Borsada en kârlı sektör hangisi?
Büyük ihracatçı firmaların borsadaki sayısının az olması yatırımcıların borsaya ilgisinin de düşük kalmasına neden oluyor
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf58f2601c04688fbd973e.jpg">
Borsada ihracatçı şirketler diğerlerinin önünden koşuyor. İhracatı 50 milyon TL’nin üzerinde olan ve ihracat oranı yüksek şirketler, İMKB 100 Endeksi’nin getirisini katladı. Verilere göre Türkiye’nin ihracatı ilk altı ayda 80 milyar dolara yaklaştı. Haziranda en fazla ihracatı 1.8 milyar dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi.
ımg>Otomotiv şirketleri Türkiye’nin en büyük 500 sanayi firması içinde ağırlığını koruyor. Sektördeki 37 firma, en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında. Milliyet'ten Zeynep Aktaş'ın haberine göre; bunların altısı ilk kez 500 sanayi kuruluşu listesinde yer alırken, 23’ü sıralamadaki yerini yükseltti. borsa performanslarıyla birlikte ihracatçı şirketleri değerlendirdiğimizde; ihracat oranı, getirisi ve ihracatı yüksek şirketler içerisinde otomotiv sektöründen Ford Otosan öne çıkmakta. Listede öne çıkan diğer şirketler ise ağırlıklı olarak imalat sanayisinde yer alan borsa şirketleri.
Borsada sayıları az
Borsadaki şirketler arasında yüksek ihracat yapan ve ihracat oranı yüksek olan şirketlerin sayısı 29’u geçmiyor. Söz konusu bu firmaların piyasa değeri ise 11 Temmuz itibariyle 129 milyar TL. Aynı tarih itibariyle borsadaki firmaların toplam piyasa değeri ise 570 milyar TL. Mevcut verilerle yüksek ihracat gerçekleştiren 29 şirketin toplam piyasa değerinin borsadaki tüm firmaların toplam piyasa değerinin yüzde 23’ine denk geldiğini görmekteyiz.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Ancak büyük ihracatçı firmaların borsadaki sayısının az olması yatırımcıların borsaya ilgisinin de düşük kalmasına neden oluyor. Borsada kârlı, büyüyen, ihracatı ve satışları ile öne çıkan şirketlerin sayısının artması, yatırımcı tabanının da genişlemesine katkıda bulunacaktır.
Lokomotif imalat sanayi
İhracatla ilgili verilerin ayrıntısına baktığımızda ise özellikle imalat sanayi öne çıkıyor. Hatta bu sektör ihracatta lokomotif görevini üstlendiğini söylemek yanıltıcı olmaz. Zira imalat sanayi ürünleri, toplam ihracatın yüzde 93’ünü oluşturuyor. Bununla birlikte ihraç edilen imalat sanayi ürünlerinin sadece yüzde 3.3’ü yüksek teknolojiye dayalı ürünlerden oluşmakta.
Borsadaki firmalar arasında ihracatta öne çıkanlardan 16 şirket imalat sanayinde yer alıyor. Sadece üç şirket; Çelebi, Şişe Cam ve Kombassan Holding imalat sanayi dışında yer alan şirketlerden. İhracatçı şirketler içerisinde yüksek getirileri ile Vestel ve Vestel Beyaz Eşya ve Çelebi dikkat çeken borsa şirketleri arasında bulunuyor.Yılbaşından bu yana her üç hisse de yüzde 75’in üzerinde prim gerçekleştirdi.
Yabancıdan yatırımcı ilgisi fazla
Borsada işlem gören öncü ihracatçı şirketlere yabancı yatırımcının da ilgisi hayli fazla. Yabancı yatırımcı içine kapanmış firmalar yerine uluslar arası vizyonu olan ve dışarıya açılmış ya da açılabilecek firmaları tercih ediyor.
Bu firmaların global ölçekte olması önlerinin açık olmasına imkan sağlarken kârlılıklarının da sürekli olmasına imkan vermesi açısından tercih nedeni olabilmekte. Bu özelliklere uygun yapısı ile THY, Tüpraş, Ford Otosan, Arçelik, Vestel ve Tofaş Oto’nun yılın ilk çeyreğinde yurtdışı satışları 1 milyar TL’nin üzerinde gerçekleşti. Borsadaki payların takas verilerine baktığımızdaysa THY’de yabancı payının yüzde 54.21, Tüpraş’ta yüzde 82, Ford’da 66.6, Arçelik’te ise yüzde 79.27 seviyesinde olduğunu görmekteyiz.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN