Endekste tepki gelmeli
Ertesi gün gelen TCMB toplantısında sürpriz gelmediğini hatırlatırız. Fed ile ilgili olarak tahvil azaltımı planının bu kadar net açıklanması ve bu yıl içerisinde başlanmasının açık bir şekilde ifade edilmesi piyasaların beklemediği bir duruştu denilebilir. Diğer yandan enflasyondaki yavaşlama Fed için fazla sorun olarak görülmüyor. Bu toplantı sonrasında ABD enflasyonundaki zayıf seyirlerin Fed’in planlarını etkilemeyeceği ortada denilebilir.
Fed Beklentileri Çok Net
Fed ile ilgili beklentiler nedir diye bakarsak bu oldukça net aslında. Yıl sonuna kadar bir faiz artırımı daha beklenirken, tahvil azaltmaya da yıl içinde başlanacak. Piyasada Fed’in eylül ayında tahvil azaltmaya başlayacağı beklentileri şimdiden yoğunlaşmaya başladı bile. Fed tahvil azaltmaya ayda 10 milyar $ ile başlayacak ve üç ayda bir bu rakamı aylık olarak 10 milyar $ daha artıracak. Bu rakam 50 milyar $ olana kadar devam edecek. Bunun anlamı şu, ilk bir yıl Fed 4.5 trilyon $ olan bilançosunu %6.6, iki yılın sonunda ise %20 küçültmüş olacak. Bu aslında piyasalardaki likidite bolluğu açısından olumlu bir haber değil.
Fed sonrası Dolar yine zayıf
Piyasaların tepkisi ilk iki gün dolar pozitif fiyatlama yapmasının ardından dolardaki güçlenme tekrar zayıfladı. Dolar içeride 3.54 seviyelerine kadar yükselmesinin ardından haftayı yeniden 3.51 seviyesinin altında kapadı. Döviz piyasalarında dolardaki zayıflık yeniden başlarken, hisse senedi piyasalarında BIST 100 endeksi kritik seviyede kapadı.
Borsa Endeksi Kritik Noktalarda. Tepki Gelmeli
Borsa İstanbul BIST 100 endeksi Cuma günü yıl başından bu yana izlediğimiz yükseliş kanalının altında bir kapanış yaparken, 98000 seviyesindeki 22-günlük ortalamasının hemen üzerinde haftayı tamamladı. Teknik olarak kritik bir yerde olan Borsa endeksi için önümüzdeki hafta oluşacak seyirde önemli olacak. ABD S&P endeksinin kapanışı bu hafta için umut verici denilebilir. Ancak hafta genelindeki seyirler önemli olacak. Endeks 98000 seviyesinin üzerinde tutunamaz ve daha aşağı seviyelere doğru düşüş gösterirse, satış baskısı artabilir ve teknik olarak altı aydır devam eden yükseliş trendi sonlanabilir. Buna karşın Borsa endeksinin yeniden tepki göstermesi ve kanalın içerisine girmesi durumunda endeksteki bu düşüşü ayı tuzağı olarak algılayacağız.
Global piyasalarda halen ılımlı seyirler devam ediyor
Piyasalar Fed’in ne kadar ciddi olduğunun farkında ancak Eylül ayına kadar önündeki bir iki aylık yaz sürecini korku ve endişe ile de geçirmek istemiyor. Partiye bir süre daha devam etme niyetin olduğu söylenebilir.
Gelişmekte olan ülkelere fon akışlarının devam etmesi dolar kurunun 3.50 seviyesinin altına sarkmasını sağlayabilir. Böyle bir durumda 3.45 seviyesi ilk destek olurken, daha aşağıda 3.38 seviyelerinde haftalık ortalamalar bulunuyor.
Bu hafta Gündem Rahat
Önümüzdeki hafta önemli gündemler bulunmuyor. Hafta genelinde Fed başkanlarının konuşmaları takip edilmeli. Tahvil azatlımı konusundaki görüşler önemli olabilir. İçeride ise Perşembe günü TCMB toplantı özeti ve Cuma günü ise kapasite kullanım oranları ve güven endeksi verileri gelecek. Yine Cuma günü ABD ve Avrupa’da PMI verilerini takip edeceğiz.
Global Ortam Elverişli
Sonuç olarak USDTRY kurunda 3.50 seviyesinin altına geri çekilme şansı ve buna elverişli ortam devam ediyor. Borsa’da ise 98000 seviyesi kritik olurken, bu seviyenin altına gerilemeler alım için fırsat olarak değerlendirilebilir. Çünkü küresel hisse senedi piyasalarında ılımlı rüzgârlar bir iki ay daha devam edecek görünüyor.
- BIST
- DOLAR
- EURO
- ALTIN