3 büyükler borsada kaybediyor
Futbol harcamaları ve maliyeti, gelirlerin çok üzerinde...
<ımg class="yeniImg" border="0" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cf5765601c04688fbd8d8c.jpg">
Futbol kurumlarının yeni ekonomik düzene uyum sağlamak için geliştirdikleri, yönetimsel kalite, teknolojik altyapı, tesis yeterliliği, sportif ve finansal faaliyetleri tartışmasız Türkiye ekonomisinde oldukça önemli bir yere sahip. Türkiye’de futbol, hem taraftar kitlesi açısından hem de finansal teşvik anlamında diğer spor dallarından yıllar itibari ile açık ara fark ile önde olmuştur.
İntegral Menkul Değerler analisti Yezdan Aydın'ın analizine göre; Hal böyle olunca, orta ve alt kesim için bir aile eğlencesi haline gelen bu spor, orta üzeri kesim için ise tüm maçlara alınan bir kombine bilet anlamına geliyor. Taraftarlarının giderlerine bu kadar dahil ettiği ve takımları için yaptığı harcamaların kulüplere geri dönüşü ise yıllar itibari ile zarar eden futbol ekonomisini kurtarmaya yetmiyor. Bir hobi sporu olarak tarihe geçen ve yıllar itibari her geçen yıl konumu ve önemini artıran Türkiye futbolunda tablo pek iç açıcı değil.
HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...
Futbol kulüplerinin yıllar geçtikçe gelirlerinde ciddi oranda artışlar yaşanmasına rağmen, madalyonun diğer yüzü olan harcamalar ve maliyetler ne yazık ki gelirlerin çok üzerinde. Bu bağlamda ülkemizdeki futbol ekonomisinin alt yapısını oluşturan üç büyüklerin gelirlerini ve maliyetlerini karşılaştırdığımızda, son 4 yıl itibari ile bozulan bir tablo çıkıyor karşımıza.
Türkiye’de futbolun gelişmişlik kriterinin öncüleri kabul edilen, Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin bu yıl toplam gelirleri 726 milyon TL’ye ulaşmış durumda.
Burada özellikle gelirlerin büyük bölümünün yayın gelirlerinden oluşması, kulüplerin yatırım imkanlarını kullanmadıklarını gösteriyor. Elde edilen gelirler bu kadar yüksek iken, maliyetlerin yıllar itibari ile hem tutar hem de oransal bazda katlanarak artıyor olması, bu yıl Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin toplam zararını 385 milyon TL’ye çıkardı.
2009 yılında bozulmaya başlayan tablo, yıllar geçtikçe daha kötü bir hal alırken, bunun sebebi harcamaların tek bir kaleme ağırlık verilmiş olması. Bahsi geçen kalem ise tabii ki sporcu ücretleri.
Türkiye futbol piyasasının öncü kulüplerinin özellikle bu yıl zararlarını katlamaları; yeni transferlerin sınırlandırılarak mevcut sözleşmelerin uzatılmasından, yabancı transfer yerine yerli oyunculara ağırlık verilmesine kadar birçok konuda takımların önünü kesmeye devam ediyor.
ımg>
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN