Borsada `aralık` ralli ayı!
Borsadaki geçmiş yıl aralık kapanışları incelendiğinde, son 26 yılın 20 ayında endeksin yükseldiği gözleniyor
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6303601c04688fbdda1f.jpg">Borsadaki geçmiş yıl aralık kapanışları incelendiğinde, son 26 yılın 20 ayında endeksin yükseldiği gözleniyor.ımg>BIST 100 Endeksi kasım ayını yüzde 3.29 oranında değer kaybı ile kapatırken endeks 75.746 oldu. Borsadaki geçmiş yıl aralık kapanışları incelendiğinde, son 26 yılın 20 ayında endeksin yükseldiği gözleniyor. Bu aralık ayında FED’den gelecek açıklamaları ve yurtdışı gelişmeleri yatırımcılar yakından takip edecek. Ancak fonların pozisyonlarını kapatması ve yılsonu kapanışları gündemde olacak.
Hisseye ilgi...
Yatırım tercihlerine bakıldığında; vatandaşların yüksek bir çoğunluğu risk almaktan kaçınıyor. Milliyet`ten Zeynep Aktaş`ın haberine göre; risk alanlar ise borsayı seçerken, bu kesim içinde spekülatif bakış açısı ile hareket edenlerin sayısı hiç de az değil.
Birikimlerini risk olmayan alanlara yönlendirmek isteyenler geleneksek olarak vadeli mevduat hesabı gibi sabit ancak düşük getirili enstrümanlara razı oluyorlar.
Emeklilik fonlarında da katılımcılar ağırlıklı olarak devlet tahvili, hazine bonosu, finansman bonosu ve mevduat içeren fonları tercih ediyor. Fonbul.com’un verilerine göre, emeklilik fonlarının portföy değeri 26 milyar TL. Bu fonların yüzde 58.45’i tahvil, yüzde 15.84’ü ise hisse portföyünden oluşuyor.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
BES’in büyümesi ile birlikte hisseye ilginin de artması muhtemel. Fon getirilerine bakıldığında uzun vadede en yüksek getirilerin hisse fonlarında olmasına rağmen, fon portföy büyüklüğü içerisindeki payının sadece yüzde 15.84 ile sınırlı olması ise katılımcıların fazlaca riski tercih etmediklerini gösteriyor.
Risk almayıp sabit getiriye razı olanın getirisi düşük
Piyasalarda hiçbir şeyin garantisi olmadığını en iyi anlatan, yine piyasanın kendisi oldu. Hiçbir riski olmadığı için düşük de olsa sabit getirisine razı olunan yatırım enstrümanı dahi yeri geldiğinde yatırımcısını üzebiliyor. Bu nedenle değişen koşullara göre hareket edebilme kıvraklığını gösterenler risklerini dengede korurken kazançlarını da azami seviyeye çıkarabiliyor. Aksi taktirde ellerindeki birikimin erimesi ile yüz yüze kalabiliyorlar.
BES içinde yer alan bono fonları son beş yılda ortalama yüzde 48.84, hisse fonları ise ortalama yüzde 181.27 getiri sağladı.
Borsadan çıkartılan 20 şirket
Son 10 yılda borsa kotundan çıkarılan şirketler şöyle: Alfa Menkul, Çukurova Elektrik, Kepez Elektrik, Metaş, Raks Elektronik, Raks Ev Aletleri, Lio Yağ, Toprak Fin., Koniteks, Ünal Tarım, Arat Tekstil, Uki, Abana, Uzel Makina, Boyasan Tekstil, Meges Boya, Tümteks, Goldaş, EGS GMYO, Berdan Tekstil. Ran Lojistik’in işlem sırası ise şimdilik geçici olarak kapatılmış durumda.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN