Borsaya Santral Geliyor

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Yüzde 50 Pazar Payına Sahip Olan Şirket, Üç Kardeşe Ait...

Elektronikteki gelişmeleri takip eden AR-GE`si ve üretim kapasitesiyle bugün yüzde 50 pazar payına sahip olan Karel Elektronik isminin arkasında tüm zamanını, enerji ve bilgi birikimini şirkete aktaran üç kardeş var.


Bugün aralarında İspanya, Portekiz ve Yunanistan`ın da bulunduğu 20 ülkeye gelişkin telekomünikasyon sistemleri ihraç eden Karel Elektronik, bundan 15 yıl önce 3 kardeşin biraraya getirdiği 10 bin dolar sermayeyle kuruldu. O günlerde kapı kapı dolaşarak ürettikleri sistemleri satmaya çalışan 3 kardeş, bugün halka açılmaya hazırlanan, 20 milyon dolarlık cirosu olan şirketin sahibi...


Üç kardeşin ortancası Serdar Tunaoğlu`nun genel müdürlük görevini üstlendiği Karel`in şirketleşme tarihi 1986. Bilgisayar teknolojisinin çok fazla gelişmediği bu dönemde asıl çıkış noktalarını Serdar Tunaoğlu şöyle özetliyor:


Sinan abim, zaten bir elektronik cihaz üretimi yapmaya çalışıyordu. Bu işin ilginç olabileceğini düşündük çünkü Türkiye`de bu tarz bir telefon santrali yaygın değildi. Elektronik sistemler daha yeni çıkmaya başlamıştı. Pahalı ve büyük sistemlerdi. Küçük kapasiteli santraller ise kalın kablolu, çok butonlu cihazlardı. Biz çok uygun fiyatlara bir santral yapılabileceğini hesapladık. `Neden olmasın` diye başladık işe.


Bu başlangıç önce 50-60 metrekarelik bir apartman dairesinde, elle yapılan üretimle başlamış; toplam üç beş kişiyle... Sermayeye çok ihtiyaç duymadık. Çünkü elektronik üretimini başlatmak çok büyük bir yatırım istemiyordu. Giderlerimiz azdı. Zaten işi büyük bir ölçekte planlamıyorsun başlarken diyor Tunaoğlu. Ürettiklerini Karaköy, Şişhane gibi yerlerde satmaya başlamışlar önce. Herkes, `Aferin çocuklar çok iyi yapmışssınız ama siz bunu satamazsınız` tavrıyla yaklaşmış. Zamanla üretim açısından sıkışacak hale gelinmiş ve 250 metrekarelik bir daireye taşınılmış.


1991 yılında artık düzenli bir üretim tesisinin olmasına karar vererek, Ankara`da bir fabrika yaptırılmış, üretim oraya kaymış. Ardından, kadrolaşma, AR-GE çalışmaları... İşe başlarken de, şu anda da felsefeleri hep aynı olmuş: Bu teknolojiler Türkiye`de üretilebilecek teknolojiler, bunlar için yurtdışına kaynak aktarmaya gerek yok. Biz bunu burada da yaparız, fiyatlarımıza da yansıtırız.


TÜRKİYE`DE PAZAR YARATTIK;

Türkiye`de küçük telefon santrali pazarı yarattık diyen Tunaoğlu, Fiyatlarımız hep rakip ürünlerden düşük oldu. Müşterilerin karar vermesini kolaylaştıran bir neden de buydu. Dünyada da önlerde yer aldık. Sistemlerimizi büyük kapasiteli santrallerden daha da özellikli hale getirdik. Bugün Türkiye`deki her üç santralden ikisi Karel diyor. Tunaoğlu, belki üç kardeşin de mühendis olması nedeniyle Karel ismine yatırım yapamadıklarını belirtiyor; çünkü işletmecilik yönlerinin eksik kaldığını, reklam, tanıtım gibi konularda gerekeni çok yapmadıklarını düşünüyor. Karel`in halka arzının düşünülmeye başlandığı günlerde reklam işine yönelmeye başlamışlar. Tunaoğlu, Keşke zamanında daha çok bu işin reklamını yapıp, Karel adını bilinir hale getirseydik. Yerimizden aslında büyük bir şikayetim yok ama reklamın markanın değerine katkısı olduğunu düşünüyorum diyor.(YENİ BİNYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.