İktisat GYO, kasımda halka açılıyor
Kuruluşunu takiben aradan geçen 3 aylık süre zarfında süratle halka arz çalışmalarını tamamlayan şirket kasım ayında halka açılmak üzere SPK`ya başvurdu. Şirketin Genel Müdürü Kürşat Tuncel, İGYO`nun kuruluş öncesinde gerçekleştirilen detaylı hazırlık çalışmalarının halka arza geçiş süresini kısalttığını bu nedenle yıl sonuna kadar borsada işlem görme hedeflerinin normal bir halka arz prosedürü için çok kısa olarak değerlendirilebilse bile kendileri açısından çok gerçekçi olduğunu ifade ediyor.
İktisat GYO`nun lider girişimcisi yüzde 73 payla İktisat Bankası. İktisat Bankası bu iştiraki ile finansal hizmetler yelpazesindeki eksik bir halkayı tamamlayarak grup hizmetlerine kurumsal gayrimenkul portföy yönetimi hizmetini de ekliyor. Bankayı yüzde 8 payla grubun ana holding şirketi olan Avrupa ve Amerika Holding, yüzde 19 payla Showpa izliyor. Geçtiğimiz 2 yıl içinde şirket portföyünde değerlendirilecek gayrimenkul geliştirme projelerinin de hayata geçirilmesini koordine eden Kürşat Tuncel, bugün genel müdürlüğünü üstlendiği şirketin stratejik yatırım alanlarının, az katlı villa tipi konutlar, büyük şehirlerdeki A sınıfı ofisler ve turistik tesisler olduğunu belirtiyor.
PORTFÖY DEĞERİ 50 MİLYON DOLAR;
Şirket belirlediği stratejik yatırım alanlarının SPK`nın kabul ettiği yasal eksper şirketlerin yaptığı rayiç değer tespitine göre başlangıç değeri yaklaşık 50 milyon doları bulan bir portföye sahip. Portföyün projeler kısmında; Bodrum-Torba koyunda inşa edilecek 80 odalı ve 44 apart birimden oluşan bir apart otel, yine Bodrum`da bu kez Gümüşlük koyunda 2 ayrı fazda tamamlanacak toplam 82 konuttan oluşan bir villa sitesi ile İstanbul Zincirlikuyu`da yaklaşık 20.000 metrekare kapalı alana sahip 16 katlı A sınıfı bir ofis binası inşaatı yer alıyor. 7.000 metrekare alana sahip genel müdürlük binasına ve İstanbul, Ankara, İzmir, Denizli ve Adana`da kira geliri elde ettiği 6 ayrı işyerine sahip. Şirket kiralık gayrimenkulleri için uzun süreli dolar bazında kira anlaşmaları yapmış ve ayrıca kiraların yıllık dolar bazında yüzde 3 oranında artması hususunu sözleşmeye bağlamış durumda.
İLK ETAPTA YÜZDE 25 HALKA ARZ EDİLECEK;
Tuncel, halka arzda ilk etapta şirketin yüzde 25`inin halka açılacağını, daha sonra şirketin proje inşaatlarının belirli bir seviyeye gelmesi ve şirketin performansının bir ölçüde ortaya çıkmasından sonra halka arz edilen kısmın artırılacağını söylüyor. Bu çerçevede ilk etapta devam eden projelerin inşaat finansmanında kullanılmak üzere şirket sermayesinin 10,850 trilyon TL`den 12,600 trilyon TL`ye artırılmasına karar verildi. Bu halka arz sırasında toplam 3,150 trilyon TL nominal değerli pay liderliğini İktisat Yatırım`ın yapacağı bir konsorsiyum aracılığı ile satışa sunulacak. Tuncel, en geç kasım ayı sonuna kadar halka arzı tamamlamayı hedeflediklerini ifade ediyor. Yapılacak halka arzdan sonra şirket özellikle yabancı yatırımcılarla bir ortaklık arayışına girecek. Tuncel, daha büyük ölçekli yatırımlar yapabilmek için uluslararası sermayeye ihtiyaç olduğunu belirterek ilk arz döneminde gösterecekleri performansın hem yapılacak ikincil halka arzlarda hem de stratejik ortak arayışlarında başarılarının belirleyicisi olacağını ifade ediyor.
HİÇ KREDİ KULLANILMIYOR;
Şirketin mali yapısında en çok dikkat çeken hususlardan birisi de şirketin hiç kredi kullanmaması. Tuncel bunun sebebini, şirketin başlangıç dönemlerinde fazla finansal risk alınmak istenmemesi ve ilk halka arz sırasında yatırımcıların kararında esas alacakları mali verilerde borçlanmadan doğacak olumsuzluklara yer vermemek olarak açıklıyor. Şirket bugüne kadar projelerini özkaynaklarıyla geliştirip, portföyünü de yine özkaynaklarıyla oluşturdu. Ancak diğer yandan Tuncel önümüzdeki yıl yatırım kârlılığının artırılarak portföyün süratle büyütülebilmesi için bir miktar yabancı kaynak kullanacaklarını da ifade ediyor. Tuncel, ekonomik istikrar programının faizlerde yarattığı düşüşün önümüzdeki yıl da devam etmesini beklediklerini böylece hem daha ucuz kredi kullanımı yoluyla şirket kârlılığının artırılacağını hem de satışa sunulan projelerde kullandırılacak tüketici kredilerinin ucuzlaması sayesinde gayrimenkul talebinin artmasından doğan bir kârlılık yaşayacaklarını belirtiyor.
MÜTEAHHİTLİK SİSTEMİNİN YERİNİ ALACAK;
Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının orta ve uzun dönemde klasik müteahhitlik sisteminin yerini alacağını değerlendiren Tuncel, bugün Türkiye`de gayrimenkul piyasasının bir gelişme döneminin başlangıcında olduğunun tüm yabancı yatırımcılarca da kabul edildiğini, bununla bağlantılı olarak birçok taahhüt grubunun GYO kurma çalışması içinde olduklarını belirterek bu eğilimin sebebini şöyle açıklıyor; GYO`lar kurumlar vergisi ödemediklerinden yatırımcılarına daha fazla kazanç sağlama potansiyeli taşıyorlar, diğer yandan halka açık yapıları nedeniyle SPK ve borsa denetimine tabiler. Bu da bir kurumsal davranış kültürü yaratıyor. Bunlar dışında sistemin zorunlu kıldığı yapı sigortası, yasal ekspertiz yaptırma gibi mesuliyetler taşıyorlar. Ayrıca bugün depremden sonra önemi anlaşılan bağımsız inşaat kontrolü, standartlara uygun proje geliştirmek gibi hususlar zaten GYO`ların sürekli yaptıkları uygulamalar. Türkiye`de gelişen GYO modeli dünyadaki kurumsal gayrimenkul portföyü yönetimi hizmetinin dışına çıkarak inşaat sektörü ile entegre olma yolunda ilerliyor. Bu durum biraz da Türkiye`ye has koşullardan kaynaklanıyor. Bu nedenle de bizdeki gelişmenin finans sektörü ile inşaat sektörünün işbirliği içinde oldukları modellere doğru kayacağını bekliyorum dedi. (DÜNYA)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN