Borsa ‘mayısta sat ve git’i dinlemedi!
Küresel piyasalarda en bilinen deyişlerinden olan "mayısta sat ve git"e (Sell in may go away) karşın Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, mayıs ayının ilk 10 gününde rekor üzerine rekor kırıyor.
Küresel piyasaların tarihinde, bilanço fiyatlamalarının tamamlanması ve yaz tatilindeki durgunluk öncesinde yatırımcıların satış fırsatı olarak kullandığı mayıs ayı için uzun yıllardır "mayısta sat ve git" deyişi kullanılıyor. Gelişmiş ülke borsalarında özellikle 2008 krizinin ardından görülen diplerden başlayan yükseliş trendi, piyasalarda artan işlem hacimleri ve küreselleşmedeki artış nedeniyle son yıllarda etkisinin azaldığı görülen mayıs ayı satışlarının, Borsa İstanbul'da da şimdilik alımlarla karşılandığı görülüyor.
5 aylık yükseliş trendinin ardından bu ay piyasalardaki "mayısta sat ve git" algısıyla nedeniyle satış baskısının artabileceğinden endişe eden yatırımcılar, küresel piyasalarda artan risk iştahının da etkisiyle, mayıs ayının ilk 10 gününde BIST 100 endeksindeki rekorlarla sevindi. Endeks, mayıs ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 96.491,03 puana kadar taşırken, kapanış rekoru ise dün itibarıyla 96.194,20 puan oldu. Mayıs ayının ilk 10 gününde nisan ayı kapanışına göre yaklaşık yüzde 1,6 artan BIST 100 endeksi, 5 ayı aşan yükseliş trendinde ise yatırımcısına yaklaşık yüzde 30 kazandırdı.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, Fransa'da Emmanuel Macron'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrasında global piyasalarda oluşan ılımlı ortamın devam ettiğini bunun da, Borsa İstanbul'a da dışsal etken olarak yansıdığını söyledi.
Paksoy, Piyasaların önünde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) haziran ayında alacağı faiz kararı olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
"Fed'in haziran ayı faiz beklentisi fiyatlara tam olarak yansımadı, mayıs ortasından itibaren fiyatların içine kademe kademe dahil olacağını düşünüyoruz. Bu yüzden gözümüz dolar endeksinde ve ABD 10 yıllık tahvillerinde olacak, buralardaki hareketlilik gelişen piyasalar üzerinde baskı yaratabilir."
İç dinamiklerde özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sıkı duruşunun, piyasada pozitif olarak yankı bulduğunu belirten Paksoy, bu durumun yurt içi tahvil piyasasına denge getirdiğini, dolar/TL'nin aşağıda 3,50-3,55, yukarıda 3,65-3,70 bantlarında dengelenmesini sağladığını kaydetti.
PİYASA YUKARI YÖNLÜ HAREKET POTANSİYELİNİ KORUYOR
Paksoy, gösterge faizin yüzde 11'in az üzerinde olmasının, uzun vadeli tahvilin ise yüzde 10,5 seviyelerinde olmasının banka hisseleri önderliğinde borsada yukarı ivme getirdiğine dikkati çekerek, " Zaten uzun süredir referandum öncesi başlayan ve referandum sonrası devam eden bir yabancı algısının da olduğunu görüyoruz, henüz piyasa yukarı yönlü hareket potansiyelini ve kabiliyetini koruyor" değerlendirmesinde bulundu.
BIST 100 endeksinde 97.000- 97.700 bandının önemli bir direnç bölgesi olduğunu belirten Paksoy, bu bandın üzerine kapanışların olması durumunda ise 100.000 seviyesinin hedef olacağını kaydetti.
Paksoy, bu durumu temkinli iyimserlik olarak adlandırmasının ardından şu açıklamayı yaptı: " Korku endeksi tarihi diplerde ve global borsalar özellikle ABD borsaları fiyat/kazanç (f/k) anlamında 10 yılık ortalamanın çok üzerinde seyrediyor. Bu aşırı alım demek, Fed ya da jeopolitik risk bahanesiyle global piyasalarda ABD önderliğinde başlayacak bir satış dalgası BIST 100 endeksini olumsuz yönde etkileyebilir."
Aşağı yönlü hareketlerde ise 93.000- 93.500 bandının şuana kadar ilk destek olarak çalıştığını ifade eden Paksoy, ikinci önemli desteğin ise mevcut pozisyonların gözden geçirilmesi adına 90.000-92.000 bandı olduğunu kaydetti.
"MAYISTA SAT VE GİT "ALGISI İÇİN PİYASALAR BAHANE BULMADI
Paksoy, dolar bazlı BIST 100 endeksinin 2,5 sentler üzerinde kaldıkça 2,7 ve devamında 2,9 ve 3 sent hedeflerinin oluşacağını vurgulayarak, " Son günlerde 2,7'nin üzerine çıkma çalışması var. Bu kalıcı oldukça 3 sentler yavaş yavaş hedef olacak, 3 sentler de bizim TL bazlı hedeflediğimiz 97.000-105.000 bandı içerisindeki bir bölgeyi temsil edecek." değerlendirmesinde bulundu.
Bu seviyelerin global piyasalarda satış gelmedikçe potansiyel ulaşılabilir seviyeler olduğuna vurgu yapan Paksoy, "mayısta sat ve git" algısı için piyasaların henüz bir bahane bulmadığını ve işleme koymadığını kaydetti.
BIST 100 ENDEKSİ HALA EMSALLERİNİN OLDUKÇA GERİSİNDE
Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan da, Borsa İstanbul'da geçen yılın aralık ayında yurt dışı piyasalardan aldığı destekle başlayan ve ocak ayı içinde TCMB'in para politikasını sıkılaştırma mesajının verdiği güvenin rüzgarını arkasına alan bir yükseliş serisi izlediklerini söyledi.
Doğan, son haftalarda açıklanan mali tabloların şirket özelinde hisse hareketlerini ön plana çıkardığını belirterek, bu gelişmelerin etkisi ile BIST 100 endeksinin rekorlar kırdığını ifade etti.
BIST 100 endeksinin tarihi zirvelerinde olmasına karşın, piyasa çarpanları açısından hala tarihsel ortalamalarının ve emsallerinin oldukça gerisinde olduğuna dikkati çeken Doğan, bu nedenle endeksin orta ve uzun vadede potansiyelinin hala yüksek olduğunu düşüklerini belirtti.
Doğan, başta faiz oranları olmak üzere jeopolitik ve politik riskler ile bunların bir yansıması olan CDS'lerin (risk primi) kısa vadede bu iskontonun kapanmasını engelleyen etkenler olduğunu vurgulayarak, bilançoların da geride kalması ile kısa vadede beklentilerin büyük oranda sonlanacağını kaydetti.
Mayıs ayının ikinci yarısı ve yaz aylarında ise başta ABD ve AB ile ilişkiler ve Suriye'deki gelişmelerin ön planda olacağına dikkati çeken Doğan şunları kaydetti:
" Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın 16-17 Mayıs'ta ABD Başkanı Doland Trump ile gerçekleştireceği görüşme ve 25 Mayıs'ta AB liderler zirvesinde yapacağı görüşmeler ön planda olacaktır. Özetle orta ve uzun vadeli potansiyelin, gelinen seviyelere rağmen yüksek seyretmeye devam ettiğini düşünmemize karşın, kısa vadede mevcut koşullar altında beklentilerin büyük oranda fiyatlara yansımasının potansiyeli sınırladığını düşünüyoruz."
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN