Son açıklanan sanayi üretimi rakamı düşük büyüme sinyali mi?

08.07.2014
Sanayi üretimi, mayısta geçtiğimiz yılın aynı ayına göre arındırılmamış veriye göre yüzde 1.5 arındırılmış veriye göre ise yüzde 3.3 artış gösterdi <ımg hspace="10" vspace="5" src="https://image.hurimg.com/i/hurriyet/75/0x0/66cecffb601c04688fb9b918.jpg" align="left">Sanayi üretimi, Mayıs ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre arındırılmamış veriye göre yüzde 1.5 arındırılmış veriye göre ise yüzde 3.3 artış gösterdi. Bu bizim beklentimiz olan yüzde 2’nin ve piyasanın beklentisi olan yüzde 4’ün oldukça altında bir gerçekleşme oldu.

Şevin Ekinci
Ekinci Economics Consulting


Böylece sanayi üretimi, Kasım ayından beri görülen en düşük (arındırılmamış bazda) yıllık artışı göstermiş oldu. Bu bizce yılın ilk çeyreğinde görülen ve beklentilerin üzerinde olan yüzde 4.3’lük büyüme oranının, yılın kalanında artık aşağı doğru ivmeleneceğinin ilk habercilerinden. Bizi takip edenler iyi bilirler. Hükümet ve analistler yılın ilk çeyreğinde düşük büyüme, kalan çeyreklerinde daha yüksek büyüme beklerken biz yılın ilk çeyreği için göreceli daha yüksek bir büyüme oranı, kalan çeyreklerde ise büyümenin yüzde 4’ün altında kalmasına sebep olacak rakamlar bekliyorduk.

Bu yıl ilk çeyrekte gördüğümüz yüzde 4.3 gibi bir büyüme oranını artık yılın kalan çeyreklerinde göremeyeceğiz.

Sanayi üretiminin alt detaylarına baktığımızda dayanıklı tüketim malı imalatında olumsuz bir tablo sergilendiği ve yıllık bazda yüzde 1.3 düşüş olduğu görülüyor. Zira bu uzun vadede borsayı da olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahip. 2013 yılı başından beri büyük ivmelenme gösteren dayanıklı tüketim malı imalatı son iki aydır (Nisan/Mayıs) düşüş gösteriyor.

Keza, sermaye malı imalatı da Mayıs ayında 2013 yılından bu yana sürdürdüğü güçlü performansından farklı olarak çok daha zayıf bir görünüm sergilemiş. Aynı zayıf performansı imalat sanayi için de söyleyebiliriz.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) uzunca bir süredir (yaklaşık 2 sene) sanayi üretim rakamlarındaki büyümeyi açıklarken mevsim ve takvim etkilerinden arındırarak açıklıyor. İstatistiksel olarak doğru bir hamle olabilir ancak karşılaştırmalı analiz açısından yararı yok. Nedeni, Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (büyüme) verileri mevsim ve takvimsel etkiden arındırılmadan veriliyor. Büyümenin oldukça yüksek bir payının sanayi üretiminden geldiğini göz önünde bulundurduğumuzda, bir analist olarak arındırılmamış veriye bakmayı daha çok tercih ederim.

Sanayi üretiminde arındırılmamış seriye baktığımızda Kasım ayından beri yaşanan en düşük yıllık artış; takvim etkisinden arındırdığımızda ise Ekim ayından beri yaşanan en düşük artış oranı yaşanmış. En nihayetinde Mayıs ayı sanayi üretimi rakamı bizim için yavaşlayan büyüme için bir sinyal niteliğinde olabilir. Neden böyle düşünüyorum? Çünkü kapasite kullanım oranı ve güven endekslerinde de Mayıs ve Haziran ayları itibariyle azalma görülmeye başlandı. Hatta reel kesim güven endeksi Haziran ayında daha da düşük seviyelerde seyrediyor. Böyle bir görünümde ikinci çeyrek büyümesinde birinci çeyreğe göre daha yüksek bir rakam beklemek yanlış olur. Ben ikinci çeyrek için büyüme beklentimi son açıklanan sanayi üretimi rakamıyla beraber yüzde 3 olarak belirledim.

Sene sonu GSYİH büyüme beklentim ise yüzde 3.2 seviyesinde. Daha önce 10 Haziran tarihinde Hürriyet BigPara’ya verdiğim yorumumda (http://bigpara.hurriyet.com.tr/haber-detay/gundem/bigpara-com-yazarlari-buyume-verisini-yorumladi/939347/) yine bu beklentimi dile getirmiş, en iyi senaryonun gerçekleşmesi durumunda ancak büyümenin bu sene için yüzde 3.5 seviyesini görebileceğini söylemiştim. Senenin başında yüzde 2.8 olan büyüme beklentimi birinci çeyrekte beklentilerin oldukça üzerinde gelen büyüme rakamıyla beraber az biraz yukarı doğru revize etmiştim. Ancak en iyi senaryonun gerçekleşme olasılığı azalıyor. Bu durumda bu sene için büyüme beklentimi yüzde 3-3.5 aralığında tutacağım. Hükümetin yüzde 4 olan büyüme beklentisini hala çok iyimser buluyorum.
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.390 Değişim: -0,33% Hacim : 85.450 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.376 15.11.2024 Yüksek 9.501
Açılış: 9.448
34,4314 Değişim: 0,29%
Düşük 34,2525 15.11.2024 Yüksek 34,8345
Açılış: 34,3323
36,3231 Değişim: 0,25%
Düşük 36,1489 15.11.2024 Yüksek 36,6047
Açılış: 36,2328
2.840,17 Değişim: 0,20%
Düşük 2.825,04 15.11.2024 Yüksek 2.873,03
Açılış: 2.834,38
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.