BIST’te 76 bin seviyesi kritik
Geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde yurtiçinde işsizlik oranı verisi takip edildi.
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf544b601c04688fbd7d04.jpg">
Geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde yurtiçinde işsizlik oranı verisi takip edildi. Haziran ayı işsizlik oranı yüzde 9,1 ile beklenti olan yüzde 8,8’den yüksek geldi. İstihdam tarafından gelen olumsuz haberlerle Türk Lirası haftaya değer kaybederek girdi, buna karşılık Çin’den gelen teşvik haberleri fed toplantısı öncesinde gelişmekte olan ülke borsalarına destek oldu.
ımg>ABD’den gelen tüfe verilerinin beklentinin altında kalmasına rağmen, FED’den gelen açıklamalar piyasalar üzerinde baskı oluşturdu. Fed politika faizini yüzde 0,25 ile sabit bırakırken tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak 15 milyar dolar seviyesine indirdi. FED Başkanı Yellen ise konuşmasında istihdamda hala atıl kapasite olduğunu ve yüzde 2’lık enflasyon hedefine henüz ulaşılmadığını belirtti. Fakat Yellen’ın faiz artırım hızı ekonomik verilere bağlı olduğunu söylemesi ve FED üyelerinin gelecek dönem faiz beklentilerini yukarı çekmesi doların diğer para birimlerine karsı değer kazanmasına sebep oldu. Değer kaybeden TL ile beraber BIST 100 endeksi geriledi. FED sonrasında gelişmiş ülke piyasaları ile gelişmekte olan ülke piyasaları ayrıştı ve gelişmekte olan piyasalarda satış baskısı oluştu. Borsa İstanbul da hafta genelinde kayıplar söz konusuydu.
CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Bu hafta yurtiçinde TCMB’nin eylül ayı PPK toplantısını izleyeceğiz. PPK toplantısında yüzde 8,25 olan bir haftalık repo faizinde, yüzde 11,25 olan gecelik borç verme faizinde ve yüzde 7,50 olan gecelik borçlanma faizinde değişiklik yapılması beklenmiyor. Bankanın faizle ilgili kararlarının yanı sıra yapılacak olası yazılı veya sözlü açıklamalar piyasalar acısından önem taşımaktadır. Bunların yanı sıra bu hafta yurtiçinde imalat güveni ve kapasite kullanım oranı verileri de izlenecek.
Yurtdışında ise ABD’den açıklanacak olan dayanıklı mal siparişleri ve ikinci çeyrek GSYH revizyonu, aynı zamanda da PCE enflasyonu verileri takıp edilmelidir. Özellikle GSYH ve PCE enflasyonu, FED politikalarını şekillendiren ana veriler olmaları itibarıyla önem taşımaktadır, olası olumlu ABD verilerinde satış baskısı oluşması beklenebilir. Bunların yanı sıra Çin HSBC imalat PMI, Avrupa’dan gelecek PMI rakamları ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nın konuşmaları izlenmelidir.
Teknik açıdan BIST endeksi 100 77.500 direncini yukarı yönlü kıramazsa haftayı satış baskısında geçirebilir. Bu kapsamda endeksin test edebileceği ana destek noktaları 76.500 ve 76.000 olarak görünmektedir. Özellikle 76.000 kırılmasının yaşanması durumunda endekste satış baskısı ve aşağı yönlü riskler artabilir. Bu durumda 73.000 – 72.000 seviyelerine doğru geri çekilme görülebilir. 77.500 seviyesi üzerinde tutunması halinde ise endeks ilk etapta 78.600 – 79.500 aralığını hedefleyecektir.
(ALB Menkul)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN