Dimes, Halka Arz İçin SPK`dan İzin Bekliyor
Dimes hisselerinin yüzde 10`unu halka arz etmek için SPK`dan izin bekliyor.
Dimes Gıda Sanayi AŞ hisselerinin yüzde 10`unu halka arz etmek için SPK`dan izin bekliyor. Dimes Gıda Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ziya Diren, 1 trilyon lira olan sermayenin 530 milyar TL`si iç kaynaklardan olmak üzere 1 trilyon 700 milyar liraya yükseltileceğini belirterek, Halka arz sonrası sermayemiz 1 trilyon 700 milyar TL`ye yükselecek. Şirketin yüzde 10`unu Kent Yatırım liderliğinde halka arz edeceğiz. Halka arzda sabit fiyatla talep toplama yöntemini kullanacağız. Bakiyeyi yüklenim yöntemiyle gerçekleşecek halka arzda 170 milyon adet hisse halka arz edilecek dedi. Diren, sene sonunda toplam satış hasılatının 20 trilyona ulaşacağını söyledi.
1958 yılında Tokat`ta kurulmuş bulunan Dimes Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi meyve suyu, şarap, süt ve süt ürünlerinin üretimini ve satışını yapıyor.
En büyük pay kurumsal yatırımcılara
Diren, halka arzda en büyük payı kurumsal yatırımcılara ayırdıklarını dile getirerek, Halka arz edilen hisselerde tahsisat oranlarını yüzde 20 yurtiçi kurumsal yatırımcılar, yüzde 30`da yurtdışı kurumsal yatırımcılar olarak planladık. Yurtiçi bireysel yatırımcıların payını yüzde 30, alım gücü yüksek bireysel yatırımcıları yüzde 15, şirket bayii ve çalışanlarını yüzde 5 olarak hedefledik şeklinde konuştu.
Üretim 60 bin tona çıkacak
Şirketin 30 Eylül 2000 tarihi itibarıyla gerçekleştirdiği üretim ve satış miktarları hakkında da bilgi veren Diren, şunları söyledi; Söz konusu dönemde 33 milyon 816 bin litre meyve suyu, 10 milyon 547 bin litre süt, 123 bin litre şarap, 266 bin kilo süt ürünleri, 7 bin 555 ton konsantre meyve suyu ve 27 ton marmelat üretimi gerçekleştirdik. Aynı dönemde 34 milyon 157 bin litre meyve suyu, 10 milyon 548 bin litre süt, 54 bin litre şarap, 244 ton süt ürünleri, 34 ton konsantre meyve suyu ve 21 ton marmelat satışı yapıldı.
Diren, 2000 yıl sonunda süt üretiminin 18 bin ton, meyve suyu üretiminin 60 bin ton, konsantre ve pulp üretimi için işlenen meyve miktarını 25 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
20 trilyon ciro hedefliyoruz
Bu yılın dokuz aylık döneminde 1 trilyon 443 milyar 140 milyon lira net dönem karı elde ettiklerini kaydeden Diren, Aynı dönemde net satışlarımız 13 trilyon 680 milyar 532 milyon lira olarak gerçekleşti. Sene sonunda ise 20 trilyon ciro hedefliyoruz dedi.
Diren, halka arz gelirinin İzmir`de mevcut arsa üzerinde domates salçası üretimi ve yeni meyve işleme tesisinin gerçekleştirilmesinde kullanılacağını kaydederek, Bu da aşağı yukarı 10 milyon dolarlık bir yatırım. Söz konusu yatırımı halka arz geliri ve özkaynaklardan karşılamayı planlıyoruz diye konuştu.
Ana üretim grubu (ton)
Ara dönem
Ürün cinsi 1997 1998 30/06/1999 1999
1/5 meyva suyu 10.365 10.230 6.233 12.435
1/1 meyva suyu 8.169 11.046 6.957 13.706
1/5 meyveli içecek 7.649 10.834 8.099 14.142
Uht süt 11.807 11.310 6.809 13.461
1000 ml şişeli meyva suyu 0 176 637 1.215
Dimes 1/1 slim kapak meyva suyu
200 ml vitamin katkılı içecek 0 0 224 496
200 ml şişeli meyva suyu 174 169 0 0
Vişne konsantre 275 517 647
Şeftali pulpu 2.094 2.488 2.358
Kayısı pulpu 1.085 2.066 1.716
Kuşburnu pulpu 220 367 572
Elma konsantresi 948 145 316
430 gr marmelat 6 13 4 9
850 gr marmelat 10 25 12 26
1275 gr marmelat 15 25 16 32
Beyaz peynir 41 26 11 32
Kaşar peyniri 13 2 5 8
0.5 kg vakumlu yağlı yoğurt 10 16 8 17
1 kg vakumlu yağlı yoğurt 20 30 12 27
1.5 kg vakumlu yağlı yoğurt 92 110 51 90
Krema 33 37 21 38
Tereyağı 4 18 2 4
Şişeli sofra şarabı* 84 89 61 118
Likör* 10 2 8 12
* Nisan 2000 tarihi itibari ile bu üretim Diren Şarapçılık Sanayi ve Tİcaret AŞ tarafından yapılmaktadır. (DÜNYA)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN