Hangi şirketler borsa kotundan çıkabilir?
Borsadan çıkmak isteyenler için start 1 Temmuz 2014’te verildi...
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf587f601c04688fbd946e.jpg">Borsadan çıkmak isteyenler için start 1 Temmuz 2014’te verildi. SPK’nın çıkarmış olduğu Ortaklıktan Çıkarma ve Satma Hakları Tebliği’nin yürürlüğe girdiği 1 Temmuz’dan bu yana altı firmanın hakim hissedarı, gerek diğer hissedarların elindeki hisseyi almak gerekse halka açık şirketi borsa kotundan çıkarmak için harekete geçti.
ımg>İlerleyen günlerde bu sayının daha da artması şaşırtıcı olmayacak. Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre; piyasa otoritelerinin halka arzları özendirmeye çalıştığı bir dönemde firmaların kottan çıkmak için adeta sıraya girmesi gözleri ilgili tebliğe çevirdi.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Tebliğ’in öngördüğü kıstasa uyan 27 firma şöyle...
Tabloyu büyütmek için tablonun üzerini tıklayın...
<ımg border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf587f601c04688fbd9470.jpg">ımg>
KOTTAN ÇIKMA TALEBİ ASKIYA ALINABİLİR
Borsa kotundan çıkmak isteyen firmaların ağırlıklı kısmı yabancı hakimiyetinde bulunuyor. Yatırımcıların eleştirisi ise yabancı ortağa güvenerek aldıkları hisselerin düşük fiyattan ellerinden alınacak olması. Özellikle de Demir Döküm ve OVM Petrol Ofisi yatırımcısı, uzun süre büyüklüklerine ve marka güvenilirliğine inanarak tuttukları hisselerden zarar ettiklerini söylüyorlar.
Firmalar kâr edemeyince hisseler de yükselmiyor ve yatırımcısı zarar ediyor. Söz konusu firmaların kâr edememesinin nedeni ise yüksek faaliyet gideri ve maliyetler. İddialar ise maliyetlerin yurtdışındaki grup firmalar lehine oluştuğu yönünde. Şüphesiz böylesi bir durumda firmanın kârlılık yapısı ve geçmiş bilançoları da değişecektir. Böylesi bir iddianın varlığı halinde Kurul gerekli görmesi halinde gerçeklik ortaya çıkana kadar kottan çıkma taleplerini askıya alabilecektir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN