlenme sürecini de desteklemekte. Bu durum da Merkez Bankası’nın 22 Ocak’taki PPK toplantısında faiz koridorunun alt bandında indirim yapılacağı beklentisini kuvvetlendiriyor. 22 Ocak toplantısında 25 baz puan indirim bekliyoruz.”
‘Not beklentisi ve bankalarla yükseliyor’
Yunus Kaya / Gedik Yatırım Analist
“Yükselişin temel nedeni para girişinin devam etmesidir. Yurtdışından 2012’de 5 milyar dolar hisse senedine yatırım gelirken, bu para akımının 2013’te de devam ettiği görülüyor. Para girişinin nedenlerinde ise banka hisselerinin 4. çeyrek’te kârlılıkta zirve yapacağı beklentisi, Moody’s ve S&P’den not artırımı beklentisi etkili oluyor. Hedef 5.1 centteki dolar bazlı tarihi zirve (90.000) olabilir. Deustche Bank’ın raporunda 2013 yılı için hedef 98.000 olarak belirlendi. Bu rapor, Türkiye ile ilgili potansiyelin bittiği değil, devamı şeklinde de algılanıyor. Yerlilerin katılımı bu seviyelerde düşük kalıyor ve zaten ellerinde hisse olan yabancılar ek alımlarla ellerindekilerin de değerini yukarı çekiyor. Kurun düşmesi enflasyonu aşağı çeken bir etmen olacağı için kısa vadede Merkez’den müdahale gelmez. MB müdahale için reel efektif kuru göstermişti. Parite 1.34’ü geçerse kurun 1.75’e kadar indiğini görebiliriz.”
‘Yabancıların Türkiye’ye olan ilgisi artıyor’
Tufan Cömert / Garanti Yatırım Stratejist
“Ocak başından bu yana Türkiye’ye olan yabancı ilgisi arttı. Burada ana sebep global anlamda sabit getirili enstrümanlardan hisseye geçiş ve Türkiye’nin istikrar kazanan makro göstergelerinin yeni girişleri teşvik etmesi. Türkiye’nin notunun ikinci bir kurum tarafından daha artırılacağı beklentileri de hâlâ satın alınıyor. Dolar/TL’deki değer kazancı da daha çok parite etkisinden kaynaklanıyor. Bu yüzden Merkez Bankası’nın kur tarafında kaygı duymasını gerektirecek bir durum mevcut değil. Fon girişlerinin sürmesi ve döviz sepetinin 2.0 seviyesine yaklaştığı durumda MB’nin borç alma faizinin indirmesini bekleyebiliriz.”
İMKB neden yükseliyor?
Analistler bile ”İMKB neden yükseliyor”sorusuna cevap ararken bulunabilen en makul cevaplar, Türkiye’nin ikinci bir kredi derecelendirme kuruluşundan ”yatırım yapılabilir” notu alacağı ve İmralı görüşmelerinin pozitif yönde sonuçlanacağı beklentisinin fiyatlanıyor olması.
Endeksin teknik olarak dolar bazlı zirvesine doğru tırmanışını devam ettirdiğini belirten analistler, bugünkü 48.354 puandan yapılan kapanışın buna işaret ettiğini kaydediyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN