Bereket Enerji Bereket Getirecek.
Sermayesinin yüzde 25`ini halka arz etmek için başvuruda bulundu.
Halka arzın sermaye artırım yoluyla, sabit fiyat toplama yöntemi ile gerçekleştirileceği, arz için ocak ayının daha uygun olduğunu belirten Saldanlı, halka arz gelirlerinin yatırımlarda kullanılacağını ifade etti. Saldanlı, Dalaman Çayı üzerinde kurulması planlanan 6 santraldan 2`sinin devreye sokulduğunu, 3`üncüsünün yılbaşında, diğerlerinin ise 2001 yılı içinde devreye gireceğini söyledi. Saldanlı, yatırımların yüzde 30`unun özkaynaklar, yüzde 70`inin ise yabancı kaynaklardan finanse edileceğini kaydetti.
1997 YILINDA FAALİYETE BAŞLADI;Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, şirketin, Türkiye`nin elektrik üretimine katkıda bulunmak ve kendi bünyesindeki şirketlerin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere 1997 yılından bu yana işlevini sürdürdüğünü belirtti. En büyük projelerinin Dalaman Çayı üzerinde kurulu olan ve 45 MW gücündeki 6 santral olduğunu kaydeden Saldanlı, yıllık elektrik üretimi kapasitesinin 250 milyon Kwh olduğunu vurguladı. Saldanlı, Otoprodüktör statüsünde HES kuran ve işleten şirket, santrallarını hızlı ve ucuza kendisi inşa ediyor. İlk tesis Bereket kanalı üzerinde kurulurken, şirkete bu kanalın adı verildi. Şirkette, su kaynakları ile üretim yapılması sayesinde maliyetsiz enerji üretimi gerçekleştiriliyor şeklinde konuştu.
DEVAM EDEN PROJELER;Şirketin yatırımlarına ilişkin bilgi veren Ceyhan Saldanlı, ilk proje olan Bereket santrallarının kapasitesinin 3.2 megawatt olduğunu söyledi. Saldanlı, sözlerine şöyle devam etti:İkinci ve en büyük proje Dalaman Çayı üzerindeki altı adet barajlı santraldan oluşmaktadır. Toplam 45 MW kurulu gücündeki santralların 2`si devrededir. 2001 sonuna kadar tümü devreye alınmış olacaktır. Üçüncü projesi olan 9 MW kapasitesindeki Feslek Projesi de son aşamaya gelişmiştir ve 2001 yılında bitecektir. Bereket`in, Dalaman ve Feslek projeleri ile 2001 yılı sonunda kurulu gücü 57.2 MW olacaktır. 40 MW`lık Mentaş Hidroelektrik Santralı 2002`nin başında devreye girecektir. Toplam 62 milyon 802 milyon dolarlık yatırımın, 12 milyon 984 bin dolarlık bölümü tamamlandı. Şirket 2002 yılında 97.2 MW kurulu güce ulaşacaktır. Şu andaki üretim kapasitesi ile üyelerinin elektrik ihtiyacını karşılayamayan şirketin üretim kapasitesi 2002 yılına kadar toplam yüzde 160 artacaktır. 2002 yılında 500 milyon kWh olacak üretimin 2003 yılı sonunda 1 milyar kWh`a, 2005 yılı sonuna kadar 3 milyon kWh`a yükseltilmesi hedefleniyor.
YENİ PROJELER;Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, mevcut 44 üyenin yıllık elektrik tüketimlerinin 161.5 milyon kwh olduğunu belirtti. Santrallarının devreye alınması ile üye sayılarının da artacağını kaydeden Saldanlı, 9 yeni sanayi kuruluşu ile grup üyeliği sözleşmesi yapıldı. Yeni üyelerin katılımıyla 53 şirketin yıllık tüketimleri 257 milyon kWh olacaktır. Şirket, ürettiği elektrik enerjisinin tamamını otoprodüktör grubu üye şirketlere yüzde 5 indirimle satmaktadır. Yap-İşlet-Devret kapsamında teklif verilen, Niksar ve Aşağı Eşen HES projelerinin realize edilmesi halinde kapasite 200 MW`a, üretim 1,2 milyar kWh`a ulaşacaktır. Ceyhan HES projesi ile ilgili olarak onay alındı. 2002 yılında Denizli`ye doğalgazın gelmesiyle Kojenerasyon tesisi kurularak kapasite çeşitlenmesine gidilecektir dedi. (DÜNYA EK)
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN