Haftaya Bakış
O tarihten itibaren yabancı girişlerinin yoğunlaştığını ve hisse senedinde alıcılı olduklarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden açık şekilde gördük ve görmeye devam ediyoruz. Yabancıların iki haftada yaptığı hisse alımları 1 milyar dolar seviyesini geçmiş durumda.
Geçen hafta aslında hem TCMB hem Fed piyasalara önemli mesajlar verdi. TCMB enflasyon raporunda sıkı duruşu tekrar yinelerken dolar kurunda aşağı yönlü seyrin hızlanmasını sağlamış görünüyor. Amerikan Merkez Bankası (Fed) ise hem karar metninde hem Fed Başkanı Jerome Powell söylemlerinde önemli derecede değişikliğe giderek parasal sıkılaşmaya ara vereceğinin sinyallerini verdi. Fed karar metninde kademeli faiz artışları ifadesi çıkarıldı ve faiz artırımı için sabırlı olunacağının işareti verildi. Bu karar ABD dolarının küresel piyasalarda gevşek kalmasına neden olurken, içeride aşağı yönlü ivme kazanan Dolar/TL kurunun düşüşünü destekledi. Diğer yanan küresel hisse senedi piyasalarında risk iştahının sürmesini sağlarken, borsalardaki olumlu seyirler devam etti. Bu gelişmeden Borsa İstanbul 100 endeksi ve TL, olumlu yönde faydalandı ve faydalanmaya devam ediyor.
BORSA HIZLI ÇIKIŞ SONRASI SOLUKLANABİLİR
Geçen hafta Borsa endeksi 105 bin 930 seviyesini görmesinin ardından kapanışı 102 bin 937 seviyesinden sağladı. Gördüğü en yüksek seviyeden yaklaşık 3 bin puanlık bir düzeltme yaptı diyebiliriz. Bir süredir endeksin hızlı çıktığını ve bir düzeltme gelebileceğini belirtiyoruz. Ancak bu düzeltmenin nasıl ve ne şiddette olacağını kestirmek zor. Bunu izleyerek göreceğiz. Bazen bir süre yatay bir seyir göstermesi de düzeltme olarak algılanabilir.
Bu noktada 103 bin 500 seviyesindeki 22 aylık ortalamasının altına gerileyerek bu seviyenin altında kapanış gerçekleştirdik. Teknik göstergeler 103 bin 500 seviyesinin henüz geçilmesinin erken olduğunu gösteriyordu. Ancak bazen enstrümanlar önden yükselmesinin ardından yataya girerek göstergelerin kendisine yetişmesini de bekleyebilirler. Bunu ilerleyen süreçte göreceğiz.
Teknik olarak 102 bin 500 seviyesini kısa vadeli destek olarak izliyoruz. Borsa endeksinin bu seviyenin altına gerilemesi durumunda 100 bin 800 desteğine doğru baskı görebiliriz. 100 bin 800 seviyesi kritik bir destek olabilir. Önceden bu seviye güçlü bir dirençti ve endeks geçtiğimiz aylarda bu seviyeyi geçmekte başarısız kalmıştı. Bu nedenle geri çekilmelerde önemli bir destek görevi görebilir. Ancak bu seviyeden konuşmak için öncelikle borsa endeksinin 102 bin 500 seviyesinin altına gerilediğini görmemiz gerekiyor. Ancak 100 bin 800 seviyesine yakın noktalardan güçlü tepki yükselişlerinin yeniden etkili olmaya başladığını görebiliriz.
Aksi senaryoda ise, yani borsa endeksinin 102 bin 500 seviyesi üzerinde tutunması durumunda ise tekrar ilerleyen günlerde yukarı yönlü denemeler görmemiz mümkün. Bu noktada 105 bin 900 seviyesini direnç olarak izleyeceğiz.
Uzun vadede endekste önemli yükseliş sinyalleri oluştu. Problem sadece hızlı yükselişin ardından bir miktar soluklanma ihtiyacının oluşması. Bu noktada 18 bin 500 puanlık bir yükselişin ardından düzeltmenin gelmesini doğal karşılamak gerekir. Bunun 3 bin puanlık kısmı geçen hafta gerçekleşti zaten. Düzeltmenin 100 bin 800 seviyesine doğru genişlemesi kısa vadeli alım satım yapanların canını sıkabilir. Uzun vadeli yatırımcılar için ise doğal sınırlar içerisinde bir geri çekilme olarak algılanmalı.
BİLANÇOLAR GELİYOR
Açıklanan bilançolar, hisse bazlı hareketlerin oluşmasına neden olabilir. Ancak bilançolar sonrasında kar satışları görebiliriz. Banka hisselerinin çoğunluğunda bilançoların gelmesi bu sektörde kar satışlarının bir miktar daha artmasına neden olabilir. Böyle bir gelişme endeksi aşağı baskılayabilir.
Düşüşte problem yaratacak noktalar 100 bin 800 desteğinin altına geri çekilmeler olacaktır. Ciddi anlamda moral bozacak gelişme ise 50 haftalık ortalamanın geçtiği 99 bin 200 seviyesinin altına gerilemesi olacaktır. Bu gelişmeler olmadıkça endekste geri çekilmeler uzun vadede ve büyük resimde doğal sınırlar içerisinde bir düşüş olarak algılanmalı. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi böyle hareketler kısa vadeli oyuncuların canını sıkabilir.
DOLAR TCMB VE FED DESTEĞİ İLE GERİLİYOR
Dolar/TL teknik olarak düşüş süreci içerisinde bulunuyor. Kısa vadede 5.16 TL ve 5.13 TL destekleri izlenebilir. Bu seviyelerin altında 50 haftalık ortalamanın geçtiği 5.04 TL seviyesi görülebilir. Dolardaki düşüşün menzilini uzatması için 5.04 TL seviyesinin altına gerilemesi teknik olarak gerekli. Böyle bir durumda daha aşağı seviyeler görülebilir. Elbette bu haftalar alabilecek bir gelişme. Yukarıda ise 5.50 TL - 5.55 TL seviyeleri önemli eşik seviyeler olmaya devam ediyor. Doların yeniden yükseliş eğilimine girdiği söylemek için 5.55 TL seviyesinin üzerine yükselmesi ve bu seviye üzerine yerleşmesi gerekiyor. Bu durumda TL’deki değer kaybı ilerleyen süreçte hızlanabilir.
Pazartesi günü açıklanacak Ocak ayı enflasyonu Dolar/TL için önemli olabilir. Beklentiler TÜFE’de aylık yüzde 0.9 artış olacağı yönünde. Beklentilerin çok üzerinde oluşabilecek bir veri Dolar/TL’de yukarı yönlü dalgalanmalar yaratabilir. Buna karşın beklentilerin altında oluşabilecek bir veri de dolar kurundaki düşüşü destekleyecektir. Çekirdek TÜFE’de eğilimde burada önemli olacaktır.
Haftaya Hem ABD hem Avrupa kanadında imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerini alıyor olacağız. Çarşamba günü Fed Başkanı Powell’ın konuşması önemli olabilir. Geçen haftaki mesajlarından farklı mesajlar vermesini beklemiyoruz. Perşembe günü ise Avrupa komisyonu ekonomik tahminlerini açıklayacak. Avrupa ekonomisine yönelik beklentiler hem Euro/dolar hem de Avrupa Merkez Bankası (ECB) için ışık tutabilir. Yine perşembe günü İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararını alıyor olacağız. Faizlerde ve tahvil alımında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Ancak Başkan’ın konuşmalarında Brexit ile ilgili yorumlar yakından izlenecek.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN