Borsa günü düşüşle tamamladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,19 azalışla 115.457,30 puandan tamamladı.
BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 1.395,38 puan azalırken, toplam işlem hacmi 7,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,03, holding endeksi yüzde 2,19 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,61 ile kimya, petrol, plastik, en çok gerileyen ise yüzde 2,75 ile gıda, içecek oldu.
Dünya borsalarında görülen sert düşüşlerin etkisiyle güne negatif başlayan BIST 100 endeksi, 113.875,72 puana kadar gerilemesinin ardından gelen tepki alımlarıyla kayıplarının önemli bir kısmını telafi etti ve 115.000 puanın üzerinde dengelendi.
Analistler, yükseliş eğilimindeki gelişmiş ülke tahvil faizlerinin dünya pay piyasalarının yönü üzerinde etkili olmaya devam edeceğini belirtti.
Yarın yurt içinde Hazine nakit dengesi, yurt dışında ise Almanya'da hükümet kurma çalışmaları ve ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin takip edileceğini kaydeden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 112.500 seviyesinin destek, 117.000 puanın direnç konumunda olduğunu dile getirdi.
PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan, "Cuma günü ABD’de gelen verilerin İstihdam Raporu verilerinin detaylarında öncü enflasyon göstergelerinin beklentileri aşması sonrasında küresel piyasalarda gözlenen satış baskısının yeni haftaya güçlenerek taşınması hisse senedi piyasalarında panik satış hareketlerinin gözlenmesine yol açmakta. Temel makro ekonomik göstergeler tarafında önemli bir bozulma görülmemesine karşın gözlenen güçlü satış baskısında algoritmik emirlerin de etkisi olduğu düşünülmekte. Bunun yanı sıra, 2017 yılının tamamında küresel hisse senedi piyasalarında genel olarak soluksuz olarak tabir edilebilecek bir yükseliş performansının 2018 yılı başında da devam etmiş olması da gözlenen son satışların ciddi bir düzeltmeye dönüşmesine yol açmış durumda. Söz konusu satış baskısının kısa vadede devam etmesi olası görünmekte. Ancak, temel makro ekonomik göstergelerde bir bozulma olmadıkça ve/veya oyun değiştirici olarak nitelenebilecek bir haber akışı/açıklama görülmedikçe, bir süre sonra yerini tepki alımlarına bırakabilir. Zira, son global krizden bu yana büyüme göstergeleri ve şirket kârlılıkları tarafında oldukça güçlü ve genele yayılan bir tablo görmekteyiz. Dolayısıyla, temel göstergelerden bir teyit almadıkça veya mevcut satış baskının arttığı görülmedikçe henüz tam anlamıyla uzun vadeli bir değişikliğinden söz etmek için erken olduğunu değerlendirmekteyiz. Küresel piyasaların seyri açısından özellikle ABD tahvil faizleri ile VIX endeksinin izleyeceği seyir önemli göstergeler olarak takip edilebilir. Ayrıca, Fed’in yeni başkanı Powell’ın önümüzdeki günlerde vereceği mesajlar da son derece kritik olacak" dedi.
Gürcan şöyle devam etti: "Söz konusu düzeltme hareketinden BIST-100 endeksi de nasibini almakta. Ocak ayı sonunda tarihi zirvesini 121.531,50 seviyesine taşıyan endeks bu sabah itibariyle 114 binli seviyelere gerilemiş durumda. Endeksin açılışta test ettiği en düşük seviye olan 113.875 seviyesi üzerinde tutunulması durumunda gün içi tepki alımları görülebilir. Olası tepki alımlarında endeksin 115 binli seviyelere yönelmesi beklenebilir. Diğer taraftan, gün içinde açılışta gözlenen en düşük seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda mevcut geri çekilme hareketinin önümüzdeki birkaç günlük dönemde endeksi 110 -111 bin civarlarına kadar getirmesi beklenebilir. Özellikle ABD endeks vadelilerinde gözlenecek seyrin BIST-100 endeksinin ve küresel piyasaların bugünkü yönü açısından belirleyici olabileceğini not etmekte fayda bulunmakta."
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN