Gelişen ülkelerin yükselişi ve TL
Genel beklentiler Fed’in politika faizini %1.50 seviyesine kadar yükselteceği yönündeydi. Aralık ayındaki faiz artırımının ardından petrol fiyatlarının da 27$ seviyelerine gerilemesi küresel algıları allak bullak etti ve küresel endekslerde şiddetli düşüşler oluştu. Ancak Petrol’de üretimin dondurulması beklentisi ile başlayan yükseliş küresel algıları Ocak ayının ikinci yarısından itibaren düzeltirken, Fed’in Ocak sonundaki toplantısı ve Mart ortasındaki toplantılarında verdiği güvercin mesajlar ve kötü gelen ABD verileri gelişen ülkelere yönelik algıyı 180 derece döndürdü.
Ocak sonundan itibaren gelişen ülkelere ciddi bir para girişi gerçekleşmeye başladı. Bununla birlikte içinde TL’nin de bulunduğu pek çok gelişen ülke para birimi ABD Dolarına karşı değerlenmeye başladı. Aşağıda gelişen ülke para birimlerinin ABD Dolarına karşı performanslarını görmekteyiz. Grafikten de görüldüğü gibi Ocak sonuna doğru genel anlamda ABD dolarına karşı değer kayıpları oluşurken, Fed toplantısının ardından güçlenmeye başladılar. Mart ayıyla birlikte grafiğin negatif bölgesine geçerek yılbaşından bugüne ABD dolarına karşı pozitif getiri elde etmeye başladılar. En hızlı değer kazancı, yılbaşında en hızlı değer kaybı olan Rus Rublesinde (mavi çizgi) görüldü. Ancak grafiğe bütün olarak bakıldığında bir demet halinde aşağı yönlü bir gelişme olduğu görülüyor. Bu gelişen ülke para birimlerinin ABD Dolarına karşı son 3 aydır güçlenme sürecinde olduğunu göstermekte. Başka deyişle gelişen ülkelere para girişi 2016 başlarındaki beklentilerin aksine güçlü bir şekilde sürüyor.
Gelişen ülkelerin ABD Dolarına karşı performansı, yılbaşından itibaren, %
Fed ’in Nisan sonundaki toplantısından da bu rüzgârı bozacak şiddette bir görünüm çıkması beklenmiyor. Ancak belki gelişen ülkeler lehine esen rüzgâr bir miktar ivmesini kaybedebilir. Bunu izleyeceğiz.
Türk Lirası olumlu rüzgârdan sınırlı faydalandı
Bu gelişmeler altında Türk Lirasında kendi payına düşeni almış görünüyor. TL, yılbaşından bugüne ABD dolarına karşı yaklaşık %3 değer kazanmış görünüyor. Gelişen ülkeler grubuna bakıldığında en az faydayı sağlayan para birimleri arasında olduğu söylenebilir. Yılbaşında Brezilya Reali, G.Afrika Randı ve Rus Rublesi gibi para birimlerinden daha iyi durumdayken şimdi onların gerisinde kaldığımız görülüyor. TL’deki sınırlı değer kaybı pek çok sebebe bağlanabilir. Enflasyondaki katı seyirler, faiz indirimi beklentisi, içerideki başkanlık konusunun yarattığı siyasi belirsizlik, terör, teröre bağlı olarak turizm sektöründeki olumsuz beklentiler, Rusya ile aramızdaki gerginlik. Ancak yine de bu rüzgârdan sınırlıda olsa etkilenmişiz.
Aşağıda TCMB’nin her hafta açıkladığı Yabancıların hisse senedi ve DİBS alımları görülüyor. Ocak ayında satıcılı bir seyir izlerken, son 3 aydır hem hisse senedinde hem de tahvil’de yabancı alımlarının güçlendiğini görebiliriz. Mart ayı yabancı girişlerinin en şiddetli olduğu ay olmuş. Aşağıdaki tabloda yazının girişinde bahsettiğim gelişen ülkelere para girişinin şiddetini gösteriyor.
Yurtdışı Yerleşiklerin Haftalık Menkul Alımları, Kaynak: TCMB
USDTRY için 2.80 altı zor görünüyor ama imkansız değil
Bu tabloda USDTRY için şu söylenebilir. Yabancı girişlerinin bu kadar güçlü olduğu bir dönemde bile 2.80 seviyesinin altına gerilemekte zorlanıyor. USDTL kurunda 2.80 seviyelerine yaklaştığında TL’ye satış Dolara alışların geldiğini görmekteyiz. TCMB’nin son toplantısında faizleri 50 baz puan indirmesi beklentiler yönünde gelişti ancak verilen mesajlar önümüzdeki dönemde de faiz indirimlerinin devam edeceği yönünde. Elbette enflasyon izin verdiği sürece. Başka deyişle faiz indirimlerinin devam edeceği beklentisi USDTRY kurunda daha aşağı seviyelere gerilemeyi engelleyecek gözüküyor. USDTRY’nin 2.80 seviyesinin altına gerileyerek 2.75’li seviyelere gerilemesi için küresel piyasalarda gelişen ülkeler lehine esen bu rüzgarın vites büyütmesi gerekiyor. Böyle bir gelişme olmadıkça USDTRY’de de 2.80 seviyesinin altı zor gibi görünüyor. Buna karşın gelişen ülkeler lehine esen rüzgârın hız kesmesi durumunda ise USDTRY kurunda yukarı doğru seyirler bile görmemiz mümkün. Ancak büyük resimde aşağıda 2.80 seviyesi güçlü bir destek olurken, 3.07 seviyesinin de bu şartlar altında tepe noktası olduğunu belirtmek mümkün. En azından önümüzdeki birkaç ay bu şekilde görünüyor.
USDTRY Grafiği, uzun vade
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN