Altındaki toparlanma bitti mi?
Bunlardan ilki FOMC sonrasında dolar endeksindeki gerileme altın üzerindeki baskıyı kısmen hafifletti. Diğeri ise global anlamdaki dolardaki gerilemeye paralele olarak ABD faizlerindeki gerilemenin etkili olduğunu söylemek mümkün.
Altında 1.220 seviyesine kadar yükselişi destekleyen diğer faktör ise Yemen’e yapılan askeri müdahale. Fakat bu etkininde altın tarafında saman alevi niteliğinde olduğunu gördük. Bu durum bana daha önceleri Ukrayna haberleri ile birlikte ani prim yapan zamanları hatırlattı.
Altında en son açıklanan CFTC kontratlara baktığımızda 17 Mart -24 Mart tarihleri arasında net alım pozisyonlarının 54.281 kontrat olduğunu görüyoruz. Bu tarihler arasında alım yönünde net pozisyon büyüklüğünün 1.188 kontrat arttığını görüyoruz.
Mevcut durumumu daha detaylı analiz ettiğimizde 17 Şubat ile 24 Mart tarihleri arasındaki durumu analiz ettiğimizde 77 bin kontrat satış tarafında artış olduğunu görüyoruz.
Burada aynı tarih için baktığımızda satış kontratlarının 56 binden 113 bine çıktığını görüyoruz.
Bugün itibariyle SPDR Gold Fon’un altın varlığı 737 ton düzeyinde.
Teknik Rakamlar;
Saatlik grafiklerde mevcut gerilemede 1.175 seviyeleri destek anlamında izleyeceğiz.
Bu desteğin kırılması aşağı yönlü hareketin devam etmesi anlamını taşır.
Bu noktada 1.150 - 1.140 bölgesine kadar olabilecek bir geri çekilme ihtimalini dikkate almakta fayda var.
Satışların etkinliğini azaltması adına 1.185 ilk geçilmesi gereken ilk seviye. Bu bölge üzerinde yeniden 1.200 – 1.220 bandına yönelebiliriz.
Sonuç itibariyle 1.185 üzerinde kalamadığımız noktada aşağı sürüklenme ihtimali önümüzde kalmaya devam ediyor.
Gram Altın 24 Ayar:
Ons fiyatlarının 1.220 $ seviyelerine kadar yükselişi 101 lira seviyelerini gündeme getirdi. Ancak bu durum geçici olunca fiyatların aşağı doğru geldiğini görüyoruz. Ons fiyatlarındaki gerilemeye paralele olarak gram altın fiyatlarının 96,5-97,5 lira seviyelerinden fiyatlanması beklenebilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN