Dolarda satış devam edebilir
Dün açıklanan FOMC sonucuna göre faizlerde değişikliğe gitmeyen FED gelecek döneme ilişkin de güvercin bir tutum sergiledi. Faizlerde artışın kademeli olacağını ve ekonomik verilerin yakından takip edileceğini dile getirmesi geçtiğimiz yıl izlenen politikayı hatırlattı. Geçtiğimiz yıl uzunca bir süre ilk faiz artırımını bekleyen piyasalar yılın son toplantısında gerçekleşen artırımı uzunca bir süre fiyatlamış bu yüzden de oynaklığın az olduğu bir geçiş süreci geçirmiştik. Aynı senaryo bu sene de uygulanabilir. Özellikle kademeli faiz artırımını sıkça dile getiren FED piyasaların paniğe kapılmasını istemiyor. Çünkü Çin yeteri kadar panik sağlamış durumda. Değerlendirmede Mart ayında faiz artırımının halen masada olduğunu görüyoruz. Ancak tahmin edildiği gibi agresif bir FED göremeyebiliriz. Bu yüzden Mart ayı da pas geçilebilir. Enflasyonda düşük enerji fiyatları sebebiyle yavaşlama bekleniyor. Yani toparlanma hızlı bir şekilde gerçekleşmeyecek. Bu faiz adımı sürecinin uzamasına sebep olabilir. Diğer yandan artan risklere dikkat çekmesi de oldukça önemli. Çin’de Merkez Bankasının müdahalesine rağmen satış hızlı bir şekilde devam ediyor. Çin’den yayılan risk ABD’de de hissedilmiş durumda. On yıl sonra gelen faiz artırımı sonrası artan riskleri dikkate alan FED, Mart ayında da faiz artırımını pas geçebilir.
Yılın ilk ayında küresel ekonomide en büyük yarayı gelişmekte olan ülkeler aldı. Çin etkisinden dolayı önemli ölçüde satış gören piyasalar gelişmekte olan ülkelerden de yeterli adımları göremiyor. Ancak bir ihtmal halen masada. Avrupa Merkez Bankası gelişmekte olan ülkelerin imdadına yetişebilir. Son toplantısında düşük petrol fiyatlarından ve Euro’nun değerli kalmasının verdiği zararlardan bahseden banka, Mart ayında ek parasal genişlemeyi değerlendirecek. Böyle bir senaryoda Çin ekişiyle daralan gelişmekte olan ülke piyasaları yeniden atağa kalkabilir. Ancak Draghi çok kez söylemlerinden vazgeçmiş bir Başkan. Daha önce Aralık ayında ek parasal genişleme açıklamasında piyasaları alt üst etmişti. Bunun sebebi olarak da Aralıkta 40 dolara yakın seyreden petrol fiyatlarının 30 doların altına gerilemesinin çok şeyi değiştirdiğini belirtiyor. Yani düşen petrol ECB’yi daha da endişelendirmiş durumda. Ayrıca Çin, Avrupa’nın da yarasına tuz basmaya devam ediyor. Olumlu senaryoda petrol fiyatları Mart ayına kadar toparlanmaz, Euro hızlı bir şekilde değer kaybetmezse Avrupa Merkez Bankası ek parasal genişlemeyi hayata geçirebilir. Bu durum Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere pozitif yansıyacaktır. Hatta en çok Türkiye’ye olumlu yansıyacak ve son dönemde önemli ölçüde azalan para girişinin yeniden artmasını sağlayacaktır. Ancak bu Mart ayına kadar bir çok şey değişebilir. Petrol fiyatları yeniden toparlanırsa durum tersine dönecektir. 30 doların altında tutunamayan petrol yeniden 40 dolara doğru bir hareket yapabilir. Yani ECB’nin A5ralık ayında ek parasal genişleme söyleminden vazgeçtiği seviyeye dönebilir. Bu durum ECB’nin söyleminden yeniden vazgeçmesine sebep olabilir. Kaldı ki ECB bu tip hareketleri çok yapar. Yani sözlü yönlendirmesini anında değiştirip “piyasa bizi yanlış anladı” diyebilir. Diğer yandan Çin’de satış dalgası yavaşlayabilir. Alınan önlemler ve özellikle Yuan üzerindeki baskı sonuç verebilir. Daha önce Ağustos ayında aynı senaryoda Merkez Bankasının aldığı önlemler sonuç vermiş ve paniğin yatışmasına sebep olmuştu. Aynı sonuç yine elde edilebilir. Diğer yandan FED, Mart ayında beklenmedik bir şekilde “şahin” bir tutum sergileyebilir. Petrol fiyatlarının toparlanması enflasyon ve iş gücü piyasasına ilişkin endişe yaratacak bir gelişme olmaması durumunda Mart ayında yeni bir faiz adımı gelebilir. Böyle bir ortam gelişmekte olan ülkeler adın satışın hızlanması anlamını taşır. Ancak ilk senaryo şu an için yüksek ihtimalle gerçekleşecek görünüyor.
İlk senaryo Türk varlıklarına da destek olacaktır. ECB’nin ek parasal genişleme açıklamasıyla başlayan TL’deki değerlenme süreci FED’in güvercin tutumuyla bir süre daha devam edebilir. 2.97 seviyesi oldukça kritik. Bu seviyenin kırılması durumunda satış 2.94’e kadar devam edebilir. Ancak olası bir algı bozulması ve parasal genişlemeyi rafa kaldıracak bir gelişme yeniden hızlı bir şekilde 3 seviyesinin üzerine tırmanmayı getirebilir. Gelecek aya ilişkin senaryomuz 3.02 – 2.97 aralığında hareketin devam edeceği yönünde. Bu süreçte Avrupa’nın ve özellikle Almanya’nın rakamlarını yakından takip edeceğiz. Tabi petrol fiyatlarında olası hızlı toparlanma da bizi kötü senaryoya itecek en önemli unsur olacaktır.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN