Altında yön arayışının sonuna mı geldik?
<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66ced1dc601c04688fb9c721.jpg">Dünyadaki gelişmelere göre yön bulmaya çalışan altında son günlerde yaşanan hareketler dikkat çekici.ımg>
Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk
Hernekadar dar bir marj arasında gidip gelmeler yaşansa da gelişmeler açısından bakıldığında çok büyük fiyat adımları oluşmadı.
FED ve Diğerleri
FED başkanı Bernanke bu hafta içinde yaptığı açıklamalarda yeni bir parasal genişlemeden bahsetmedi.Bununla birlikte FED’in yaptığı her açıklamaya odaklanan altın piyasasında bu açıklamanın ardından dramatik bir düşüş görülmedi.Son zamanlarda ABD ekonomisinden gelen kötü sinyallere karşı şirket karlarında beklenenden iyi gelen rakamlar durum hakkında bazı şifreleri barındırmakta.
Şöyle ki
Bu iki tezat durum karşısında FED’in ABD ekonomisine müdahale edeceği beklentisi piyasalarda iyiden iyiye konuşulmaya başlandı.Daha önceki yazılarımızı okuyanlar hatırlayacalardır Sonbaharın ilk aylarında bu konuyla beraber gündem yeniden ısınmaya başlayabilir.Bu nedenle FED başkanı Bernanke sürekli olarak ekonomiye müdahale konusunda üzerimize düşeni yaparız diyerek QE3 konusunda sır vermesede piyasalar FED’in ekonomiye müdahale edeceği beklentisine odaklanmış durumda.
Avrupa?
Keşke Avrupa konusunda da Amerika ekonomisi kadar net bir görüş ortaya koyabilsek.Tartışmalar ve net bir şekilde atılamayan adımlar Avrupa ekonomisi açısından kuşkulu sürecin devamına yol açıyor.Kurtarma paketiyle kendini toparlamaya çalışan Avrupa’da bu adım şimdilik pansuman niteliğinde,yaranın iyileşebilmesi için çok net,radikal adımlar atılması gerektiğini herkes biliyor.Bu görüşle birlikte altındaki fiyatlanmalar şimdilik Avrupa’daki gelişmeleri pekte dikkate almıyor.
Suriye?
Daha önce bir süre konuşulan ancak son zamanlarda gündemden düşen Suriye meselesi takvimde kendine yer bulmaya çalışıyor.Dramatik bir şekilde düşürülen uçağımız ve hemen ardından askeri yönden ısınan Akdeniz suları dikkat çeken diğer bir gelişme.Özellikle savaş borularının çalmaya başladığı bu günlerde Rusya,İran ve diğer dünya devi Çin hükümetlerinin atacağı adımlar dikkatle takip edilecektir.
Değerli Yatırımcılar,altının fiyatlanması bir çok gelişmeden etkilenmektedir.Bugünlerde güvenli liman olgusunun dışında hareket edilmekle birlikte fiyatları doğrudan etkileyebilecek en önemli gelişme ABD ekonomisi ve FED’in tutumunda saklıdır.
Teknik Noktalar
Orta vadede daralan üçgen konumunda olan altın fiyatlarında kritik iki noktadan bahsetmek mümkün
I. Destek anlamında 1.522-1.550 $ ons bölgesine yaklaşıldıkça tepki alımlarının geldiği görülmektedir.Bu hareketler hernekadar kısmi yükseliş getirse de tam anlamıyla bir çıkış trendine dönüşememiştir.
II. Önümüzdeki bir ay içerisinde net bir yükseliş trendinden bahsedebilmemiz için mutlak suretle 1.670 $ ons direnci üzerinde hareketin oluşması gerekmektedir.Böyle bir senaryoda çıkış trendinin ilk adımda 1.750-1.800 $ ons aralığına kadar sürmesi muhtemel görünüyor.
Önerim
Değerli yatırımcılar orta vadeli olarak ele aldığımızda altındaki yön arayışı halen devam etmektedir.Bu belirsizlik içinde önerim, 1.550-1.520 $ ons desteğine yaklaşıldıkça alım yönünde hareket edilebilir.Bu seviyeden gelebilecek tepki alımları 1.600 $ ons üzerinde şekillenirse 1.670 $ ons direncine kadar devam eder.Eğer ki bu seviye kırılamazsa pozisyonlar satılmalı,alım için daha aşağı bölgeler beklenmelidir.Aksine bu seviyenin kırılması halinde yükseliş bir trende dönebilir ve ivme kazanabilir.
Her zaman olduğu gibi risk yönetimini unutmamak gerekiyor.Özellikle bir yıldan bu yana destek görevi üstlenen 1.520 $ ons seviyesinin altında hareket edilmesi halinde alım yönünde olan pozisyonlar kapatılmalı ve en yakın destek olan 1.480-1.460 $ ons aralığı beklenmelidir.
Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim...
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN