`Borsada yükseliş devam edecek`
Borsada referandumdan sonra kısmen bir toparlanma yaşandığını ama ilave yüzde 20'ye varan primin hala durduğunu belirten Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, "Önümüzdeki süreçte inşallah borsa ve sermaye piyasalarında yükseliş devam edecektir" dedi.
Genel kurul sonrasında halka arz için hazırlık yapacaklarını açıklayan Karadağ, "Hem ülkemizin ihtiyacı olan hem uluslararası finans çevrelerinin gıptayla baktığı bir halka arzla 2018 yılında halka arzımızı gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
Ayrıca yeni dönemde sermaye piyasalarında yeni ürünler, yeni tanıtımlar ve yeni halka arzlarla finansal tüketicilerin karşısında olacaklarını da dile getirdi.
BORSADAKİ YÜKSELİŞİN DEVAM EDECEĞİ ÖNGÖRÜSÜNDELER
Borsa İstanbul'daki yükseliş trendini de değerlendiren Karadağ, "Borsamızda fiyat seviyesi özellikle Türk lirasındaki değer kaybıyla beraber yüzde 20'nin üzerinde aşağıdan seyrediyor. Şu an referandumdan sonra kısmen bir toparlanma yaşadık. Ama önümüzdeki süreçte tekrar ilave yüzde 20'ye varan prim hala duruyor. BIST 30 ve BIST 100'deki şirketlerimize baktığımızda, özellikle referandum sonuçları Türkiye'deki istikrarın da artık bundan sonra devamlı olacağı anlamına geldiği için, önümüzdeki süreçte inşallah borsa ve sermaye piyasalarında yükseliş devam edecektir" yorumunu yaptı.
'HİSSE ALAN KİŞİ PATRONAJI İLİKLERİNE KADAR HİSSEDECEK'
Türkiye ve dünyada şu an halka arzların sınırlı olduğuna değinen Karadağ, ilk önce hisse tarafında hem yatırımcıya hem patrona gerçekten baharı ve heyecanı tekrar getirmek gerektiğini bildirdi.
Gelecek dönemde yeni sermaye piyasası ürünleri ve halka arz modelleri önerdiklerini ifade eden Karadağ, ürün çeşitliği anlamında hibrit finansın tüm enstrümanlarını sunacaklarını söyleyerek, hisse yatırımcısı tarafında da canlılığı sağlayabilmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını anlattı.
Sözlerine, "BIST 30 ve BIST 100'de yer alan şirketlerin müşterilerine sağladıkları indirim, avantaj ve VIP hizmetleri küçük yatırımcılarına da sunacakları modeller geliştirdik diyerek devam eden Karadağ, "Önümüzdeki dönemde pilot uygulamalarla hisse yatırımcısına bu ayrıcalığı tanıyacağız. Kurumsal şirketlerimiz müşterilerine birçok indirim avantaj sunuyor. Ama bunları ortaklarına, hisse sahiplerine sunmadıklarını gördük. Kurumsal şirketlerle müşterilerine bile sundukları indirim, ayrıcalık ve avantajları hisse yatırımcısına da sunmaları için çalışıyoruz. Bunu başarılı bir şekilde uygulayabilirsek artık hisse alan kişi patronajı iliklerine kadar hissedecek" şeklinde açıklamalarda bulundu.
İSLAMİ FİNANS İLE ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRILMAK İSTENİYOR
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Nasdaq'ın Borsa İstanbul'un stratejik ortağı olduğunu hatırlatan Karadağ, bu hikayenin tamamlanması için İslam ülkelerinden de güçlü bir finansal kuruluşun stratejik ortakları olmasını istediklerini dile getirdi.
İslam Kalkınma Bankası'nın da (İKB) Borsa İstanbul'un stratejik ortağı olmasını önerdiklerini ifade eden Karadağ, "Özellikle İslami finans bizim ürün çeşitliliğimizi artırmak için çalıştığımız ana eksenlerden biri. Bu stratejik ortaklıkla beraber bu konudaki çalışmaları daha yapısal bir şekilde sürdürme isteğimiz var. Halka arz öncesi bunu sonuçlandırmış olacağız" diyerek görüşlerini aktardı.
'GAYRİMENKUL SERTİFİKASINDA HAREKETLİLİK GÖRÜLECEK'
Gayrimenkul sertifikasının çok başarılı bir ürün olduğunu vurgulayan Karadağ, "Dilerseniz gayrimenkule dönüşüyor, dilerseniz istediğiniz an borsada alıp satabiliyorsunuz. Geniş halk kitlelerinin kolaylıkla değerlendirebileceği, İslami uyumluluğu olan bir ürün" dedi.
Gayrimenkul sertifikasına referandum sürecinde yeteri kadar dikkat çekilemediğini ifade eden Karadağ, bundan sonra yoğun bir tanıtım kampanyasıyla bunu geniş kitlelere anlatacaklarını söyledi. Aynı zamanda şu anda bir gayrimenkul projesinin sertifikalarının işlem gördüğünü, gelecek dönemde hali hazırda hazırlanan şirketlerin sertifikalarıyla beraber bu alanda bir hareketlilik ve çeşitliliğin görüleceğini de kaydetti.
DİZİLERİN BORSADA ALINIP SATILMASI
Himmet Karadağ, sadece yapımcının halka arzı düşündüğünde çok sürdürülebilir bir model olmadığını ama yapımcı ve televizyon kanalı birlikte modellenerek, Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul'un denetimi de bir arada kurgulandığında çok güzel ve paylaşılabilir finansal ürün oluşturulabildiğini söyledi.
Bu modelin diğer proje finansman modellerinde de aynı şekilde uygulanabileceğini belirten Karadağ, "Sadece dizi değil gayrimenkulde biz aslında proje finansman modellemesi yapmış olduk. Proje aşamasında paylaşıyoruz. Proje halktan toplanan paralarla finanse ediliyor. Faiz ve finansman maliyetleri proje maliyetine girmiyor. Daha ekonomik maliyetle kişiler aslında ev sahibi olma imkanına erişiyorlar" diye konuştu.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN