Borçlanma araçları piyasası nedir?
Borçlanma araçları devlet ya da kurumlar ek kaynak sağlayan bir alandır. Öte yandan yatırımcılar ise, satın aldıkları borçlanma araçlarının süresi bittiğinde anaparalarını ve o süre içerisinde işleyen faiz gelirlerini geri alırlar. Borçlanma araçları piyasası nedir, ne demektir? Borçlanma araçlarını devletler neden kullanır? Borçlanma araçlarını kurumlar neden kullanır? Borçlanma araçlarını yatırımcılar neden kullanır? Borçlanma araçları piyasasının avantajları nelerdir?
En az riskle ve çoğu zaman devlet güvencesiyle, nitelikli yatırımcılar tarafından alım satımı yapılan menkul kıymetlere borçlanma araçları adı verilmektedir. Devletler ve büyük şirketler nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu menkul kıymetleri başvururlar. Yatırımcılar bunları satın alır yani devlet veya şirketlere borç vermiş olur. Zamanı geldiğinde de parasını faiziyle birlikte geri alır.
Borçlanma araçları piyasasının birçok tanımı ve kurulma nedeni vardır. Fakat kısacası; istenildiği zaman piyasada rekabet ortamında menkul kıymetleri kullanarak nakit para ihtiyacını sağlama amacına hizmet eder.
Borçlanma araçları piyasasında çeşitli yatırım alanları mevcuttur. Bunlardan bazıları; DİBS, özel sektör tahvilleri, finansman ve banka bonolarıdır.
Borçlanma araçları piyasasında bir devlet veya şirket, ihraç ettikleri borçlanma araçları sayesinde yeni bir piyasa, pazar oluşmasını sağlarlar. Bu piyasada çok çeşitli pazarlar yer alır. Bunlardan bazıları; kesin alım-satım pazarı, menkul kıymet tercihli repo pazarı, pay senedi repo pazarı, bankalararası repo pazarı, repo-ters repo pazarı, uluslararası tahvil pazarıdır.
Borçlanma araçları piyasasında işlem yapacak olanların öncelikle aracı kurumlarda resmi hesaplarının olması mecburidir. Borçlanma araçları piyasasında işlem yapacak olan yatırımcılar satın alacakları borçlanma aracının getirisine dikkat etmelidir. Alınacak olan borçlanma aracının fiyatı, getireceği faiz ve oranları sağlayacağı getiri üzerinde etkili olacaktır.
Hesap açıldıktan sonra borçlanma araçları piyasasında sürekli müzayede sistemi ile işlem gerçekleştirilir. Yatırımcıların bildiği gibi sürekli müzayede sistemi, gün boyunca işlem saatleri içerisinde işlem yapılabileceği anlamına gelir. Yani rekabet, bu piyasada da geçerlidir. Dolayısıyla yatırımcılar Borçlanma Araçları Piyasası’nda işlem yaparken işlemlerin emir kurallarına, tiplerine, büyüklüklerine ve diğer etkenlere dikkat etmek zorundadırlar.
Etiketler
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN