Borsa banka hisseleriyle 80 bini aştı
ABD’de Mali Uçurum anlaşmasının ardından yurtdışı piyasalardaki iyimser havanın etkisiyle borsa...
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf6e9b601c04688fbe23a1.jpg">ABD’de Mali Uçurum anlaşmasının ardından yurtdışı piyasalardaki iyimser havanın etkisiyle borsa 80.000’i test etti. Banka endeksi yeni yıla zirvesinde girerken, İMKB 100 kritik direnç seviyelerinde
ımg>
Zeynep AKTAŞ / Milliyet
Borsa Endeksi, ABD’nin mali uçuruma düşmekten kurtarılması ile atağa geçti. Mali Uçurum anlaşmasının ardından hisse senedi piyasalarında rahatlama görülürken, Endeks de zirvesini gördü. İMKB 100 Endeksi dün ilk seansta 80.090 seviyesine kadar yükselirken yükselişin ana aktörü bankalar oldu.
Şüphesiz yurtdışı piyasalarında gözlenen iyimserlik yansımasını yurtiçi piyasasında da göstermekte. Zira ABD Hükümeti, Mali Uçurum’da anlaşma sağlarken en azından ekonomiye geçici olarak nefes aldırmış oldu. Ancak mali engellerin ABD’nin 2013’teki büyümesini yavaşlatması bekleniyor. Şüphesiz bunun etkileri de ilerleyen süreçte piyasalara yansıyacaktır.
Ortalama yükselişi aşanlar!
Borsadaki yükselişe baktığımızda banka hisselerinin ağırlığını görüyoruz. Borsa’nın geçtiğimiz haziran ayında gördüğü 55.000’li seviyelerin ardından, bankalardaki hareketlilik Endeksin 80.000’li seviyelere tırmanmasını sağladı. Banka sektör endeksi son bir yılda yüzde 62.46 oranında yükseldi.
2012’de Moody’s, ardından Fitch’den gelen olumlu değerlendirmeler piyasalara da olumlu yönde yansırken bundan en fazla bankalar olumlu yönde etkilendi. Zira uluslar arası derecelendirme kuruluşlarını daha yakından takip eden yabancı yatırımcılar en fazla banka hisselerinde pozisyon almakta.
Endeks üzerinde ağırlığı yüksek olan Garanti Bankası da bu hisselerden birisi olarak dikkat çekiyor. Hissenin fiyatındaki son iki gündeki hareket ile birlikte yıllık getirisi yüzde 61’i buldu. Garanti Bankası hisselerinin yüzde 52.86’sı Citibank Yabancı’da, Yüzde 21.56’sı ise Deutsche Bank’da bulunuyor. Hisselere yabancı ilgisi devam ettikçe yükselişin de sürmesi şaşırtıcı olmayacak.
Beklentiler olumlu
2013 yılına ilişkin beklentilerin olumlu olduğunu görüyoruz. Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz, 2013 yılında ekonomide kontrollü büyüme sürecinin devam edeceğini söyleyenlerden. Gerz, orta vadeli planda belirtilen yüzde 4 büyüme hedefinin 1-2 puan aşılabileceğini düşünüyor. Öte yandan faizlerde yaşanan ciddi düşüş ile kredilerin yüzde 20’ye yakın büyüyeceğini ve iç talebin canlanacağını öngörüyor. Bunun sonucunda ise cari açıkta düzelmenin olacağını dile getirmekte. Baktığımızda bir çok kurumun ortak görüşü, dünyada düşük faiz ortamının devam edeceği yönünde. Kuşkusuz Türkiye’nin kredi notunun Moody’s tarafından da yatırım yapılabilir seviyeye çıkartılması halinde, cari açığın finanse etmeye yetecek kadar sermaye çekilmesi mümkün olabilecek. Böylesi bir durumda elbette borsanın orta vadede yeni zirve denemeleri gündeme gelecektir.
DİKKAT! KRİTİK SEVİYE AŞILDI
Borsa için 80.000 seviyesi kritik. Bu seviyenin aşılamaması halinde 78.000, 77.500, 76.500 destekleri önem kazanacak. Peki Endeks 80.000’in üzerine çıkar mı? Bunun olmaması için bir neden yok. Ancak böylesi bir durumda beklentilerin güçlenmesi gerekiyor. Zira 80.000’de satışların arttığını görmekteyiz. İlk direnç ise 81.000 seviyesinde. Endeks bu seviyelere hareketlendiğinde satış baskısı artmakta. Satış baskısının karşılanması ve çıkışın devam etmesi için güçlü beklentiye bağlı alımlar şart. 81.000 seviyesinin geçilmesi durumundaysa sonraki direnç seviyesi 83.000’de bulunuyor. Borsa endeksinin teknik görünümüne baktığımızda uzun vadede hedefin 95.000’li seviyeler olduğunu görüyoruz...
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN