TÜFE’de Gıda desteği
TÜFE’deki gerilemede Gıda gurubundaki %0.04 oranındaki düşüş en büyük etkiye sahip olmuş. İkinci büyük etki %6.16 gerileme ile Giyim ve Ayakkabı grubunda görülüyor. Burada mevsimlik etkiler ön plana çıkmış durumda. Zaten bu iki grubun enflasyona aşağı yönlü katkısı -0.45 puan seviyesinde. Şubat ayında diğer fiyatı düşen gruplar ise %0.42’lik düşüş ile Haberleşme ve %0.13’lük düşüş ile Eğlence ve Kültür gruplarında bulunuyor.
Sağlık sektöründeki %1.80 yükseliş ve Alkollü İçecekler grubundaki %1’lik yükselişte dikkat çekici.
Çekirdekte baz etkisi yıllık bazda düşüşü önledi
Çekirdek veri olarak izlediğimiz I endeksinde de -%0.06 seviyesindeki düşüş dikkat çekici. Yıllık bazda %9.63 seviyesinden %9.72 seviyesine yükseliş görülüyor. Yıllık bazdaki yükseliş, geçen yılın baz etkisinden dolayı olmuş görünüyor. Manşet veride tepe oluşurken, çekirdek verilerde yıllık bazda halen yukarı eğim korunuyor. Ancak bu durum ilerleyen aylarda değişebilir.
Şubat ayında Mevsimlik ürünler, İşlenmemiş Gıda ürünleri ve Enerji enflasyona aşağı yönlü etki yapmış görünüyor. Özellikle 2015 yılında başımızı ağrıtan işlenmemiş gıda ürünlerinin enflasyon aşağı yönlü etki geliştirmesi gelecek aylar için umut verici. Bunda gıda komitesinin etkisi olmuş olabilir.
Hedefe yakınlaşmak Gıdaya bağlı
Sonuç olarak mevsimlik etkiler bir kenara koyulduğunda Şubat enflasyonun en önemli mesajı Gıda grubundaki yumuşama. Bilindiği gibi Gıda grubu %23.68 ile enflasyonda en büyük paya sahip grup. Bu gruptaki yumuşamanın ilerleyen aylarda da devam etmesi enflasyonda %7.5 hedefine ulaşılmasını kolaylaştıracaktır. Özellikle Şubat ve Mart aylarında geçen yılın aynı döneminde oluşan yüksek veriler baz etkisi yaratabilir ve yıllık enflasyonu %7.5 seviyesine yaklaştırabilir. Bu nedenle Gıda grubundaki fiyat hareketleri önümüzdeki günlerde önemli olacak.
Verinin ardından USDTRY geri çekildi
Verinin ardından TL’de güçlenme görüldü. USDTRY 2.92 seviyesindeki kritik seviyenin altına gerilemeye çalışıyor. 2.92 seviyesinin altında seyirler oluşursa 2.90 seviyesine doğru düşüşler görülebilir. Ancak bunda sadece enflasyonun etkisi olduğunu söylemek zor. Son günlerde gelişen ülkelere yönelik oluşan para girişinin TL’deki güçlenmede etkisi büyük. Enflasyon verisi sadece biraz daha destek oldu o kadar. USDTRY’nin 2.92 seviyesi üzerine yeniden yükselmesi durumunda 2.93 bölgesine doğru tepkiler görülebilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN