Petroldeki toparlanma kalıcı mı?

05.07.2017
Zülküf AYDEMİR
  • Zülküf AYDEMİR
  • Işık FX Araştırma Uzmanı
25 Mayıs’taki OPEC toplantısında bu yana satıcılı seyreden petrol fiyatları, geride bıraktığımız haftayla birlikte kayıplarının bir kısmını telafi etmeye başladı. Piyasalar toplantıdan çıkan sonucu yetersiz bulmuş olacak ki, varil fiyatı son dönemlerin en sert satış hareketini yaşadı.

Aslında alınan karar, petrol piyasaları adına oldukça olumluydu. Üretim anlaşması günlük 1.8 milyon varillik kesinti miktarı ile 9 ay daha uzatıldı. Fakat Rusya ve Suudi Arabistan petrol bakanlarının toplantı günü yaptığı açıklamalarla piyasa beklentilerini 9 aydan 12 aya kaydırması, beklenilenin tam tersi bir harekete sebebiyet verdi.

Tabi buradaki tek etken piyasa beklentisinin karşılanamamış olması değil. Bu gelişme satış hareketinin fitilini ateşledi diyebiliriz. Devamındaki süreçte ise Nijerya ve Libya’nın üretim miktarının beklenenden hızlı artması, OPEC anlaşmasının istenilen etkiyi yaratmayacağı beklentisi ile satışları hızlandırdı. Bir de tabi ABD’li kaya petrolü üreticileri var. Fiyatlardaki düşüşe ve yükselişe son derece hızlı tepki verebilen ABD’li üreticiler varil fiyatının yükselmesi ile birlikte üretimine hız verdi. Son açıklanan rakamlara baktığımızda ABD petrol üretiminin 9.35 milyon varil ile Ağustos 2016’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını görüyoruz. Tüm bu gelişmelerin etkisiyle petrol fiyatları beş hafta içerisinde yüzde 20’ye yakın değer kaybına uğradı. 

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Geçen hafta başlayan toparlanma hareketi ise yukarıda bahsedilen sorunların çözümüne yönelik önerilerin gündeme gelmesi ile başladı. OPEC’e yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, kartel bu ay içerisinde gerçekleşecek olan İzleme Komitesi toplantısında bir takım düzenlemeleri gündemine alabilir. İlki Nijerya ve Libya’nın üretim seviyelerine yönelik olacak. İki üretici de ülke içi çatışmalar sebebiyle potansiyelinin bir hayli altında üretim gerçekleştiriyordu. Fakat son dönemde üretim seviyeleri gözle görülür bir şekilde iyileşme gösterdi. Bu sebeple ülkelerin anlaşmadan muaf tutulma durumları önümüzdeki dönemde değişebilir. Tabi bu durum üretimde kesinti değil de, üretimin daha fazla artmaması için belli bir seviyede sabitleme şeklinde gerçekleşebilir. 

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Gündemdeki diğer konu ise günlük kesinti miktarının derinleştirilmesi. Bu konuda üyeler arasında tam bir konsensüs henüz oluşmadı. Fakat komitenin vereceği tavsiye son derece önemli olacak. Hatırlanacağı üzere anlaşma gereği üreticiler, günlük üretiminde yüzde 4 civarı bir azalışa gitmişti. Mayıs’taki toplantıda bu rakamın artırılması konusu çok fazla gündeme gelmemişti. Fakat yaşanan son satış hareketi OPEC’i bu konuda hamle yapmaya zorlayabilir. Şu an için kesin olmamakla birlikte, kesinti miktarının artırılması ya da bu konunun ciddi bir şekilde kartelin gündemine gelmesi hem fiyatları, hem de küresel stok seviyesini destekleyebilir. 

Fiyatlamalara dönecek olursak; geçen hafta başlayan toparlanma hareketinin çok sert düzeltmeler yapmadan 25 Mayıs öncesindeki seviyelere kadar devam edeceğini düşünüyorum. Teknik göstergeler de bu görüşümü destekliyor. Kısa vadede fiyatlamaları etkileyecek en kritik gelişme ise bu ay içerisinde gerçekleşecek komite toplantısı. Komitenin vereceği tavsiye ve büyük üreticilerin bu tavsiyeye nasıl bir tepki vereceği, piyasadaki havanın akıbeti açısından belirleyici olacak. Kartelin üretim kesintisini derinleştirme yönünde bir karar alması fiyatlara yeni bir momentum kazandırabilir. Fakat volatiliteyi artıracak faktörlerin yoğun olması sebebiyle, OPEC’in istediği gibi belli bir bant arasında stabil bir görüntü yakalanmasının oldukça zor oluğunu söyleyebilirim. İstenilen görüntü ancak üretim anlaşmasının stoklarda kendini göstereceği 2018 ilk çeyrekten sonra yakalanılabilir. Bu sene içinse; sık sık 50 doların altına sarkma gerçekleştirilse de, sene boyunca fiyatlamaların 50-55 dolar bandında hareketlenmesi beklenebilir.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4347 Değişim: 0,30%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,2908 Değişim: 0,16%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.837,26 Değişim: 0,10%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.