Önemli olan Fed’in duruşu
Cuma günü gelen Mayıs ayı istihdam verisi gerçek anlamda beklentilerden oldukça kötüydü. ABD ekonomisinin Mayıs ayında 160 bin kişi tarım dışı istihdam yaratması beklenirken, veri sadece 38 bin kişi geldi. Bir süredir Telekomünikasyon sektöründe devam eden grevin istihdam verisi üzerinde bir miktar olumsuz etki yaratması bekleniyordu ancak bu şiddette bir bozulmayı kimse beklemiyordu. Grevin istihdam üzerinde etkisi 34 bin kişilik sınırlı bir seviyede olurken, sağlık hizmetleri hariç diğer temel sektörler son aylardaki ortalamasının oldukça altında istihdam yarattı. Bu durum genel verinin çok sığ bir seviyede gelmesine neden oldu.
ABD verisinin ardından ABD Doları ciddi şekilde değer kaybederken, Fed’in Haziran ayında faiz artırma ihtimalleri hızla %21’den %4 seviyesine düştü. Temmuz ayına yönelik beklentiler ise %58’den %32’ye geriledi. Eylül beklentileri ise %66’dan %48’e düştü. Beklentilerdeki bu düşüş piyasalarda dolar aleyhine fiyatlamaları da beraberinde getirdi.
Şimdi gözler 14-15 Haziran tarihlerinde yapılacak Fed toplantısına çevrilmiş bulunuyor. Veri her ne kadar zayıf gelse de, 15 Haziran tarihinde Fed’in duruşu çok önemli olacak. Söz konusu tarihte faiz artırımı olmayacağını sokaktaki kişi bile biliyor nerdeyse. Ancak önemli olan karar sonrası gelecek açıklamalar ve Yellen’ın nasıl bir duruş sergileyeceği. İstihdam verisini fazla dert etmeyen bir tavırla karşılaşırsak fazla şaşırmam. Açıkçası, bugüne kadar söylenen söylemleri tekrarlaması ve rotanın faiz artırımı yönünde devam ettiğini işaret etmesini bekliyorum. Nitekim Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester hafta sonu yaptığı açıklamasında zayıf istihdam verisinin genel görünümü fazla değiştirmediğini, iş gücü piyasası verisine fazla bakılmadığını belirtti. Diğer üyeler nasıl düşünür bilinmez ama bir tek verinin genel görünüme yönelik fikirleri değiştireceğini beklemiyoruz. Hem serilerde ortalamadan uzaklaşan her seri bir süre sonra ortalamasına tekrar yakınsar. Buradan bir sonraki istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelebileceği ihtimali çıkabilir. Ancak mevcut veri birkaç ay daha bozularak gelmeye devam ederse o zaman durum değişebilir.
Bunun aksine karşımızda son derecede güvercin ve geri adım atmış bir Fed görürsek, yaz ayları Gelişen Ülkeler için serinletici olabilir. Ancak bu ne kadar uzun soluklu olur bunu tartışmak gerek. Zira bu yılın başlarında yaşadığımız global büyümeye yönelik endişelerin yeniden yükselmesini küresel piyasalar fazla kaldırmayabilir.
Sonuç olarak maestro baton’u yerine koymadıkça müzik bitmez.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN