Haftaya bakış
Geçen hafta açıklanan ABD istihdam verileri hem beklenenden kötü gelirken hem de enflasyon baskısının halen oluşmamış olması ABD dolarındaki zayıf seyri değiştirmedi. Piyasalarda bu haftaya sarkan en belirgin gelişme Kuzey Kore’nin hafta sonu gerçekleştirdiği hidrojen bombası denemesinin ardından yankı bulan uluslar arası kınama mesajları ve güvenli liman algısıyla güçlenen Ons Altın, Yen ve İsviçre Frangı olarak gözleniyor.
Kuzey Kore gelişmesi önemli bir gelişme olmakla birlikte piyasalardaki fiyatlamalar şimdilik Altın, yen ve frank’ın ötesine geçmiş görünmüyor. Avrupa borsa ‘larında %0.30 gibi sınırlı düşüşler dışında önemli bir gelişme görülmüyor. Elbette mesajlar takip edilirken, ABD, Rusya ve Çin cephesinden gelecek somut adımlar tabloyu birden tersine çevirebilir.
Yeni haftaya son bir yılın en yüksek seviyesine ulaşmış Ons Altın fiyatları ve hafif satış baskısı görülen Avrupa borsaları ile başlıyoruz. GOP para birimlerinde önemli değişimler yok. USDTRY paritesi ise 3.43 seviyelerinde yatay dalgalanıyor.
BIST 100 endeksinde 110300 seviyesi üzerine yerleşme çabaları devam edecek görünüyor. Endeksin 110300 seviyesi üzerinde inatçı kapanışlar yapmaya başlaması yukarı yönlü yeni bir yükselişin habercisi olabilir. Ilımlı rüzgâr halen borsa ‘dan yana esmeyi sürdürüyor. İyi gelen bilançolar nedeni ile endekste içeriden kaynaklı sert bir düşüş beklemiyorum. Global taraftan sürprizler olmadıkça endekste 115000 seviyesi hedef olmaya devam edecek görünüyor. Kısa vadede 108500, daha orta vadede 105800 seviyesi borsa da stop loss olarak izlenebilir.
Dolar / TL kurunda ise TCMB’nin ortalama fonlama maliyeti %12 seviyesine yakın kaldığı sürece ve ABD Doları küresel piyasalarda zayıf olduğu sürece 3.43 seviyeleri etrafındaki zayıf seyir devam edecek görünüyor. Dolar krunda 3.4550 seviyesi altında seyir sürdüğü sürece 3.38-3.40 seviyelerine gerileme potansiyeli devam edecek görünüyor. Dolar içeride 3.50 seviyesi üzerine yerleşmedikçe yükselişler sınırlı kalabilir. Bununla ilgili olarak bugün açıklanacak 'Ağustos Enflasyonu' önemli olabilir. Beklentiler zaten yıllık enflasyonun tekrar %10 seviyesinin üzerine çıkacağı yönünde. Bunda baz etkisinin büyük önemi var. Beklentilerin çok altında sürpriz olabilecek düşük bir enflasyon dolar kurunda aşağı seyri hızlandırabileceği gibi, beklentilerin çok üzerinde gelecek olumsuz bir veride dolar kurunda yukarı doğru agresif bir harekete neden olabilir. Beklentiler yönünde olacak bir verinin ise fazla bir etkisi olmayabilir.
Bugünkü enflasyon verisinin dışında bu hafta Cuma günü 'Temmuz Ayı Sanayi Verisi’ni izleyeceğiz. 3. Çeyrek Büyümesi hakkında fikir verebilir.
Dışarıda ise hem Avrupa hem ABD tarafında bolca PMI verileri izlenecek. Salı günü yoğunlukta olacağı söylenebilir. Aynı gün ABD fabrika siparişleri ve Fed üyesi Kashkari’nin konuşması ABD tarafında izlenecek. Hafta boyunca Fed üyelerinin konuşmaları izlenebilir. Ayrıca Fed’in Bej kitap raporu ekonomik gelişmeler hakkında yeni bilgiler verecek.
Perşembe günü ise ECB faiz kararı ve Draghi’nin konuşması Euro üzerinde önemli olabilir. Tahvil alımları konusunda vereceği mesajlar EURUSD paritesi için etkili olabilir. EURUSD paritesinde 1.19 seviyesi üzerine yerleşme çabaları sürerken, Draghi’den şahin mesajların gelmesi pariteyi yukarı itebilir. Ancak aynı şekilde güçlü euro’dan şikâyetçi olan bir tavır
içinde olması ise paritede hızlı bir geri çekilmeye neden olabilir. Jackson Hole’de bunlarla ilgili hiçbir mesaj vermeyen Draghi, bu sefer nasıl bir mesaj verecek izleyeceğiz.
ALTIN
Ons Altında ise 1343-1345 direnç bölgesi olarak duruyor. Bu seviyenin üzerine yerleşmesi durumunda Altın'da ilerleyen günlerde 1370 seviyelerine doğru yükseliş görülebilir. Gerilemelerde ise 1325 seviyesi destek olarak izlenebilir. Bu seviyenin altında gerilemesi durumunda Altında tekrar 1295-1300 destek bölgesi ön plana çıkabilir.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN